Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czujnik temperatury dolotu

spreddo
22-01-09, 21:40
Witam -
Zaniedługo mam zamiar wymienić oryginalny dolot, na stożek z nadmuchem zimnego powietrza.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz
w wielu modelach allegrowych dolotów dedykowanych do Hondy od najtańszych do całkiem wypaśnych nie ma wejścia na IAT Sensor - Intake Air Temperature (czyli czujnik temperatury powietrza wpadającego do silnika)
czujnik ten jest podpięty do komputera PGMFi więc napewno ma jakieś znaczenie w doborze ilości benzynki wpadającej do silnika.
Zastanawia mnie w takim razie co wszyscy z nim robią skoro nie ma na niego wejścia w dolocie?
zaznaczony czerwonym kolorem jak nietrudno się domyślić

http://s6.zapodaj.net/images/21854238.jpg

P.S.
pewnie już ten temat został gdzieś poruszony ale się nie doszukałem niestety - więc jeśli ktoś kojarzy to proszę o nakierowanie :)

[H] Dylu [H]
22-01-09, 21:51
wejście na ten czujnik musi być i koniec...

spreddo
22-01-09, 21:56
no dobra - po bliższym zbadaniu tematu - faktycznie niektóre mają taką dziurkę w którą se można wsadzić ... ten czujnik oczywiście :D no ale nie wszystkie,

A teraz pytanie numer 2 - czy w jakiś sposób można byłoby taki czujnik oszukać podając mu wyższą lub niższą temperaturę żeby uzyskać ciut więcej mocy?

Konrad84
22-01-09, 22:00
ale to nie jest odpowiedź na jego pytanie.

Wkładasz czujnik w łącznik elastyczny, dziure musisz fajkiem wypalić, a jak nie palisz to poproś kolegę, niech ci wypali i możesz montować.

[H] Dylu [H]
22-01-09, 22:01
A teraz pytanie numer 2 - czy w jakiś sposób można byłoby taki czujnik oszukać podając mu wyższą lub niższą temperaturę żeby uzyskać ciut więcej mocy?

nie kombinował bym.

spreddo
22-01-09, 22:03
ok spoko - dziękuje serdecznie - myśle że to pomoże :)

arek_1988z
26-01-09, 00:55
Panowie poszukałem ale nie mogę znaleźć, a że to w miarę nowy wątek to się podepnę. Moja Hanka pali ok 11 litrów benzyny przy ekonomicznej jeździe. Ma wymieniony termostat, świece, sondę lambda. Chciałem zapytać czy walnięty czujnik temperatury dolotu może mieć wpływ na spalanie? Bo ja już zdesperowany jestem zalewam za 5 dych (ok 14 litrów) nie dojadę 100 km a mi wskazówka wchodzi na rezerwę...a przecież ostatnio nie jest aż tak zimno...
Proszę o pomoc...a jeśli ten czujnik może mieć na to (wysokie spalanie) wpływ to jak sprawdzić czy jest walnięty i gdzie go można kupić- wg intercarsowego sklepu on-line nie mają takiej rzeczy.
Pozdrawiam...

Pati
26-01-09, 07:30
a termostat to sprawdzał pan?

arek_1988z
26-01-09, 10:35
a termostat to sprawdzał pan?

Wymieniony jakiś tydzień temu :)

majkel
26-01-09, 13:35
Można sprawdzić w ASO na badaniu na komputerze - sprawdzić jak komp interpretuje temperaturę w dolocie. Samodiagnostyka może nie pokazać błędu. U mnie cały czas pokazywał odczyty na poziomie -30C i komputer przelewał. Kupić używany (loteria) albo nówkę w aso.

arek_1988z
26-01-09, 23:13
Można sprawdzić w ASO na badaniu na komputerze - sprawdzić jak komp interpretuje temperaturę w dolocie. Samodiagnostyka może nie pokazać błędu. U mnie cały czas pokazywał odczyty na poziomie -30C i komputer przelewał. Kupić używany (loteria) albo nówkę w aso.

Dziś pomierzyłem ten czujnik- wskazania ma poprawne- wg. książki serwisowej.