PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie kabli w aparacie zapłonowym

zabor
22-01-09, 20:36
Witajcie!

Wiec wygląda to następująco po wymianie sprężynki wahadła w aparacie zapłonowym napotkał mnie problem przy składaniu z ustawieniem palucha zapłonu bo okazało się ze mogę go ustawić w aż 4 położeniach względem wałka a nie jak przypuszczałem w 2ch(2 dające z 1/4 obrotu luzu i 2 tak na sztywno).
Ale nie o tym miało być.
Po odpięciu kabli z modułu w środku zapamiętałem tylko ze idą tylko na przemian jeden z prawej, drugi z lewej itd.
Tylko że nie jestem pewny która to możliwość.(nie sugerować się ułożeniem kabli bo poluzowane)

Proszę o pomoc kogoś kto ma silnik 1.3 żeby sprawdził ustawienie tych kabli u siebie to tylko 4 śruby kopuły do zdjęcia.
Próbowałem już raczej większości ustawień wałka i kabli i nie pali a palił przed "naprawą", dlatego pomoc osoby trzeciej w wykluczeniu złego ustawienia ich jest mi niezbędna. :(

Zepsuta sprężynka która nie ściągała jednego wahadełka na biegu jałowym co objawiało się nierówną pracą i przygasaniem.
http://images42.fotosik.pl/52/cb610d716a2440a1med.jpg

Ustawienie kabli modułu nr.1
http://images48.fotosik.pl/52/abce7c78398355a1med.jpg

Ustawienie kabli modułu nr.2
http://images26.fotosik.pl/316/2b9345b238748388med.jpg

Które z nich poprawne? :rolleyes:

Wielkie dzięki za pomoc!

skolopendra
23-01-09, 17:21
to tylko 4 śruby kopuły do zdjęcia.

nie sadzę aby komuś się chciało to robić :rolleyes:

Próbowałem już raczej większości ustawień wałka i kabli

większość ustawień przy 4 wtykach daje naprawdę nie wiele kombinacji
a gdy już zapali proponuję na przyszłość znaczyć wszelakie przewody;)

Rafkodc2
23-01-09, 17:56
ustaw wał na znak,palec powinien wskazywać pierwszy cylinder a potem po kolei w prawo 1,3,4,2

zabor
23-01-09, 20:05
ustaw wał na znak,palec powinien wskazywać pierwszy cylinder a potem po kolei w prawo 1,3,4,2

Chodzi ci ze kreska z zewnętrznej strony aparatu tam gdzie jest o ring, ma być ustawione tak samo jak cześć walka z nacięciem z jednej strony? To o to chodzi? :confused:

Za jednym ustawieniem palucha i kabli silnik się zakręcił ze 2 razy i zgasł a przy ponownej próbie już bez efektu. Może przekombinowałem z ustawieniami kablami i poszedł moduł bo wydaje mi się ze wypróbowałem już wszystkie ustawienia?

Rafkodc2
24-01-09, 09:21
sorki...za szybko przeczytałem twojego posta i nie skumałem że chodzi o ułożenie przewodów w aparacie tylko zapłonowych
Do końca nie pamiętam,ale wybierając te dwa ustawienia,to pierwsze uznał bym za poprawne.
Pytanie czy moduł się nie uszkodził?a mógł...

zabor
24-01-09, 11:06
sorki...za szybko przeczytałem twojego posta i nie skumałem że chodzi o ułożenie przewodów w aparacie tylko zapłonowych
Do końca nie pamiętam,ale wybierając te dwa ustawienia,to pierwsze uznał bym za poprawne.
Pytanie czy moduł się nie uszkodził?a mógł...

Chodzi mi tez o ustawienie wszystkiego z wnętrza aparatu czyli palucha i reszty względem tej oznaczonej części co wchodzi w silnik.

Można jakoś sprawdzić moduł miernikiem?

zabor
27-01-09, 16:33
Temat uważam za zamknięty. Wymieniłem aparat na używany okazało się ze jednak moduł nie dawał iskry wtedy co dokładnie trzeba. Ustawienie kabli nr.1 było poprawne ustawienie nr.2 psuje moduł. Pozdrawiam :D