Zobacz pełną wersję : Sprężyny
Chce zmienić moje sprężyny na mniej hardcorowe. Najchętniej jakieś używane do maks -40mm, ale nawet seryjne chyba mnie zadowolą. Zastanawia mnie od jakich modeli będą pasować. Czy z 5gen niezależnie od silnika są takie same i czy z nowszych cifów np. VTI 6gen, będą pasować ???
Mystek czy ty przypadkiem nie zamieniałeś się z żółtym civikiem na sprężyny ???
Mystek czy ty przypadkiem nie zamieniałeś się z żółtym civikiem na sprężyny ???
Tak zgadza sie! Ja wziąłem od Mystka jego sprężynki i pasowały bez problemu. Wiec myślę ze miedzy 5 a 6 gen. nie powinno być zadniej różnicy
Pozdrawiam…
No właśnie ja bym wziął np. od Scorpiona jego seryjne VTI, ciekaw jestm czy jego właśnie różnią się od twoich. Może kumpel mi sprawdzi w katalogu, jeśli będzie.
Dzięki Paweł, może ktoś coś jeszcze wie... ???
w 5g wszystkie sa takie same. przynajmniej moje seryjne od hb pasowaly do lukiasza vti
no właśnie mam bałagan w głowie, bo kumpel sprawdzał w sklepie w katalogach i w EG podobno pasują od 1,3 do 1,5, a 1.6 mają inne w EH też coś podobnego i że niby mają inne numery w katalogu, bla bla.. a tu się okazuje że pasują, więc wydaje mi się że w 5gen powinny pasować. Ale pytanie czy pasują też od 6gen VTi albo od del sola.
W zasadzie powinny, amor jest taki sam, mocowanie też chyba, ale nie wiem, wole się 3 razy upewnić niż potem składać wszystko z powrotem :D
ja wiem tylko tyle ze np. eibachy sa takie same to wszystkich cifow 6gen niezaleznie od wersji silnika
To może ślij mi te sprężyny, dowiedz się tylko ile sobie życzą za przesyłke. Ja sprawdze, bo wszystko wskazuje na to że pasują, a jak nie to je odeśle, albo ci je sprzedam na miejscu.
Chociaż powinieneś mi je dać w prezencie ślubnym:D
ok, na dniach bede robil wysylke dla Vassa to springi tez wysle ino daj mi adres na PW
z tego co sie orientuje na temat sprezynek to jest do civicow 92-95 z 7 rodzajow gdyz teraz jestem na biezaca i bralem pod uwage rozne warianty wymiany.z 6 gen do 5gen i dupa blada.niektore firmy maja podobne a inne juz niestety nie.a co do tych sprezynem mystka co potem mial pawel a po pawle conrado to wiem ze musial tylne przerabiac bo nie pasowaly mu do auta:)
wiec cholera jedna wie co i jak.
a najlepsze jest to z 5gen do 6gen pasowaly a z 6g do 6g nie pasowal tyl buehehhehe :lol:
a czy moze orientujecie sie jak jest ze springami do coupetki 6g, czy sa jakies odpowiedniki np. czy pasuja od sedana albo 3d
Chetnie przygarnalbym jakies eibachy, ale brak ogloszen "eibach do 6g 2d"
witam,ja z kolei z checia bym zamienil moje sprezynki (chyba maja -40) na normalne seryjne,problem w tym ze dokladnie nie wiem co to za sprezyny mam,moze ktos wie jak to sie sprawdza bo w warsztacie chlopki nie wiedzialy?
chlopki nie wiedzialy?
rotfl :D chlopaki nie wiedzialy :D
my tez nie bedziemy, bo nikt wrozka nie jest. moze jakis kolor..
odczytaj ze sprezyny symol, no co tam masz nabazgrane ;-)
:D ale chlopki widzialy :D kolor jest czerwony obnizaja chyba o 35mm dzis porobilem pare fotek i dopiero na nich cos przyuwazylem ,symbol jest: 35-109 VR , tak jest na przednich na tylnych nie widzialem, niestety nie moge dolaczyc fotki,ale to bedzie cos w tym stylu co przy tym linku,z tym ze ja nie mam F na przednich tylko (chyba)VR:
http://www.allegro.pl/item139214878_sprezyny_sportowe_do_honda_civic_92_ 95_3d.html
pozatym,chodzi mi jeszce o te amortyzatory co mam,nie wiem co to jest i jestem ciekaw czy seryjne sprezyny do niego podejda
Ello
Ma moze ktos wiedze na temat jakie sprezyny sa w kolorze zielonym.
Z gory dzieki za info
albo takie ktore trysniesz zielonym szprajem.
Mariusz_16V
22-11-06, 15:15
czym roznia sie sprezyny seryjne od tych z VTI ?? 5g
Mariusz_16V
23-11-06, 15:15
tylko twardoscia?? czy sa krotsze od seryjnych??
takie same Samsunga (http://piloty.eu/samsung.html)
wlasnie zakonczylem kolejna wymiane zawieszenia, tym razem u Kubika. Na tyl poszly seryjne sprezyny od sedana VTI (od Burnouta). Wygladaja identycznie, ale maja wieksza sztywnosc i auto dzieki temu stoi juz wyzej niz wczesniej.
Fajnie 8)
tez sie ciesze :D
autko nareszcie stoi rowno (bo ta butla i podwyzszona podloga troche wazy) i pieknie sie jezdzi-nie buja jak na statku
wlasnie zakonczylem kolejna wymiane zawieszenia, tym razem u Kubika. Na tyl poszly seryjne sprezyny od sedana VTI (od Burnouta). Wygladaja identycznie, ale maja wieksza sztywnosc i auto dzieki temu stoi juz wyzej niz wczesniej.
jeszcze raz dziekuje za pomoc