PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne dudnienie z tylnich kół po przekroczeniu 60kmh

chcepiwo1
25-01-09, 01:06
Witam. Mam taki problem. Kiedy jadę np 80 i otworze tylną szybę słychać bardzo głośne dudnienie dochodząca prawdopodobnie z tylnego koła. Dzieje się tak z obydwu stron. Problem ten pojawia się gdy przekroczę 50kmh.
zmieniłem FELGI I OPONY I JEST TO SAMO. Czy ktoś orientuje się co to może być? Zazna cze że gdy tylne szyby są zamknięte nic nie słychać.:(

jero11
25-01-09, 09:53
prawdopodobnie są padnięte łożyska kół

Momek
25-01-09, 10:00
Nie wiem o jakie dudnienie Ci dokładnie chodzi, ale przy podomykanych szybach przednich i uchyleniu tylnej przy większych predkościach też to mam. Zawsze myślałem ze to normalna sprawa (pęd powietrza). Jak uchylisz przednią szybę to ustaje?

chcepiwo1
25-01-09, 10:12
Przy otwartych przednich szybach nic nie słychać tylko jak styłu otworze:(

majin103
25-01-09, 12:51
jak by nie był samochód to przy pewnej prędkości przy otwartych tylnych oknach słychać tai "łozgot". Powietrze wpada i tłucze o tył. Wsiądź do innego samochodu i zrób to samo. Efekt będzie identyczny. Chyba ze to dudnienie jest zupełnie inne, ewidentnie dochodzące z kół...

plakon83
28-01-09, 15:09
Podepnę się, bo mam podobny problem, ale..
Przy prędkości 40km/h zaczyna się miarowe dudnienie z okolicy tylnego, lewego koła, dudnienie narasta wraz ze wzrostem prędkości, ale po przekroczeniu 60km/h ucicha(lub też przechodzi w jednolity dźwięk, którego nie słyszę)

Tylne lewe koło przez pewien czas było kiepsko jak się później okazało wyważone, do tego duże i mały cukierek były mocno zużyte, części te zostały wymienione, a koło porządnie wyważone, problem istnieje nadal, od pojawienia się tego problemu przejechałem już około 1000km(dźwięk uciszył się po wyważeniu koła, ale nadal istnieje) nie zauważyłem pogorszenia, ani poprawy.
Z przeprowadzonych wstępnie poszukiwań wiem, że przyczyną jest łożysko, lub bęben hamulca, jednak nie mam na tyle wiedzy, aby ustalić to bezsprzecznie, na bębnie nie widać większych nierówności, a łożysko kręci się bez oporu, mogę to sprawdzić sam?

Ted
30-01-09, 11:18
Sprawdź najpierw czy nie ma wybrzuszeń na obwodzie koła. W podobnym do twojego przypadku 3 razy jeździłem na wyważenie koła i nic to nie dawało, dopiero jak znalazłem wybrzuszenie i wymieniłem oponę problem rozwiązany.

plakon83
30-01-09, 11:26
Dzięki Ted, obejrzę dokładnie oponę i zobaczę, czy jest coś na rzeczy.