Zobacz pełną wersję : Obroty bez obrotmierza
Paweł_Żywy_Poznań
22-01-09, 23:27
Witam serdecznie
Posiadam Honde Civic V generacji 92 sedan wersja kanadyjska :cool: ostatnio jechalem z kolega radyjko wylaczone chwila ciszy i nagle on wyjezdza :
" Czy czasem nie masz za wysokich obrotów ???"
I teraz pytanko do Was szanowni użytkownicy HONDY :) jak mam sprawdzic badz ustawic obroty silnika skoro wsrod moich zegarow na desce rozdzielczej nie ma OBROTOMIERZA tylko temp. silnika , predkosciomierz i wskaznik paliwa :(:(:(:(:( czy ktos wie jak to poprawnie zrobic , bo raczej az tak doswiadczony i dobry nie jestem zeby na sluch stwierdzic ze obroty sa za wysokie albo za niskie :(
Z góry dziękuje za pomoc
Najlepiej będzie jak zainwestujesz w zegary z obrotomierzem tym bardziej że nie ma żadnych zabaw z podłączeniem
Paweł_Żywy_Poznań
23-01-09, 13:08
to znaczy że wystarszy wymienić zegary bez żadnych inwestycji w dodatkową elektronike ??? dodam jeszcze że moje są AMERYKAŃSKIE i wszystko w milach ??? czy nie ma problemu z zamienieniem ich na te europejskie w km/h ???
Żadnego problemu nie powinno być wystarczy znaleźć zegary z obrotkiem zakupić i podłączyć. Ceny wahają w granicach 120-200zł.
Pozdro,
Absolutnie nie ma żadnego problemu.Wkładasz zegary europejskie z obrotomierzem i wszystko gra.
" Czy czasem nie masz za wysokich obrotów ???"
Honda to samochody wysokoobrotowe. Więc może kolega nie przywykł ;)
Jeśli chcesz sprawdzić bez obrotomierza czy obroty nie są za wysokie - wystarczy podręcznik uzytkownika, gdzie podane sa maksymalne prędkości na każdym biegu. Bedziesz wiedział czy nie przeciągasz silnika.
A jak chcesz dokładniej, to w internecie znajdziesz też zestawienie predkości z obrotami silnika.
Swoja drogą, jaki masz silnik w tej Hondzie?
Paweł_Żywy_Poznań
23-01-09, 16:19
1.5 16V 74 kW
Czyli D15B7 ;) Porównaj sobie z kimś, komu Honda chodzi na pewno dobrze, jeśli nie chcesz inwestować w zegary ;) Na ucho badaj zcy tak samo brzmi xD
A jak chcesz dokładniej, to w internecie znajdziesz też zestawienie predkości z obrotami silnika.
moglbys wkleic link do takiej strony jesli masz pod reka ? bo nie moge znalezc a tez nie mam obrotka, oczywiscie chodzi o obroty przy predkosci na danym przelozeniu biegu
Niestety nie mam, chyba gdzieś na forum to widziałem.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2929 te tabelki na dole?
1-45 km, 2- 85 km, 3- 120km, 4- 160km , 5- około180 km i masz jeszcze troche .....tak jeżdziłem bez obrotka i po założeniu to sie sprawdziło:)