Zobacz pełną wersję : dziwne dudnienie z tylnich kół po przekroczeniu 60kmh
Witam. Mam taki problem. Kiedy jadę np 80 i otworze tylną szybę słychać bardzo głośne dudnienie dochodząca prawdopodobnie z tylnego koła. Dzieje się tak z obydwu stron. Problem ten pojawia się gdy przekroczę 50kmh.
zmieniłem FELGI I OPONY I JEST TO SAMO. Czy ktoś orientuje się co to może być? Zazna cze że gdy tylne szyby są zamknięte nic nie słychać.:(
prawdopodobnie są padnięte łożyska kół
Nie wiem o jakie dudnienie Ci dokładnie chodzi, ale przy podomykanych szybach przednich i uchyleniu tylnej przy większych predkościach też to mam. Zawsze myślałem ze to normalna sprawa (pęd powietrza). Jak uchylisz przednią szybę to ustaje?
Przy otwartych przednich szybach nic nie słychać tylko jak styłu otworze:(
jak by nie był samochód to przy pewnej prędkości przy otwartych tylnych oknach słychać tai "łozgot". Powietrze wpada i tłucze o tył. Wsiądź do innego samochodu i zrób to samo. Efekt będzie identyczny. Chyba ze to dudnienie jest zupełnie inne, ewidentnie dochodzące z kół...
Podepnę się, bo mam podobny problem, ale..
Przy prędkości 40km/h zaczyna się miarowe dudnienie z okolicy tylnego, lewego koła, dudnienie narasta wraz ze wzrostem prędkości, ale po przekroczeniu 60km/h ucicha(lub też przechodzi w jednolity dźwięk, którego nie słyszę)
Tylne lewe koło przez pewien czas było kiepsko jak się później okazało wyważone, do tego duże i mały cukierek były mocno zużyte, części te zostały wymienione, a koło porządnie wyważone, problem istnieje nadal, od pojawienia się tego problemu przejechałem już około 1000km(dźwięk uciszył się po wyważeniu koła, ale nadal istnieje) nie zauważyłem pogorszenia, ani poprawy.
Z przeprowadzonych wstępnie poszukiwań wiem, że przyczyną jest łożysko, lub bęben hamulca, jednak nie mam na tyle wiedzy, aby ustalić to bezsprzecznie, na bębnie nie widać większych nierówności, a łożysko kręci się bez oporu, mogę to sprawdzić sam?
Sprawdź najpierw czy nie ma wybrzuszeń na obwodzie koła. W podobnym do twojego przypadku 3 razy jeździłem na wyważenie koła i nic to nie dawało, dopiero jak znalazłem wybrzuszenie i wymieniłem oponę problem rozwiązany.
Dzięki Ted, obejrzę dokładnie oponę i zobaczę, czy jest coś na rzeczy.