Zobacz pełną wersję : wyciek oleju
witam . bylem niedawno na wymianie oslon gumowych na przegubach u mechanika i kazalem mechanikowi zeby sprawdzil mi pod silnikiem gdzie mi wycieka olej ? bo zauwazylem ze niekiedy cos tam kapnie:( . bylem pewien ze to moze byc z pod uszczelki miski olejowej , a ten mi mowi ze rzeczywiscie cos cieknie , ale jak silnik laczy sie ze skrzynia tam chyba jest kolo zamachowe czy cos tam i tam wycieka :confused: zastanawiam sie czy mowil prawde ? powiedzial ze mi to zrobi za 250 zl . co o tym myslicie ? moze by pomogla wymiana oleju na jakis gestszy ? prosze o porady :)
hmm. zalezy co to jest. jesli zeczywiscie nie cieknie z pod miski to faktycznie moze to tyle kosztowac, bo bez zdjecia skrzynki sie nie obedzie. chodzi o to ze puszcza ci uszczelniacz na wale
a zmiana na gestszy olej... to zbedny zabieg. dolewaj na razie oliwy, a jak uzbierasz kase to oddaj do naprawy
a to bedzie napewno olej z silnika ? a moze byc ze skrzyni biegow ? bo mam wrazenie ze jakby troszke ciezej wchodza mi biegi :confused:gdzie wogole sprawdza sie olej ze skrzyni ? mam civica 5D skladany w Angli
szczupak28
18-01-09, 22:42
musisz wejść pod samochód,trzeba wykręcić śrube,znajduje sie z tyłu skrzyni, ta wyżej,pewnie będzie na kwadrat.ja odkręciłem małą grzechotką,auto musi stać miejwięcej równo wsadz palucha jeżeli jest sucho dolej oleju.
Po kilkuset kilometrach sprawdz jeszcze raz, jeśli ubyło to wymień uszczelniacz.
sprawdzalem dzis tel olej w skrzyni i powiem ze niewiem ile tam ma byc ale byl choc :D zgiolem palca to bylo czuc ze jest . przygladalem sie tez uszczelce pod miska olejowa i chyba najpierw wymienie ja na nowa zobaczymy czy bedzie dalej cieklo :confused:a najwyzej potem wezme sie za ten uszczelniacz . tzn mechanik :)
odkop
Muszę wymienić uszczelkę miski. I teraz pytanie do osób które to robiły.
Czy odkręcać kolektor wydechowy przy silniku czy może próbować rozkręcić kolektor w miejscu łączenia z tą dolną częścią?
Próbować możesz, ale u mnie to była droga przez męke i tak w końcu musiałem zwalić cały :]
Właśnie tak myślałem:)
Pytaniem retorycznym pewnie będzie - czy wkładać nową uszczelkę pod wydechowy?
Nie wiem jak będzie u Ciebie, ale u mnie się obyło :]
Jaka uszczelka tam idzie?
Materiał podobny do uszczelki pod głowicę czy metalowa?
kamilrojek
14-03-13, 19:15
Właśnie tak myślałem:)
Pytaniem retorycznym pewnie będzie - czy wkładać nową uszczelkę pod wydechowy?
Tak.