Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie jaką lepkość oleju do b18c4 ?

KluH
20-01-09, 12:24
cześć, zastanawiam się jaką lepkość oleju wybrać właśnie do b18c4.
będzie to raczej olej z półki Motul lub Valvoline.

niech się wypowiedzą spece olejowi i sami użytkownicy i niech napiszę dlaczego akurat ten z tą lepkością. Motor ma 140tyś przebiegu udokumentowanego. Przyciągnięty z UK.

dzięki

[H] Dylu [H]
20-01-09, 14:24
zapewne jak każde B18 będzie Ci brać olej w mniejszych lub większych ilościach, także nie ma co się pchać w pełne syntetyki z górnej półki bo najzwyczajniej szkoda kasy. Kup sobie 10W40 Motula 6100+, gdzie za 5l zapłacisz na forum 100 pln, imo najlepsze wyjście, bo oliwa rewelacyjna, do kupienia w dobrej cenie po za oficjalną dystrybucją i nie szkoda jak się spala, bo kosztuje tyle co średniej klasy oliwa w sklepie.

KluH
20-01-09, 14:32
Dylu [H];577630']zapewne jak każde B18 będzie Ci brać olej w mniejszych lub większych ilościach, także nie ma co się pchać w pełne syntetyki z górnej półki bo najzwyczajniej szkoda kasy. Kup sobie 10W40 Motula 6100+, gdzie za 5l zapłacisz na forum 100 pln, imo najlepsze wyjście, bo oliwa rewelacyjna, do kupienia w dobrej cenie po za oficjalną dystrybucją i nie szkoda jak się spala, bo kosztuje tyle co średniej klasy oliwa w sklepie.

dokładnie tak myślałem, tzn w tym sensie że raczej od wymiany do wymiany będą dolewki mniejsze/większe zależy jak się będzie jeździć i że lanie oleju z najwyższych półek może być trochę drogie w eksploatacji pojazdu.

taz666
20-01-09, 14:34
dokładnie tak myślałem, tzn w tym sensie że raczej od wymiany do wymiany będą dolewki mniejsze/większe zależy jak się będzie jeździć i że lanie oleju z najwyższych półek może być trochę drogie w eksploatacji pojazdu.

Raczej nie dojeździsz na tym samym oleju do wymiany :D

[H] Dylu [H]
20-01-09, 14:35

od wymiany do wymiany powiadasz ?? :D

z moich wyliczeń wynika (bo B18 mam krótko jeszcze), że olej będzie wymieniał się w całości sam średnio co 6-8k km :D

havok
20-01-09, 14:58
No patrzcie, to ja jeżdżę jak emeryt, bo co 8 tysięcy zmieniam Motula 6100, a dolewam w międzyczasie ze 300-500ml

taz666
20-01-09, 15:11
No patrzcie, to ja jeżdżę jak emeryt, bo co 8 tysięcy zmieniam Motula 6100, a dolewam w międzyczasie ze 300-500ml

Pewnie masz zepsuty silnik ;) :p

300-500ml to ja dolewam raz na 2 tygodnie.

KluH
20-01-09, 15:44
wiadomo że auto będzie różnie jeżdżone bo będą to codzienne trasy na wydział ale będzie też nocna hulanka :D więc skoro piszecie że ten silnik lubi łyknąć to raczej na pewno nie będę inwestował w mega drogi olej.

Ale wracając do tematu 10w40 Motula 6100 będzie dobrym rozwiązaniem? Bo tych rodzajów lepkości to jest kilka...

[H] Dylu [H]
20-01-09, 22:09

tylko pozazdrościć silnika w super stanie...pepis3, koleś od nas z forum ma EK4, które również nie bierze oliwy...ale znaczna większość b-serii bierze olej i nie jest to nic nowego...