Zobacz pełną wersję : Problem z hamulcami??
Mam civa VI gen od prawie 2 lat. Po kupnie był wymieniony płyn hamulcowy i odpowietrzone bez lipy. Jednak w ciągu 2 lat jak mam auto już parę razy zdarzyło mi się, że po wyjechaniu z podwórka i pierwszym hamowaniu przy krzyżówce auto jedzie jakby w ogóle nie działo serwo od hamulcy. Hamulce dopiero mi zaczęły normalnie działać po drugim ich wciśnięciu. Czy ktoś się z tym spotkał? Normalnie nie mam z tym autem żadnych problemów i z tymi hamulcami zdarzyło się tak kilka razy w ciągu dwóch lat, ale dziś bym się nie mało przez to roz*******ił na skrzyżowaniu ja cisnę auto jedzie dopiero puszczenie hamulca i drugie wciśnięcie i zaczęły normalnie działać aż się wystraszyłem. Czym to może być spowodowane???
skolopendra
24-01-09, 22:12
Czym to może być spowodowane???
pewnie pasuje wymienić płyn i odpowietrzyć po tych latach?
pewnie pasuje wymienić płyn i odpowietrzyć po tych latach?
Dobrze gada :cool: Jeżeli pedał za pierwszym razem idzie w podłoge a za drugim jest juz wyzej to oznacza zapowietrzenie.
zapowietrzony układ kolego, chwilka roboty, kolega w aucie i po problemie
Panowie pisze głupoty wybaczcie. Napisałem wyraźnie, że objaw jest taki jakby serwo od hamulca w tym momencie nie działało a nie, że pedał idzie w podłogę. Płyn jak mówię ma nie całe dwa lata odpowietrzone było dokładnie a według producenta (Motul) płyn jest na 4 lata eksploatacji. I Jak mówiłem tak nie jest cały czas tylko około 10 razy mi się w ciągu tych dwóch lat zdarzyło...
Panowie pisze głupoty wybaczcie. Napisałem wyraźnie, że objaw jest taki jakby serwo od hamulca w tym momencie nie działało a nie, że pedał idzie w podłogę. Płyn jak mówię ma nie całe dwa lata odpowietrzone było dokładnie a według producenta (Motul) płyn jest na 4 lata eksploatacji. I Jak mówiłem tak nie jest cały czas tylko około 10 razy mi się w ciągu tych dwóch lat zdarzyło...
No to skoro jesteś taki mądry to po co zadajesz pytania na forum i zawracasz głowe. Jak widzisz gdzie problem to wymień serwo i kombinuj sobie sam. Widać żaden z ciebie mechanik a sie wymądrzasz jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. Ty masz problem na miejscu i możesz sobie sprawdzić różne rzeczy a koledzy piszą tylko na podstawie twojego opisu więc nie wymagaj żeby ktoś był wróżką i ci wirtualnie auto naprawił.
P.s.
Też bym zaczął od wymiany płynu i odpowietrzenia, bo nie wiadomo czy wody lub powietrza w płynie hamulcowym nie ma.
No to ja mam pytanie z innej beczki. Auto to również EJ9 przód 240mm tył bębny. Problem polega na tym że rano jak odpale auto to pierwsze 2,3 naciśnięcia na pedał hamulca przy wolnej jeździe powodują maksymalne hamowanie dosłownie hamulce zachowują się że tak powiem dziwnie bo dzisiaj np lekko przychamowałem to przyblokowało mi jedno przednie koło. Natomiast kiedy już pare razy przychamuje niby się polepsza bo auto nie staje jak wryte natomiast hamuje jak by gorzej jak kiedyś. I teraz sam nie wiem czy to jakaś woda w płynie lub co innego. Na dodatek przy pierwszym ruszaniu jak hamuje słysze żę bębny coś szorują więc myślę że chyba się niestety kończą :/
Hehe Kaktusr mam dokładnie to samo. Jak po nocy wsiąde do auta i jade wolno, bo mam nie daleko skrzyzowanie i lekko dotknę hamulec to łapie że raz się bałem że kolo mi się w dupe wbije. I byłem ciekawy czy inne civy tak mają mam to zawsze rano nie zależnie czy zima czy lato.
Hehe Kaktusr mam dokładnie to samo. Jak po nocy wsiąde do auta i jade wolno, bo mam nie daleko skrzyzowanie i lekko dotknę hamulec to łapie że raz się bałem że kolo mi się w dupe wbije. I byłem ciekawy czy inne civy tak mają mam to zawsze rano nie zależnie czy zima czy lato.
Heh to albo jakaś przypadłośc albo obaj mamy coś "nie teges" :/ Ale i tak stwierdzam że heble mi słabo hamują po swapie z d14 na d16y2 szczególnie idzie to odczuć. Tarcze z przodu mam ładne bo nawet progu jeszcze nie mają ale klocki JC które założył wcześniejszy właściciel na pewno mają tu coś do tego słabego hamowania. Wiem że przydał by się swap na tył od VTI ale zaczne chyba od lepszych klocków np Ferrodo Premier i może będzie lepiej...
Mi hamuje dobrze, a co to jest z tym porannym hamowaniem to nie wiem. Ferrodo albo EBC green stuf bardzo dobre.
rafnexster
05-02-09, 22:25
Hehe Kaktusr mam dokładnie to samo. Jak po nocy wsiąde do auta i jade wolno, bo mam nie daleko skrzyzowanie i lekko dotknę hamulec to łapie że raz się bałem że kolo mi się w dupe wbije. I byłem ciekawy czy inne civy tak mają mam to zawsze rano nie zależnie czy zima czy lato. też się przypne :) he he mam to samo juz od dwóch lat (pierwsze hamowanie z rańca brzytwa a już kolejne to lipa) ... u mnie jest natomiast nieco inny problem z hamulcami ( odpowietrzane były juz kilka razy ,klocki zmieniałem na nowe dwa razy , tarcze są grube , układ zalany nowym płynem a hamulce łapią dopiero przy podłodze i to bardzo słabo , musze wolniej pomykać :)) podejżewam pompe ale może się myle ????
Też mam Ferodo Premier i nieźle hamują, tylko dość długo "docierały" się po założeniu (wymiana razem z tarczami) i
przez pierwsze kilkaset km było cieniutko ...
Co do hamowania rano, to zaraz po odpaleniu hamulce też mam jak brzytwa (zwłaszcza teraz w Zimie), przy dojeździe do świateł delikatnie naciskami pedał bo mi ktoś jeszcze wjedzie w tyłek :)
ja również mam ej9 i z tymi "porannymi hamulcami" mam tak samo, do tego jeszcze piszczą trochę ale brzytwa taka, że oczy z orbit wyrywa. szkoda, że tak krótko :( ale juz jestem gotowy do swapa :D -> 282(2-tłoczkowe) i 240(std) mam nadzieje,że nie będzie efekt chwilowy.
proponuję zajrzeć do pompy
rozbiera się ją b łatwo, a ie tam się brudu zbiera to szkoda gadać
wystarczy, że jakiś syf się dostanie miedzy gume tłoczyska a cylinder i już może przepuszczać
Mozna tez wymienić gumy tłoczyska. Koszt reperaturek Autofren'a to ok 30 zł