Zobacz pełną wersję : komplet rozporek i stabilizatorow z VTI
witam, zakupiłem caly pakiet stabilizatorów i rozporek z civica 5D 1.8 vti i chciał bym je wstawić do mojego MB2. poczytałem trochę na ten temat cześć juz sie dowiedziałem ale o kilka rzeczy chciał bym sie zapytać . mianowicie:
najpierw łączniki stabilizatora przód i tył podobno sa dwa rodzaje czy to maja być takie:?
http://allegro.pl/item526769964_lacznik_stabilizatora_honda_civic_96 _2005_tyl.html
http://allegro.pl/item529230128_lacznik_stabilizatora_honda_civic_96 _2001_przod.html
jutro jadę po części i od razu chciał bym kupić te łączniki.
druga sprawa na stabilizatorze dolnym przednim ile jest gum? dwie czy cztery?i czy trzeba będzie cos wiercić żeby zamienić seryjny na ten gruby z vti?
chodzi o te:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72ea87f4495dccca.html
3 pytanie: chodzi o element zaznaczony na obrazku
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bedb3b3c2c487a65.html
niestety nie mam go w zestawie czy dostane takie cos w ASO?może gdzieś w sklepie? jeśli mam z tyłu bębny i nie mam ABSu to pewnie nie mam tych otworów na te "łapy" do stabilizatora czy mogę je jakoś sam wywiercić czy muszę zrezygnować ze stabilizatora? i czy do przymocowania stabilizatora przedniego tez jest potrzebne takie coś?
ostatnia sprawa rozporka przednia dolna jak jest mocowana i do czego? nie mam pojęcia wiem ze tylnej do serii sie nie zamontuje bo trzeba dospawać uszy a przednia? ma ktoś może jakieś zdjęcia jak to wygląda ?
1.
oba laczniki ktor pokazales sa na tyl.
na przod potrzebujesz taka, gdzie z jednej strony sa sworznie kulowe, a z drugiej strony normalny gwint z nakretka.
ten koles z pierwszego linku na bank ma wszystkie laczniki, ja od niego kupowalem.
2.
potrzebne sa ci 2 gumy (od wersji MB6 mocowanie jest to samo tylko guma ciensza. gumy w aso kosztuja cos okolo 70zl za 2 szt
3.
szkoda ze nie dostales tego mocowania, ja bym nie kupil bez kompletu. z tego co atrzylem w manualu, mocowanie nie ma nr, wiec sie go nie kupi.
a na szrocie nikt ci nie sprzeda samych mocowan.
mowisz o otworach w wachaczu? tam mozna ten otwor wywiercic, ale latwe to chyba nie bedzie
4. po raz ktorys z kolei pisze ze dolana przednia rozporka w 5D jest montowana standardowo.
jak znajde fote to wkleje
1.
4. po raz ktorys z kolei pisze ze dolana przednia rozporka w 5D jest montowana standardowo.
jak znajde fote to wkleje
był bym wdzięczny za foto bo wczoraj jakoś kręciłem sie pod autem i nie widziałem tej rozporki ;/ a czy jest taka sama jak ta z vti? czy z vti jest grubsza?
witam, zakupiłem caly pakiet stabilizatorów i rozporek z civica 5D 1.8 vti i chciał bym je wstawić do mojego MB2. poczytałem trochę na ten temat cześć juz sie dowiedziałem ale o kilka rzeczy chciał bym sie zapytać . mianowicie:
najpierw łączniki stabilizatora przód i tył podobno sa dwa rodzaje czy to maja być takie:?
http://allegro.pl/item526769964_lacznik_stabilizatora_honda_civic_96 _2005_tyl.html
http://allegro.pl/item529230128_lacznik_stabilizatora_honda_civic_96 _2001_przod.html
jutro jadę po części i od razu chciał bym kupić te łączniki.
drugi typ jest taki
http://allegro.pl/item525878872_lacznik_stabilizatora_tyl_honda_civi c_crx.html
i pochodzi od stabilizatora z wersji ISR sprzed liftu oraz z rovera 400 diesel
"4. po raz ktorys z kolei pisze ze dolana przednia rozporka w 5D jest montowana standardowo.
jak znajde fote to wkleje" <-
Dołączam się do pytania do rozpórki dolnej. Byłbym wdzięczy za fotkę zamontowanej rozpórki dolnej. Pozdrawiam.
szukalem fotki, nie zmnalazlem:(, ale skoro tak nalegacie to poszedlem do autka, przyjzalem sie od gory i zrobilem fotke.
rozporka dolna przednia miesci sie dokladnie obok maglownicy, jest to jedyna rurka rownolegle poprowadzona przed maglownica.
http://img105.imageshack.us/img105/2299/26387254lf7.th.jpg (http://img105.imageshack.us/my.php?image=26387254lf7.jpg)
dzięki qba1983, a wiesz może czy rozporka z 1.8 vti jest grubsza od tej standardowej? jest sens je zamieniać?
bylem dziś w ASO zapytać sie o te brakujące elementy (łapki do przymocowania tylnego stabilizatora do podwozia) i gość mówi ze może mi to sprawdzić czy sa ale potrzebuje numer nadwozia cały, moja prośba może mi ktoś wysłać na PW numer nadwozia z 5D 1.8 vti np. 98r?
ewentualnie gdyby nie mieli ktos próbował to samemu dorabiać? nie wygląda zbyt skomplikowanie tylko trzeba by miec dokładne wymiary ;] jest gdzieś jakiś rysunek techniczny tego elementu? może w ASO?
czy ktoś juz montował tylny stabilizator do serii nie mając żadnego otworu w wahaczach ? chciał bym prosić o kilka wskazówek :D
na wstepie bardzo cie przepraszam, ale zacznij do cholery czytac forum!!!
nie oczekuj prostych odpowiedzi, wiekszosc info sa na forum, sciagnij sobie do tego manuala i nie bedziesz zadawac takich pytan.
powiedz mi po cholre ci grubsza rozporka!!
rozporka to rozporka, nie wiem o co ci chodzi, zadajesz pytania jak bys nigdy nie mial do czynienia z mechanika, a jednoczesnie chcesz sie brac za dorabianie elementu do stabilizatora
w ogole, zadales pytania i nie powiedziales co i jak... po to jest forum, zeby dla potomnych zostawic info!! i ktos nie pytal klejny raz czy w MB2 jest rozporka dolna przednia!!
wiec jak , masz ta rozporke czy ten twoj civic jest wybrakowany?
noi kuba stracił cierpliwość :)
na wstepie bardzo cie przepraszam, ale zacznij do cholery czytac forum!!!
nie oczekuj prostych odpowiedzi, wiekszosc info sa na forum, sciagnij sobie do tego manuala i nie bedziesz zadawac takich pytan.
nie denerwuj sie tak czytam forum i nie tylko to może porostu czasem coś przeoczę !
powiedz mi po cholre ci grubsza rozporka!!
rozporka to rozporka, nie wiem o co ci chodzi
Nie wiem po co? i czy w ogolę jest grubsza? dlatego sie pytam skoro stabilizator jest grubszy i co za tym idzie lepszy (Wasze opinie) to może i grubość rozporki ma jakieś znaczenie, z reszta kupiłem cały komplet wiec jak jzu będę wymieniał to czemu nie wszystko !!!
zadajesz pytania jak bys nigdy nie mial do czynienia z mechanika, a jednoczesnie chcesz sie brac za dorabianie elementu do stabilizatora
fakt może nie znam sie za dobrze na mechanice i po to tu siedzę żeby sie czegoś nauczyć z reszta do wycięcia z blachy odmierzonego kawałka dospawanie rantów i wywiercenie w nim kilku dziurek nie trzeba mieć SPECJALNYCH ZDOLNOŚCI i znać sie na MECHANICE !!!
w ogole, zadales pytania i nie powiedziales co i jak... po to jest forum, zeby dla potomnych zostawic info!! i ktos nie pytal klejny raz czy w MB2 jest rozporka dolna przednia!!
wiec jak , masz ta rozporke czy ten twoj civic jest wybrakowany?
Moze nie używam jakiegoś technicznego języka ale w którym pytaniu nie wiesz co i jak? prościej zapytać to się już chyba nie da !
1.juz ci tlumacze:
rozporka jest po to zeby zachowac/ zwiekszyc sztywnosc nadwozia/podwozia, dlatego jej grubosc nie ma znaczenia, ma spiac podwozie i tyle.
stabilizator sluzy do niwelowania przechylow nawozia w zakretach. co daje bardziej rowny rozklad masy na wszystkich kolach. jego grubosc wplywa na jego sztywnosc, a im bedzie sztywniejszy tym mniej bedzie sie przechylac nawozie.
2. chodzilo mi o to zebys wypowiedzial sie czy masz ta rozporke czy nie, bo chciales dowiedziec sie jak ona wyglada bo wedlug ciebie jej nie masz, dostales zdjecie i nie powiedziales czy ja masz czy nie...
a rozporka ta jest taka sama we wszystkich budach 5D(nie wiem tylko jak jest w dieslach- ale pewnie tez jest bo i silnik ciezszy)
p.s. jeszcze raz przepraszam za okazanie slabosci w postaci moich nerwow, ale na prawde uwazam ze na forum jest na tyle duzo informacji ze nie ktorych pytan nie powinienem juz widziec na forum.
p.s.2 a tak w ogole, skoro nie wiesz po co jest rozporka i stabilizator, to po co to montujesz? dlatego ze my mowimy ze bedzie lepiej? wiesz w ogole cczego sie spodziewac po tej modyfikacji? czasem tzeba sie zastanowic i pomyslec czy abya pewno mi jest to potrzebne( to co tak chwala na forum).
ja to wiem, ty to wiesz, ale co zrobisz ? :)
ja to wiem, ty to wiesz, ale co zrobisz ?
i ja to teraz wiem :) postaram sie lepiej dobierać pytania.
rozumiem ze pytanie o dorobienie tego "elementu" jest nie stosowne? :D
rozumiem ze pytanie o dorobienie tego "elementu" jest nie stosowne? :D
to akurat ma jakis sens. tyle ze mosial bys miec ten elemet na wzor. albo chociaz znac wymiary.
zadqanie tych elementow to tylko trzymanie stabilizatora.
ale pamietaj ze tam wystepuja duze siey i musial bys to zrobic z materialu nie podatnego na zginanie.
a niew mogl bys zapyac tego handlarza u ktorego kupiles ten komplet, czy nie znalaz by ci tych mocowan? w zamian mogl bys mu odeslac rozporke przednia:p
p.s.2 a tak w ogole, skoro nie wiesz po co jest rozporka i stabilizator, to po co to montujesz? dlatego ze my mowimy ze bedzie lepiej? wiesz w ogole cczego sie spodziewac po tej modyfikacji? czasem tzeba sie zastanowic i pomyslec czy abya pewno mi jest to potrzebne( to co tak chwala na forum).
wiesz skoro tyli ludzi montuje to w seryjnym modelu i chwali sobie wiec skoro udało mi sie kupić taki zestaw za grosze to czemu nie zamontować? z reszta jak zamontuje to sie przekonam czy było warto ! z reszta po to sie uczestniczy w forum żeby dowiedzieć sie właśnie takich rzeczy :D
którego elementu?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bedb3b3c2c487a65.html
A czy wie ktoś może czy rozpórki przednie dolne były montowane w civicach z silnikiem diesla 2.0i TD??? Bo u mnie nie ma;/ nie wiem co o tym myśleć a nigdzie nie mogę znaleźć info.. Z góry dzięki za info.
to akurat ma jakis sens. tyle ze mosial bys miec ten elemet na wzor. albo chociaz znac wymiary.
zadqanie tych elementow to tylko trzymanie stabilizatora.
ale pamietaj ze tam wystepuja duze siey i musial bys to zrobic z materialu nie podatnego na zginanie.
gość szukał i nie ma chyba poszły razem z cala buda, a z materiałem i wykonaniem nie było by problemu mam kilku znajomych w stoczni oni maja i maszyny i gatunkowe bardzo wytrzymałe blachy brakuje mi tylko wymiarów ;/
Co do mocowania tylnego stabilizatora to ja mam auto przedliftowe z bębnami i otwory w nadwoziu były fabryczne natomiast wierciłem i gwintowałem otwory w wahaczach ale w nowszych modelach te otwory mogą już być jak wsadzisz głowę pod auto z tyłu to wszystko widać natomiast rozpórkę dolną z przodu zobaczysz najlepiej tak jak pisał Qba z góry.
Co do mocowania tylnego stabilizatora to ja mam auto przedliftowe z bębnami i otwory w nadwoziu były fabryczne natomiast wierciłem i gwintowałem otwory w wahaczach ale w nowszych modelach te otwory mogą już być jak wsadzisz głowę pod auto z tyłu to wszystko widać natomiast rozpórkę dolną z przodu zobaczysz najlepiej tak jak pisał Qba z góry.
dużo sie nawojowałeś z wywierceniem tych otworów w wahaczach? chodzi mi czy gra jest warta świeczki czy nie lepiej wtedy zainwestować w wahacze z otworami. Sprawdzałem i nie mam;/
właśnie dostałem odpowiedz z jednego ASO z numerem tych brakujących elementów od tylnego stabilizatora "łapek" i z ceną jednak niektóre ASO to banda leni echhh
cena 80zł za sztukę :D
dużo sie nawojowałeś z wywierceniem tych otworów w wahaczach?
do wiercenia były demontowane wahacze i mechanik za tą robotę wziął 100 (za dwie strony) więc dla mnie było OK bo co jak co ale roboty przy zawieszeniu to wyjątkowo nie lubię:)
dużo sie nawojowałeś z wywierceniem tych otworów w wahaczach? chodzi mi czy gra jest warta świeczki czy nie lepiej wtedy zainwestować w wahacze z otworami. Sprawdzałem i nie mam;/
właśnie dostałem odpowiedz z jednego ASO z numerem tych brakujących elementów od tylnego stabilizatora "łapek" i z ceną jednak niektóre ASO to banda leni echhh
cena 80zł za sztukę :D
uderz do szymon septic , on morze miec takie uchwyty... ja od niego bralem nie dawno tylni stabilizator i mialem wsio w komplecie
Moja Honda widocznie jest wybrakowana bo przedniej dolnej rozpórki nie posiada.
mb2 2000r d14z4 kupiona od pierwszego własciciela, który jak nie dołożył to napewno nic nie wziął :-)
Uchwyty do tylnego stabilizatora w autokopexie Katowice po 68 zł za sztuke.
Ludzie pomocy. mam juz wszystko potrzebne do zamontowania staba z tylu oprocz srubek do karoserii. zadne nie pasuja ani fi 8 ani fi 10
Co ja musze kupic. wiem ze kiedys o tym czytalem ale na telefonie nie moge znalezb bo to troche uciazliwe. pozdr
edit: juz wiem. fi8 zwykly gwint. tylko podobno musi byc wzmacniane.