PDA

Zobacz pełną wersję : Brak swiatel mijania i dlugich! help

Hikiel
26-01-09, 00:12
Witam.
Jakis czas temu na raz robilem kilka rzeczy, miedzy innymi swap, wywalenie xenonow i powrot do serii itd. OD tego czasu kiedy wlacze swiatla mijania to zarowki lekko sie zarza, kiedy wlacze drogowe to swieca tak jak powinny swiecic swiatla mijania. Z roznych domyslow wyszlo na to ze to wina masy. Dolozylem przewod masowy do kazdej zarowki osobno, oprocz tego jeszcze jeden z aku do karoserii i dalej nic. Ktos ma jakies pomysly bo juz mi sie konczy cierpliwosc.

Tompro
26-01-09, 08:38
Hej
Zobacz na początek jakie masz napięcie na wyjściach na żarówki przy różnych położeniach przełącznika. Zapala ci się kontrolka od długich? Jak nie to jest problem gdzieś na drodze przłącznik a skrzynka bezpieczników. Sprawdź te napięcia i bezpieczniki to będziemy dalej myśleć.

Hikiel
26-01-09, 09:52
A wlasnie, zapomnialem dopisac ze kontrolka dlugich nawet jak sa wylaczone zarzy sie lekko a jak wlaczam dlugie (swiecace jak krotkie) to zapala sie mocno. Sprawdze dzis napiecia i dam znac.

JeNNy_forever
26-01-09, 23:05
A wlasnie, zapomnialem dopisac ze kontrolka dlugich nawet jak sa wylaczone zarzy sie lekko a jak wlaczam dlugie (swiecace jak krotkie) to zapala sie mocno. Sprawdze dzis napiecia i dam znac.

Siema!

Mam prawie taki sam przypadek tylko z jednym światłem z tą różnicą że nie działa mi lewe mijania ani długie, prawe na odwrót tak jak Tobie i też mi cały czas sie świeci kontrolka od długich raz jaśniej raz intensywniej, do tego nie moge sie z radiem dogadać bo zmieniarka mi sie zwiesiła i nawet po jej resecie radio nie chce zaskoczyć. Próbowałem już odłączać aku na godzine, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki jakie w aucie znalazłem ale nie są przepalone. Jak nie znajde na to sposobu to kłania się elektryk bo mnie to przerasta :/ jak znajdziesz rozwiązanie to pisz na pw proszę.

Hikiel
26-01-09, 23:43
Pomierzylem. Przy swiatlach mijania na jednym przewodzie jest 11.5 a w tym samym czasie na drugim 6V. Kiedy przelacze na drogowe to na obydwoch jest ok 11.5V. Help :)

Tompro
27-01-09, 09:20
A masz u siebie dimmer w aucie? Chwilowo odłącz żarówki i zmierz jeszcze jakie masz napięcia na wyłączonym przełączniku. Bez podłączonych żarówek w obu lampach zmierz czy jest jakiś opór pomiędzy kablami: czerwony z niebieskim paskiem i czerwony z białym paskiem z podłączonym przełącznikiem od świateł. Następnie ten sam pomiar z odłączonym przełącznikiem.

Hikiel
27-01-09, 09:23
Dimmera nie mam. Pomierze wieczorem i dam znac :) Powiedz mi jeszcze gdzie moge podlaczyc jakas mase, skad dokad ja poprowadzic bo cos czuje ze to bedzie wina masy. Widocznei przy swapie/zmianie na xenony i innych zabiegach ktorych troche bylo gdzies odpiela albo urwala sie jakas masa. Stawiam, ze gdzies w kabinie.

Tompro
27-01-09, 09:28
Te kolory powyżej to są od strony przełącznika. Od strony lamp to czerwony z zielonym paskim i czerwony z żółtym paskiem.