PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z uszczelka pokrywy zaworów

drex87
23-01-09, 18:07
Panowie mam problem z uszczelka lub z pokrywa zaworów gdyż co jakies 10 tys puszcza pierwsza wymieniłem zaraz po zakupie przy naaepnej wymianie oleju dlaje wymieniłem bo puszczała po jakis 5 tys dalej posciła postanowiłem kupic oryginalna w ASO i załozyłem ja mam zrobione na niej jakies 12 tyś i zaczyna puszczac dalej powiecie mi w czym tu jest problem?? i co jest tego przyczyną??

chubik
23-01-09, 18:16
A skąd leci? Dałeś na rantach troche silinonu lub uszczelniacza?

drex87
23-01-09, 18:20
z tyłu od strony koletora sacego prawie na całej długosci i z przodu na roku koło "rozdzielacza " chyba tak to sie nazywa. Ta oryginalna nie była kładziona na niczym ale poprzednie zamieniki były kładzione na sylikonie na całej powierzchni.

Panowie powiedzcie ja kto mam zrobic zeby nie ciekło i wytrzymałao jakis czas

skolopendra
23-01-09, 18:40
dokręcałeś ją dynamometrem ,czy tak na pałę kluczem ?

misiek1
23-01-09, 18:40
z tyłu od strony koletora sacego prawie na całej długosci i z przodu na roku koło "rozdzielacza " chyba tak to sie nazywa. Ta oryginalna nie była kładziona na niczym ale poprzednie zamieniki były kładzione na sylikonie na całej powierzchni.

Panowie powiedzcie ja kto mam zrobic zeby nie ciekło i wytrzymałao jakis czas

spróbuj położyć oryginalną na silikonie, najbardziej newralgiczne miajsca to właśnie przy rozdzielaczu i przy kole paska rozrządu. ja u siebie już dwa razy zdejmowalem pokrywę zaworów i za każdym razem na tej samej uszczelce, z tym że lekko pociągnołem silikonem całą a w wyżej wymienionych miejscach dałem troszkę wiecej i śmigam już tak w sumie ponad 20 tyś km i spokój, nic nie cieknie...

Vex
23-01-09, 21:57
Ja w poprzedniej Hondzie wymienialem w ASO. Uszczelka cos w granicach 40zl, montaz tez. Cala operacja 80zl, wiec smieszne pieniadze.
Mechanik nie packal zadnym silikonem, ktorego potem jeszce wszedzie, tylko taka przezroczysta pasta po calej szerokosci. Cos a'la Durex :D Napewno przed przystapieniem do przykrecania warto dobrze podociskac z kazdej strony, bo srub jest malo a pokrywa szeroka.
Oczysciles dokladnie resztki oleju, silikonu z silnika po poprzedniej usczelce ?

mutaba
27-01-09, 20:36
Panowie mam problem z uszczelka lub z pokrywa zaworów gdyż co jakies 10 tys puszcza pierwsza wymieniłem zaraz po zakupie przy naaepnej wymianie oleju dlaje wymieniłem bo puszczała po jakis 5 tys dalej posciła postanowiłem kupic oryginalna w ASO i załozyłem ja mam zrobione na niej jakies 12 tyś i zaczyna puszczac dalej powiecie mi w czym tu jest problem?? i co jest tego przyczyną??

miałem dokładnie taki sam problem a rozwiązałem go kupując oryginalną gumkę z ASO + ten silikon http://www.moto.allegro.pl/item537246338_loctite_5900_uszczelniacz_silikon_kl ej_300ml.html - posmarowałem w newralgicznych miejscach - juz przejechałem ok. 10 tyś. i jest suchutko ;)
... ten silikon polecił mi koleszka z ASO sami na takim osadzają (ma taką gestą lepką strukturę taki klejosilikon :cool: w sumie koszt niewielki a tuba wystarczy na bardzo długo ...