PDA

Zobacz pełną wersję : stozek pytanie problem

civicfan1
18-01-09, 18:25
witam zalozylem wlasnie stozek K&N do d15b2 ale wbrew temu co kazdy pisze dzwiek nie zmienil sie prawie wcale ;/ kazdy sie za przeproszeniem podnieca ze ryczy na stozku a tu lipa ... :/ moze macie jakies filmiki dzwieku stozka w d15 bo moze mi sie wydaje ze cos jest nie tak a jest dobrze

dimo
18-01-09, 20:15
Coraz lepsze te tematy:D Twoja glowna motywacja zakładajac stozek jest aby Honda ryczala?? :confused:
Wejdz na YT, jestem pewien ze znajdziesz "ryczące" Hanki:D

jero11
18-01-09, 20:58
kazdy sie za przeproszeniem podnieca ze ryczy na stozku a tu lipa ... :/
w D15b2 nie ma aż tak dużej różnicy, dopiero w silnikach na pełnym wtrysku (B7,Z6,Z9...) układ dolotowy ze storzkiem strasznie ryczy.

crash
18-01-09, 21:16
a zalozyles stozek na ta gumowa rure czy wymieniles na jakas kibelrure?? ja mam d15z3 i jak zalozylem stozek z aluminiowa rura to wyje jak cholera

majin103
18-01-09, 23:12
wycie jest glownie od tego ze stozek nie jest niczym osloniety tak jak ma to w serii (wkładka jest w pudle rezonansowym). Pokaz zdjecie pod maska. Albo opisz:)

civicfan1
19-01-09, 08:43
dimo chodzi mi o to czy stozek robi robote co ma robic a co z tym idzie daje jakies efekty akustyczne :) mam zalozone power rure aoma i stozek kn nie wyciagnalem rezonatora tylko ...

[H] Dylu [H]
19-01-09, 11:34
dimo chodzi mi o to czy stozek robi robote co ma robic a co z tym idzie daje jakies efekty akustyczne :) mam zalozone power rure aoma i stozek kn nie wyciagnalem rezonatora tylko ...

założyłeś dolot na zmienionej rurze i stożku K&N zostawiając rezonator (to tak się w ogóle da????) i dziwisz się, że nie ma dźwięku jaki powinien dawać stożek ?? :D

civicfan1
19-01-09, 15:50
no da sie bez rezonatora

majin103
19-01-09, 16:31
pokaz zdjecie. Rozwiejemy wszelkie wątpliwości :D Jak wywalisz rezonator to bedzie buczeć. gwarantowane. A w jego miejsce zrob dolot powietrza z pod zderzaka na stozek

artek0903
19-01-09, 22:05
a co ma wspolnego rezonator, ktory jest 'w zderzaku', ze stozkiem? niby w jaki sposob ma go tlumic?? :eek:

[H] Dylu [H]
20-01-09, 14:18
a co ma wspolnego rezonator, ktory jest 'w zderzaku', ze stozkiem? niby w jaki sposob ma go tlumic?? :eek:

w sumie w żaden...skojarzyłem z konstrukcją z D14, gdzie w rezonatorze na siłę stożek można upchnąć :D

radar333
24-01-09, 21:09
Stożek sam w sobie nie ryczy. Po usunięciu puszki z seryjną wkładką (która ów puszka w połączeniu z rezystor boxem ma tłumić też dźwięk) nie ma tłumienia dźwięku powstałego w wyniku spalania mieszanki zassanego powietrza przez kolektor z paliwem podanym przez wtryski w cylindrach. Ów charakterystyczny ryk (dla mnie boski!) to spalanie po kolei w cylindrach. W wielopunkcie (4 wtryski na 4 cylindry) dźwięk jest rytmiczny, milszy dla ucha, agresywniejszy. W dwupunkcie nie może być taki sam (tak pełny i syty) jak w czteropunkcie. Z tąd ten niedosyt w walorach akustycznych kolego.

Myślę że to tłumaczy w zupełności twój problem.

A tak po prostu: w d15b2 nie ma takiego *****istego dźwięku jak w silnikach pełnowtryskowych i tyle.

astra
25-01-09, 10:03
A tak po prostu: w d15b2 nie ma takiego *****istego dźwięku jak w silnikach pełnowtryskowych i tyle.

Potwierdzam.u mnie tez nie bylo slychac,dopiero jak zrobilem mpfi to go uslyszalem:D

maciek070188
18-02-09, 20:48
wlasnie po usunieciu puszki wyje a tak to nie. po drugie zle zamontowany stozek nic nie daje i pogarasza efekty . jak sie nie zrobi dolotu dobrego zimnego powietrza i wogule to nie wiem po co to badziewie zakaldac lepije bedzie chodzil na orginalnym . stozek psuje obroty z dolu i tak i tak

Mati_1979
18-02-09, 21:02
Tak jak kolega napisał w dwupunktowcu nigdy nie będzie ryczał tak jak w czteropunktowcu. Ja jak miałem D15B2 to zmieniając na stożek prawie nie zauważyłem różnicy. wiele zależy też od kolektora dolotowego w moim B18C4 o wiele mniej słychać tego przyjemnego dla ucha basowego pomruku ze stożka niż w 4-punktowym 1,4 (np. w byłej hondzie brata 1,4 5D 96r oczywiście też na stożku) ale za to Vtec słychać :-)

KluH
19-02-09, 00:15
witam zalozylem wlasnie stozek K&N do d15b2 ale wbrew temu co kazdy pisze dzwiek nie zmienil sie prawie wcale ;/ kazdy sie za przeproszeniem podnieca ze ryczy na stozku a tu lipa ... :/ moze macie jakies filmiki dzwieku stozka w d15 bo moze mi sie wydaje ze cos jest nie tak a jest dobrze

ŻENADA kolego! to filtr stożkowy zakłada się 'bo ma fajny dźwięk??' jak chcesz fajny dźwięk to kup sobie jakieś V6 albo V8 a nie 90konne 1.5

arekgr
19-02-09, 07:28
Oj nie besztajcie chłopa. Ma w sumie zdrowe podejście, nie oczekuje +10km, tylko tego odgłosu :) A że na DPI może o nim pomarzyć, to inna sprawa :p

Mati_1979
19-02-09, 08:28
ŻENADA kolego! to filtr stożkowy zakłada się 'bo ma fajny dźwięk??' jak chcesz fajny dźwięk to kup sobie jakieś V6 albo V8 a nie 90konne 1.5

I co Ci to przeszkadza!!!!!! W wielopunktach stożek fajny dzwięk dodaje TAK czy NIE??
A co do 90KM 1.5- w 90KM 1,4 MFPI (czy jakoś tak)dzwięk jest!!!! I to Zaje......

WaSSIL
19-02-09, 13:49
co z tym zdjęciem ?? jak masz jak to masz rozwiązane to zapodaj to oblukamy

KluH
19-02-09, 14:06
I co Ci to przeszkadza!!!!!!

przeszkadza? bardziej załamuje...

81saren
19-02-09, 15:56

Co do 90 konnego 1,5 dzwiek ma zajefajny ...

przeszkadza? bardziej załamuje...

tzn co cie zalamuje ze 1,5 ma dlaciebie straszny dzwiek czy ze 1,8 niema dzwieku no niewiem poprosze o wyjasnienie..
czy moze to ze montujac stozek , ktos montuje dla dzwieku... to tak samo jak robic *****iscie auto i miec silnik 1,3
kazdy lubi co innego i na temat gustow sie niedyskutuje....

Motyl
19-02-09, 16:03
dziękuję za udzielone odpowiedzi.

informuję, że forum przedszkola "Zielona ciuchcia" jest pod innym adresem.