Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : duże spalanie w Civic EJ9

hero79
16-01-06, 00:29
Witam!!
Posiadam civica EJ9 z 96r. Początkowo miał on 75KM.Wyciągnąłem zwężkę pod przepustnicą, założyłem power rurę oraz stożek, przyspieszyłem zapłon o 1,5 stopnia ii...
Autko pali w granicach 14litrów przy spokojnej jeździe... przy ostrym bucie dużo więcej...
Komputer ustawiałem na nowo, tzn, odłączyłem przewód od akumulatora, poczekałem 10min. i podłączyłem na nowo, po czym zapaliłem silnik i czekałem aż włączy się wentylator.
Gdzie zrobiłem błąd?? albo czego nie zrobiłem, bądź co niepotrzebnie zrobiłem... Proszę o pomoc:)
dzięki i pozrawiam.

Gr00bY
16-01-06, 02:42
Zrób samodiagnostyke.

Wally
16-01-06, 08:22
Mam tez EJ9 (d14a3) ale po wyjeciu zwezki nie ruszalem zaplonu, czy to bylo konieczne? Bo pierwsze slysze ze po operacji odetkania trzeba przyspieszac zaplon. Mi tez sporawo pali, ostatnio wzial ok 9-9.5L/100km...

Pozdro

Furious
16-01-06, 08:40
Nastepnym razem nie odlanczaj akumulatora tylko wyciagnij bezpiecznik ECU na 12sekund, to jest duzo bezpieczniejsze.
I tak jak pisze Gr00bY sprawdz bledy na komputerze.

hero79
16-01-06, 08:58
zapłon do przodu dlatego, że komputer reguluje sobie parametry względem jazdy, jeśli jeździmy ostro, to komputer sam przyspiesza zapłon do przodu. Ja mu to zrobiłem mechanicznie, czyli ustawiłem go na ekstremalną jazdę..
PS. można dać 3 stopnie, ale wtedy na naszej benzynce jest spalanie stukowe, 1.5 to troszkę mało, optymalnie jest 2 stopnie.
I CO Z TYM SPALANIEM ?? ;(

Furious
16-01-06, 10:33
I CO Z TYM SPALANIEM ??
Sprawdz czy nie masz bledów na komputerze!!!

Dominic
17-01-06, 10:49
u mnie niestety to samo!! zwężka wyrzucona, reset zrobiony a paliwo ucieka jakby była dziura w baku!!

http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html na forum znalazłem ten link, poniewaz jeszcze nigdy nie próboowałem robić samodiagnostyki mam pytanie: czy nie będzie problemu z diagnostyką silnika D14A3, bo nie jest on wymieniony "Tabeli wykazu modeli"??

Furious
17-01-06, 11:18
u mnie niestety to samo!! zwężka wyrzucona, reset zrobiony a paliwo ucieka jakby była dziura w baku!!

http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html na forum znalazłem ten link, poniewaz jeszcze nigdy nie próboowałem robić samodiagnostyki mam pytanie: czy nie będzie problemu z diagnostyką silnika D14A3, bo nie jest on wymieniony "Tabeli wykazu modeli"??

nie bedzie problemu