Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Min. temperatura załączenia klimy

agent
23-01-09, 08:08
Witam,
Latem miałem problemy ze szczelnością klimatyzacji. Sprawa została rozwiązana prowizorycznie (z braku skraplacza w Polsce) ale jak wiadomo prowizorki są najlepsze. Ale do rzeczy. Wczoraj (+3 C) postanowiłem sprawdzić czy klima działa i ja troche rozruszać. Jednak kompresor się nie włączył. Przyczyny jakie mi przysżły do głowy są dwie: albo klima się znowu rozszczelniła albo istnieje min temepratura jej załączenia. Jeśli tak to ile ona mniej więcej wynosi? Wam teraz działa? Klima manualna.

Cobweb
23-01-09, 08:32
zależy od konkretnego modelu ale w okolicach zera może nie działać (nissan ma chyba do - 3) w moim EP3 ok zera nie działała (ale chyba przy minusie)
poza tym jak Ci kompresor nie działa to raczej nie rozszczelnienie - wtedy by chyba działał tylko by nie suszyło (chłodziło)

wojtek5300
23-01-09, 09:06
Ja tez wczoraj sie przestraszyłem ze z klimą jest cos nie tak . Tem 0,5 stC na plusie a szyby zaparowane . Załączam klime osuszyło na moment i sie wyłączyła . Tak pracuje falowo osusza i sie wyłacza . Czy ktoś tak miał ???Czy jest jakas tem graniczna od której nie działa klima ,albo zachowóje sie tak ja u mnie .

agent
23-01-09, 09:39
Cobweb Kompresor się nie załączy jak w układzie jest za małe ciśnienie. To po to aby go nie zatrzeć. No nic poczekam aż się ociepli choć może jeszcze poszukam gdzie jest czujnik temperatury i jak gdzieś gdzie można się do niego dostać to wystarczy podgrzać powietrze zapalniczką :)

Szejklo
24-01-09, 01:26
U mnie klima włącza się gdy wcisnę przycisk, bez zależności od temperatury otoczenia. Im mocniejszy mam nawiew, tym dłużej chodzi kompresor.
Ale też tak jak u Wojtka5300, czyli działa/nie działa/działa. Serwisowałem ją akurat niedawno, i według fachowców wszystko jest ok.

agent
24-01-09, 14:02
Już mi się wyjaśnił problem. Miałem urwany kabel zasilający sprzęgło sprężarki.