Zobacz pełną wersję : wskaźnik benzyny nie działa :(((
Cześć słuchajcie mam pytanie bo kupiłem od pewnej osoby na forum zegary z obrotomierzem od civica 1.5 i przełożyłem do siebie (1.6 VTI) tylko mechanizm od temp.silnila i wks.benzyny.Działa temp.silnika ale benzyna jak poszła w góre na maxa to już tam tak została. Jaka może być tego przycyzna,ta osoba zapewniała mnie że te zegary są na 100% sprawne...z góry dziękuje za odpisanie.
Pozdrawiam.
Ja raz przypadkowo uszkodziłem uzwojenie zegara to też mi szła wskazówka w górę. ale połączyłem przerwany drucik i było ok. Zapewne uszkodziłeś podczas przekładania. Sprawdź połączenia uzwojenia.
a mzoe sie poprostu zawiesila?? pomaga ostre przyheblowanie kilka razy :)
no chyba mu się nie zawiesiła jeśli napisał, że "poszła do góry na maxa" 8) a zapewne poszła jak podłączył i przekręcił kluczyk
dokładnie tak jak zamontowałem mechanizm,podłączyłem wszystko jak należy i przekręciłem kluczyk - wskazówke poszła na maxa w góre,myślałem że może to chodzi o to,że ten ktoś kto sprzedał mi zegary miał przed wymontowaniem ich pełen bak i to dlatego tak się stało,ale to chyba nie ma sensu bo ja przecież zamontowałem sam mechanizm....i nie wiem co to może być,bo on zaręcza mnie że zegary były na 100% sprawne...
a te uzwojenia zegara to jest to coś co znajduje się z tyłu zegarów,tak?
tak ta cewka znajduje sie z tylu i na 100% poszedl minus :D znajdz przylutuj i bedzie dzialac :)
ok,jutro spróbuje.Dzięki za pomoc jutro dam znać jak poszło.
no chyba mu się nie zawiesiła jeśli napisał, że "poszła do góry na maxa" 8) a zapewne poszła jak podłączył i przekręcił kluczyk
Ale wiesza się pływak w baku a nie wskazówka.
Tyle że wiesza się pływak a nie wskazówka to ja wiem.
A jakie są objawy po przerwaniu uzwojenia to też wiem, bo to przerabiałem na podstawie swojego wskaźnika.
słuchajcie nie zdążyłem jeszcze sprawdzić co i jak z tą wskazówką ale mam jeszcze jedno pytanie,jak to jest z tym pływakiem i jak to sprawdzić czy to na pewno nie jest pływak?
to wina zegarów....-przeciez przed ich zdjęciem było ok?
jak mi sie uda to jutro to zobaczymy....
dam znac...
ok,dzięki jeszcze raz,nieukrywam że bardzo licze na Twoją pomoc. Będe czekał na tel.Pozdrawiam.
to ja się podłącze do tematu. Wskazówka źle u mnie pokazuje - nigdy nie zjeżdża do samego końca, zatrzymuje sie mniej więcej w 1/5 skali, nawet jak wleje ok. 7 litrów to mam prawie połowę baku na wskazówce. Jakieś pomysły?
U mnie z kolei na pełnym baku wskazuje jakieś 3/4. Kontrolka rezerwy włącza się już po przejechanych ok. 300 km. Po nalaniu do pełna wchodzi jakieś 30l (czyli zawsze pali ok. 10/100 co bym nie robił i gdzie nie jeździł :? ) i wskazówka znowu wskakuje na 3/4 pojemności. Podpowiedzcie gdzie może być problem?
a może by tak sprawdzić cewke omomierzem ?
A to ja tez zadam pytanie do wlascicieli 6 gen.Czy u was tez tak jest ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki,wskazowka poziomu paliwa zostaje w takim polozeniu ile ma w zbiorniku??I drugie czy jest kontrolka rezerwy w 6gen??
hondy tak maja... pozimo paliwa ciagle jest wskazywanynawet po wyciagnieciu kluczyka. Tez zastanawiam sie czy jest rezerwa bo juz licznik pokazuje na czerwonym a nic sie nie swieci ;/ co jest?
A moze wiesz czy mozna tak zrobic zeby nie pokazywalo??Bo przy dzisiejszych czasach gdy spuszczaja paliwko lepiej zeby nie wiedzieli ile jest :D A odnosnie rezerwy to tez nie wiem a nie chce doprowadzic do tego ze mi zgasnie na srodku :D moze zarowki mam przepalone.Czas chyba wyjac szafe:)
A to ja tez zadam pytanie do wlascicieli 6 gen.Czy u was tez tak jest ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki,wskazowka poziomu paliwa zostaje w takim polozeniu ile ma w zbiorniku??I drugie czy jest kontrolka rezerwy w 6gen??
Tak, wiekszosc japońców tak ma. Po wyciagnieciu kluczyna takze jest wskazywany poziom paliwa. Co do kontrolki to w 6 gen jest w drozszych wersjach. Ja w EJ9 (D14) nie mam, podejrzewam ze Ty takze jej nie posiadasz. Ale da sie z tym zyc, kwestia przyzwyczajenia i wyczucia.
Niewiem czy to droższa wersja ale w D15Z6 (na full opcji 2 poduchy,klima,abs,wspoma,szyberdach,szyby i lusterka w prądzie) nie zapaliła mi się jeszcze ani razu, ale to chyba dlatego, że zawsze miałem jakiegoś "cykora", żeby nie stanąć na środku ulicy w te mrozy i popierdzielać na stację z kanisterkiem... :grin:
wskazówka też zostaje po wyciągnięciu kluczyka - ale to chyba cecha wszystkich japońców - kuzyn ma nissanka a szwagier corrolkę i też im zostaje :D
Niewiem czy to droższa wersja ale w D15Z6 (na full opcji 2 poduchy,klima,abs,wspoma,szyberdach,szyby i lusterka w prądzie) nie zapaliła mi się jeszcze ani razu, ale to chyba dlatego, że zawsze miałem jakiegoś "cykora", żeby nie stanąć na środku ulicy w te mrozy i popierdzielać na stację z kanisterkiem...
raczej tania tandeta i kontrolka sie zepsula... ale tak nistety bywa z tymi kontrolkami....
Niewiem czy to droższa wersja ale w D15Z6 (na full opcji 2 poduchy,klima,abs,wspoma,szyberdach,szyby i lusterka w prądzie
nie, to najuboższa wersja wyposazenia....
sorki, nie moglem sie powstrzymac... :?
nie, to najuboższa wersja wyposazenia....
sorki, nie moglem sie powstrzymac... :?
co wy tacy jacyś przewrażliwieni?
nie wiem czy miałeś na myśli wyposażenie jako droższą wersję czy po prostu inne modele silnika - nie znam się tak jak wy tutaj dlatego chciałem podać jak najwięcej szczegółów dotyczących wyposażenia jaśli to miałoby być znaczące - po prostu.
nie zmienia to faktu, że kontrolkę "rezerwy" mam ale nie doprowadziłem jeszcze do momentu w którym miałaby się zapalić...
Jak można sprawdzić uszkodzenie kontrolki? i ile (jeśli ktoś posiada tę "droższą wersję") można przejechać km mniej więcej od momentu jej zapalenia?
i ile (jeśli ktoś posiada tę "droższą wersję") można przejechać km mniej więcej od momentu jej zapalenia?
W wiekszosci aut na rezerwie mozna przejechac ok.100km
W wiekszosci aut na rezerwie mozna przejechac ok.100km
ok, nie wiem jak wygląda twój wskaźnik poziomu paliwa, ale mój wygląda tak, że mam czerwoną "kreskę" rezerwy paliwa - nie tak jak w większości aut "pole rezerwy" dlatego nie chcę się przekonać, czy ten pasek to już totalne 0 beny czy jeszcze trochę luzu, wybadałem, że to chyba ok 5-7 litrów (co przy moich ok 9l/100 mogło by mieć potwierdzenie w tych ok 100km) może być ale mogę się mylić też więc proszę tutaj ludków o wypowiedź :)
Jak nie sprawdzisz to sie nie przekonasz...
ps. proponuje przeszukac archiwum bo bylo o rezerwach kilka razy na forum
No właśnie chciałem robić wszystko żeby się nie przekonać ;))) dlatego wiem tak tylko w miarę orientacyjnie co i jak
a archiwum zaraz przeszukam - dzięki
Kontrolka przy baku 45l powinna się zapalać przy 6l. W 6gen ona jest tylko zapala się praktycznie wtedy jak wskaźnik oprze się już o dno podziałki :)
Kontrolka przy baku 45l powinna się zapalać przy 6l. W 6gen ona jest tylko zapala się praktycznie wtedy jak wskaźnik oprze się już o dno podziałki :)
Heh jest mniej więcej tak jak napisałeś :)
Wczoraj przeprowadziłem testa - nie ukrywam - bylem zestresowany, że kontrolka nie działa ;) ale okazało się, że działa i faktycznie około tych 6 litrów tam było :))
ps. nie lubię tego jak ta kontrolka się pali;)
nie lubię tego jak ta kontrolka się pali;)
he, a kto lubi?? ja się wystrzegam jej jak ognia :P