Zobacz pełną wersję : Brak swiatel mijania i dlugich! help
Witam.
Jakis czas temu na raz robilem kilka rzeczy, miedzy innymi swap, wywalenie xenonow i powrot do serii itd. OD tego czasu kiedy wlacze swiatla mijania to zarowki lekko sie zarza, kiedy wlacze drogowe to swieca tak jak powinny swiecic swiatla mijania. Z roznych domyslow wyszlo na to ze to wina masy. Dolozylem przewod masowy do kazdej zarowki osobno, oprocz tego jeszcze jeden z aku do karoserii i dalej nic. Ktos ma jakies pomysly bo juz mi sie konczy cierpliwosc.
Hej
Zobacz na początek jakie masz napięcie na wyjściach na żarówki przy różnych położeniach przełącznika. Zapala ci się kontrolka od długich? Jak nie to jest problem gdzieś na drodze przłącznik a skrzynka bezpieczników. Sprawdź te napięcia i bezpieczniki to będziemy dalej myśleć.
A wlasnie, zapomnialem dopisac ze kontrolka dlugich nawet jak sa wylaczone zarzy sie lekko a jak wlaczam dlugie (swiecace jak krotkie) to zapala sie mocno. Sprawdze dzis napiecia i dam znac.
JeNNy_forever
26-01-09, 23:05
A wlasnie, zapomnialem dopisac ze kontrolka dlugich nawet jak sa wylaczone zarzy sie lekko a jak wlaczam dlugie (swiecace jak krotkie) to zapala sie mocno. Sprawdze dzis napiecia i dam znac.
Siema!
Mam prawie taki sam przypadek tylko z jednym światłem z tą różnicą że nie działa mi lewe mijania ani długie, prawe na odwrót tak jak Tobie i też mi cały czas sie świeci kontrolka od długich raz jaśniej raz intensywniej, do tego nie moge sie z radiem dogadać bo zmieniarka mi sie zwiesiła i nawet po jej resecie radio nie chce zaskoczyć. Próbowałem już odłączać aku na godzine, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki jakie w aucie znalazłem ale nie są przepalone. Jak nie znajde na to sposobu to kłania się elektryk bo mnie to przerasta :/ jak znajdziesz rozwiązanie to pisz na pw proszę.
Pomierzylem. Przy swiatlach mijania na jednym przewodzie jest 11.5 a w tym samym czasie na drugim 6V. Kiedy przelacze na drogowe to na obydwoch jest ok 11.5V. Help :)
A masz u siebie dimmer w aucie? Chwilowo odłącz żarówki i zmierz jeszcze jakie masz napięcia na wyłączonym przełączniku. Bez podłączonych żarówek w obu lampach zmierz czy jest jakiś opór pomiędzy kablami: czerwony z niebieskim paskiem i czerwony z białym paskiem z podłączonym przełącznikiem od świateł. Następnie ten sam pomiar z odłączonym przełącznikiem.
Dimmera nie mam. Pomierze wieczorem i dam znac :) Powiedz mi jeszcze gdzie moge podlaczyc jakas mase, skad dokad ja poprowadzic bo cos czuje ze to bedzie wina masy. Widocznei przy swapie/zmianie na xenony i innych zabiegach ktorych troche bylo gdzies odpiela albo urwala sie jakas masa. Stawiam, ze gdzies w kabinie.
Te kolory powyżej to są od strony przełącznika. Od strony lamp to czerwony z zielonym paskim i czerwony z żółtym paskiem.