Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wskaźnik benzyny nie działa :(((

przemo
14-01-06, 22:54
Cześć słuchajcie mam pytanie bo kupiłem od pewnej osoby na forum zegary z obrotomierzem od civica 1.5 i przełożyłem do siebie (1.6 VTI) tylko mechanizm od temp.silnila i wks.benzyny.Działa temp.silnika ale benzyna jak poszła w góre na maxa to już tam tak została. Jaka może być tego przycyzna,ta osoba zapewniała mnie że te zegary są na 100% sprawne...z góry dziękuje za odpisanie.
Pozdrawiam.

greggrey
14-01-06, 23:08
Ja raz przypadkowo uszkodziłem uzwojenie zegara to też mi szła wskazówka w górę. ale połączyłem przerwany drucik i było ok. Zapewne uszkodziłeś podczas przekładania. Sprawdź połączenia uzwojenia.

kosiniak
14-01-06, 23:09
a mzoe sie poprostu zawiesila?? pomaga ostre przyheblowanie kilka razy :)

greggrey
14-01-06, 23:14
no chyba mu się nie zawiesiła jeśli napisał, że "poszła do góry na maxa" 8) a zapewne poszła jak podłączył i przekręcił kluczyk

przemo
15-01-06, 00:27
dokładnie tak jak zamontowałem mechanizm,podłączyłem wszystko jak należy i przekręciłem kluczyk - wskazówke poszła na maxa w góre,myślałem że może to chodzi o to,że ten ktoś kto sprzedał mi zegary miał przed wymontowaniem ich pełen bak i to dlatego tak się stało,ale to chyba nie ma sensu bo ja przecież zamontowałem sam mechanizm....i nie wiem co to może być,bo on zaręcza mnie że zegary były na 100% sprawne...
a te uzwojenia zegara to jest to coś co znajduje się z tyłu zegarów,tak?

jamal
15-01-06, 00:33
tak ta cewka znajduje sie z tylu i na 100% poszedl minus :D znajdz przylutuj i bedzie dzialac :)

przemo
15-01-06, 00:40
ok,jutro spróbuje.Dzięki za pomoc jutro dam znać jak poszło.

Cairo
15-01-06, 14:26
no chyba mu się nie zawiesiła jeśli napisał, że "poszła do góry na maxa" 8) a zapewne poszła jak podłączył i przekręcił kluczyk
Ale wiesza się pływak w baku a nie wskazówka.

greggrey
15-01-06, 16:00
Tyle że wiesza się pływak a nie wskazówka to ja wiem.
A jakie są objawy po przerwaniu uzwojenia to też wiem, bo to przerabiałem na podstawie swojego wskaźnika.

przemo
17-01-06, 23:11
słuchajcie nie zdążyłem jeszcze sprawdzić co i jak z tą wskazówką ale mam jeszcze jedno pytanie,jak to jest z tym pływakiem i jak to sprawdzić czy to na pewno nie jest pływak?

Lcfr
17-01-06, 23:15
to wina zegarów....-przeciez przed ich zdjęciem było ok?
jak mi sie uda to jutro to zobaczymy....
dam znac...

przemo
17-01-06, 23:19
ok,dzięki jeszcze raz,nieukrywam że bardzo licze na Twoją pomoc. Będe czekał na tel.Pozdrawiam.

sAx
19-01-06, 23:57
to ja się podłącze do tematu. Wskazówka źle u mnie pokazuje - nigdy nie zjeżdża do samego końca, zatrzymuje sie mniej więcej w 1/5 skali, nawet jak wleje ok. 7 litrów to mam prawie połowę baku na wskazówce. Jakieś pomysły?

majkel
20-01-06, 11:35
U mnie z kolei na pełnym baku wskazuje jakieś 3/4. Kontrolka rezerwy włącza się już po przejechanych ok. 300 km. Po nalaniu do pełna wchodzi jakieś 30l (czyli zawsze pali ok. 10/100 co bym nie robił i gdzie nie jeździł :? ) i wskazówka znowu wskakuje na 3/4 pojemności. Podpowiedzcie gdzie może być problem?

lakazs
28-01-06, 14:59
a może by tak sprawdzić cewke omomierzem ?

Bart_wawa
29-01-06, 15:04
A to ja tez zadam pytanie do wlascicieli 6 gen.Czy u was tez tak jest ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki,wskazowka poziomu paliwa zostaje w takim polozeniu ile ma w zbiorniku??I drugie czy jest kontrolka rezerwy w 6gen??

lakazs
29-01-06, 15:09
hondy tak maja... pozimo paliwa ciagle jest wskazywanynawet po wyciagnieciu kluczyka. Tez zastanawiam sie czy jest rezerwa bo juz licznik pokazuje na czerwonym a nic sie nie swieci ;/ co jest?

Bart_wawa
29-01-06, 15:19
A moze wiesz czy mozna tak zrobic zeby nie pokazywalo??Bo przy dzisiejszych czasach gdy spuszczaja paliwko lepiej zeby nie wiedzieli ile jest :D A odnosnie rezerwy to tez nie wiem a nie chce doprowadzic do tego ze mi zgasnie na srodku :D moze zarowki mam przepalone.Czas chyba wyjac szafe:)

prz3mo
29-01-06, 15:19
A to ja tez zadam pytanie do wlascicieli 6 gen.Czy u was tez tak jest ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki,wskazowka poziomu paliwa zostaje w takim polozeniu ile ma w zbiorniku??I drugie czy jest kontrolka rezerwy w 6gen??

Tak, wiekszosc japońców tak ma. Po wyciagnieciu kluczyna takze jest wskazywany poziom paliwa. Co do kontrolki to w 6 gen jest w drozszych wersjach. Ja w EJ9 (D14) nie mam, podejrzewam ze Ty takze jej nie posiadasz. Ale da sie z tym zyc, kwestia przyzwyczajenia i wyczucia.

ToNZi
29-01-06, 16:26
Niewiem czy to droższa wersja ale w D15Z6 (na full opcji 2 poduchy,klima,abs,wspoma,szyberdach,szyby i lusterka w prądzie) nie zapaliła mi się jeszcze ani razu, ale to chyba dlatego, że zawsze miałem jakiegoś "cykora", żeby nie stanąć na środku ulicy w te mrozy i popierdzielać na stację z kanisterkiem... :grin:

wskazówka też zostaje po wyciągnięciu kluczyka - ale to chyba cecha wszystkich japońców - kuzyn ma nissanka a szwagier corrolkę i też im zostaje :D

rem36
29-01-06, 17:11
Niewiem czy to droższa wersja ale w D15Z6 (na full opcji 2 poduchy,klima,abs,wspoma,szyberdach,szyby i lusterka w prądzie) nie zapaliła mi się jeszcze ani razu, ale to chyba dlatego, że zawsze miałem jakiegoś "cykora", żeby nie stanąć na środku ulicy w te mrozy i popierdzielać na stację z kanisterkiem...

raczej tania tandeta i kontrolka sie zepsula... ale tak nistety bywa z tymi kontrolkami....

prz3mo
29-01-06, 19:00
Niewiem czy to droższa wersja ale w D15Z6 (na full opcji 2 poduchy,klima,abs,wspoma,szyberdach,szyby i lusterka w prądzie

nie, to najuboższa wersja wyposazenia....

sorki, nie moglem sie powstrzymac... :?

ToNZi
29-01-06, 19:12
nie, to najuboższa wersja wyposazenia....

sorki, nie moglem sie powstrzymac... :?

co wy tacy jacyś przewrażliwieni?
nie wiem czy miałeś na myśli wyposażenie jako droższą wersję czy po prostu inne modele silnika - nie znam się tak jak wy tutaj dlatego chciałem podać jak najwięcej szczegółów dotyczących wyposażenia jaśli to miałoby być znaczące - po prostu.

nie zmienia to faktu, że kontrolkę "rezerwy" mam ale nie doprowadziłem jeszcze do momentu w którym miałaby się zapalić...

Jak można sprawdzić uszkodzenie kontrolki? i ile (jeśli ktoś posiada tę "droższą wersję") można przejechać km mniej więcej od momentu jej zapalenia?

prz3mo
29-01-06, 19:20
i ile (jeśli ktoś posiada tę "droższą wersję") można przejechać km mniej więcej od momentu jej zapalenia?

W wiekszosci aut na rezerwie mozna przejechac ok.100km

ToNZi
29-01-06, 19:29
W wiekszosci aut na rezerwie mozna przejechac ok.100km

ok, nie wiem jak wygląda twój wskaźnik poziomu paliwa, ale mój wygląda tak, że mam czerwoną "kreskę" rezerwy paliwa - nie tak jak w większości aut "pole rezerwy" dlatego nie chcę się przekonać, czy ten pasek to już totalne 0 beny czy jeszcze trochę luzu, wybadałem, że to chyba ok 5-7 litrów (co przy moich ok 9l/100 mogło by mieć potwierdzenie w tych ok 100km) może być ale mogę się mylić też więc proszę tutaj ludków o wypowiedź :)

prz3mo
29-01-06, 19:34
Jak nie sprawdzisz to sie nie przekonasz...

ps. proponuje przeszukac archiwum bo bylo o rezerwach kilka razy na forum

ToNZi
29-01-06, 19:48
No właśnie chciałem robić wszystko żeby się nie przekonać ;))) dlatego wiem tak tylko w miarę orientacyjnie co i jak

a archiwum zaraz przeszukam - dzięki

Cairo
01-02-06, 16:36
Kontrolka przy baku 45l powinna się zapalać przy 6l. W 6gen ona jest tylko zapala się praktycznie wtedy jak wskaźnik oprze się już o dno podziałki :)

ToNZi
04-02-06, 11:19
Kontrolka przy baku 45l powinna się zapalać przy 6l. W 6gen ona jest tylko zapala się praktycznie wtedy jak wskaźnik oprze się już o dno podziałki :)

Heh jest mniej więcej tak jak napisałeś :)
Wczoraj przeprowadziłem testa - nie ukrywam - bylem zestresowany, że kontrolka nie działa ;) ale okazało się, że działa i faktycznie około tych 6 litrów tam było :))

ps. nie lubię tego jak ta kontrolka się pali;)

Cairo
04-02-06, 15:43
nie lubię tego jak ta kontrolka się pali;)

he, a kto lubi?? ja się wystrzegam jej jak ognia :P