Zobacz pełną wersję : wymiana szczek
mam pytanie czy duzo jest roboty przy wymianie szczek hamulcowych i czy idzie to samemu zrobic.ile moze ewentualnie kosztowac wymiana u mechanika. :?
da sie samemu, mechanik wezmie z 30 do 50, zaleznie od regionu.
Ja tam chciałem dzisiaj sobie klocki z tyłu wymienić.... i na tym się skończyło...
Jakiś mądrala przykręcił zaciski obrobionymi śrubami -> na 4 śruby odkręciłem jedną :?
Odbijanie, używanie specjalnych preparatów i tym podobne nie pomogło. Dwie są zniekształcone, a jedna za ch*** nie chce puścić - prędzej ją urwę niż odkręcę. Ehhh nie ma lekko
przecinak w łape i młot i uderzasz pod kątem, aż się wcięcie zrobi. Powinno puścić
tylko upewnij się że w dobrą stronę odkręcasz :D raz pod autem patrząc do góry, pojebałem strony i zamiast odkręcać, to dokręcałem i obrobiłem śrubę i wtedy tylko przecinak pomógł :-)
jak jak mam taka sytuacje to stosuje sposob LIO i zawsze pomaga :)
jak masz ciepły garaz to spokojnie wymienisz...
jak masz zimny to zapłac 30 zł niech ktos inny marznie i meczy sie ze srubami które moga sie nie odkręcić....
sam temat wymiany to 1h roboty raczej dosyc łatwej...
przecinak w łape i młot i uderzasz pod kątem, aż się wcięcie zrobi.
Heh.... jakbym Ci w myślach czytał, bo tego właśnie sposobu użyłem - no i po wielu trudach pomogło :D
Do tego jeszcze okazało się, że gumki przy tłoczkach są delikatnie mówiąc zmasakrowane, więc musiałem jechać kupić nowe, tłoczki wyczyścić drobniutkim papierem ściernym, zaaplikować specjalny smar, odpowietrzyć układ no i zeszło mi dobrych kilka godzin :?
To nie był pierwszy raz, kiedy wymieniałem klocki w aucie, ale tym razem zeszło mi najdłużej i najwięcej się prawdę mówiąc odenerwowałem