Zobacz pełną wersję : MTF do skrzyni ?? (tylko ASO?)
Panowie szybkie pytanko. Oryginalny MTF do skrzyni dostanę tylko w ASO czy można jeszcze gdzieś kupić na internecie lub w jakimś sklepie taniej ?? i ile litrów potrzeba do EK3 D15Z6 ??
EMG ma na sprzedaż, i jeszcze ktoś z forum.
skolopendra
23-01-09, 16:59
tylko w ASO
nie tylko ..bywa w dziale giełda
e litrów potrzeba do EK3 D15Z6 ??
mozna niby afair 10w40, ale skrzynka nie chodzi tak dobrze na nim...
dzięki panowie, więc szukam żeby było taniej niż w aso. W ostateczności wymiany robi się na tyle rzadko że i kosmos ceny w aso jakoś przegryzę
cos wysoka cena w tym aso.niedawno kupowalem po 68zl litr.na forum grooby jeszcze to mial o ile sie nie myle
Pogadać z pracownikami (na przykład mechanikami) w ASO i dopytać, czy nie można bez paragonu dostać. Będzie sporo taniej.
dziś odwiedziłem ASO aby wstępnie zapytać po ile mają olej. 60zł za litr + 50 wymiana. Zrobili promocję i z wymianą skasowali mnie 150 PLN, więc tragedii nie ma...
A przynajmniej wiesz, co masz:)
no i skrzynia dluzej pozyje...
a czy jest jakis inny olej ktory mozna stosowac zamiennie zamiast MTF ktory jakby nie patrzec ciezko dostac a w aso zawolali 179zl za 2 litry chyba ich pojeb...
dwa litry za 120zł. aso na okęciu
no dokładnie lepiej proponuję zapytać ile wyjdzie z robocizną i dlaczego tak drogo :D
myślę że powinni coś w aso zjechać z swoją chorą ceną mi na dzień dobry dali 12%
rabatu. Z drugiej strony 60za litr to drogo ale nie aż tak mega -bo wcześniej pytałem znajomego
w sklepie i najtaniej miał elf'a 0,5L za 18zł a najdroższego chyba castrol'a za 25zł z tym że wchodzi
2,2L to trzeba liczyć x5, więc koszty niewiele niższe a w aso przynajmniej ma się pewność że leją
to co trzeba...
więc koszty niewiele niższe a w aso przynajmniej ma się pewność że leją
to co trzeba...
Dokładnie, słyszałem już bardzo dużo opinii że skrzynie Hond są bardzo wrażliwe na nieodpowiedni olej...
no dokładnie lepiej proponuję zapytać ile wyjdzie z robocizną i dlaczego tak drogo :D
myślę że powinni coś w aso zjechać z swoją chorą ceną mi na dzień dobry dali 12%
rabatu. Z drugiej strony 60za litr to drogo ale nie aż tak mega -bo wcześniej pytałem znajomego
w sklepie i najtaniej miał elf'a 0,5L za 18zł a najdroższego chyba castrol'a za 25zł z tym że wchodzi
2,2L to trzeba liczyć x5, więc koszty niewiele niższe a w aso przynajmniej ma się pewność że leją
to co trzeba...
co do tego oleju to znajomy musiał podać cene za olej przekładniowy typu 75w80 który nadaje się np do francuzów nie do Hondy, poza MTF`em nie ma raczej typowego oleju przekładniowego o lepkości jaką zaleca producent-10w40 pdodukowanego przez elfa mobila czy castrola
sam kiedyś z glupoty zmieinłem olej niewiadomego pochodzenia pewnie to był MTF w skrzyni d15b2, wlałem 10w40 mobila, skrzynia nie chodziła już tak jak wczesniej na zimnym gorzej wchodziły biegi
75w80
dokładnie o takich parametrach były oleje wyceniane przez kumpla
i z tego co piszesz to teraz się cieszę że się nie skusiłem bo mógłby
być później płacz a tak wie się co się ma i powinno być ok
Witam chciałem się dołączyć do dyskusji o olejach przekładniowych. Mechanik z ASO mi powiedział wprost że można spokojnie zamiast MTF lać olej 10W/40 lepszej jakości np. Mobil, Shell [ i że oni też taki leją ;-) ] tylko trzeba częściej go wymieniać co 40 -50 tyś.
Wlałem i skrzynia chodzi lepiej dokładniej i precyzyjniej nawet na zimnym silniku niż na MTF :D
Wrzeszczu, a masz pewność, że miałeś wcześniej MTF? Może miałeś tam właśnie jakiegoś Mobila 10w40 trochę zmęczonego i dlatego po wymianie jest lepiej :P
@niżej:
Ogólnie co by w skrzyni nie było wcześniej, to było zużyte i czego byś nie wlał, poczujesz poprawę.
a no masz racje Pwl ale i tak jest lepiej niż było :D ale już dawno nie widziałem takiego zjechanego oleju jak go spuszczałem, wyglądało na fabryczny bo nikt tego nie odkręcał wcześniej. Takie też zdanie mieli kolesie z Hondy jak przeglądali mi auto. Ale trzeba by oddać do analizy na AGH żeby określili co tam było naprawdę :D
Ja tam za dużo się nasłuchałem żeby zaryzykować zalania skrzyni czymś innym niż MTF -takie moje zdanie :p
przez niewiedze pozwoliłem by zalano mi skrzynie mobilem 10w40. wydaje mi sie, ze było gorzej. może to autosugestia, bo chwile później nasłuchałem się i naczytałem na forum, że do skrzyni tylko mtf. zmieniłem olej na mtf i przynajmniej mam czyste sumienie, a skrzynia chodzi bez zarzutu jak wcześniej..