PDA

Zobacz pełną wersję : Termostat w D13B2

Myniu
12-01-06, 14:29
W ktorym miejscu znajduje sie termostat w D13B2 ?

Jesli ktos posiada to prosilbym o jakies foty.

Pozdrawiam

gorek
12-01-06, 22:58
siema termostat jest na dole silnika. jak masz wąż od chłodnicy ten dolny to kietuj sie po nim w strone silnika i tam własnie jest a jaki masz broblem?

Myniu
13-01-06, 09:58
Mam taki problem,ze nie wiem gdzie jest termostat. :P

Ale tak powaznie to Hania mi sie niedogrzewa (caly czas wlaczony duzy obieg).- wskazowka jeszcze nie drgnie,a chlodnica robi sie juz ciepla.
Gdy jade szybciej to spada temp.cieczy chlodzacej.
Nigdy nie nagrzewa sie do normalnego stanu,czyli troche ponizej polowy skali.
Od biedy moge zaslonic chlodnice,ale to na krotka mete jest.

Pozdro

Hycelius
13-01-06, 10:15
Był ten temat przerabianu już na forum na 1000 sposobów.Poszukaj.

Caingorn
13-01-06, 18:33
Gdy jade szybciej to spada temp.cieczy chlodzacej.
to za pewne wina termostatu bo też tak miałem i po wymianie bylo ok

Nigdy nie nagrzewa sie do normalnego stanu,czyli troche ponizej polowy skali.
to jest właśnie normalny poziom

elmer
13-01-06, 19:07
Podłączę się do wątku: czy niedogrzewanie się silnika (lub też spadki temp. poniżej prawidłowej) może być spowodowane czymkolwiek innym, niż termostat?

Diups
13-01-06, 19:09
podpinam sie do watku.... w moim 5d (nie znam modelu silnika - jeszcze nie zagladalem) ciagle jest wskazowka ponizej skali... jesli auto postoi z 15 min to dopiero sie lekko podnosi i jes ok 1cm nad linie zera...... czym to jest spowodowane ?? termostat ?? ile moze kosztowac wymiana i nowy termostat, czy ciezko go zmienic samemu, albo czy moze to byc cos innego niz termostat ??

prz3mo
13-01-06, 19:39
Panowie - http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7820

LIO
13-01-06, 19:40
o tym wszystkim było już na forum, więc użyjcie troche mózgownic i włączcie wyszukiwarke. Nie ma potrzeby roztrząsać po raz kolejny tego samego.

Diups
13-01-06, 22:06
okej dzieki za link... tylko jak przyslonic ta chlodnice ? od strony zderzaka ?? czy jak, zeby bardziej sie grzal.... albo ile kosztuje termostat do mojej budy mniej wiecej i czy ciezko to wymienic (jesli nie, to jak to zrobic i gdzie on sie znajduje- najlepiej foto bo ja nie kumaty jestem :P )

gorek
14-01-06, 18:38
siemka !
przeczytałem cały temat i ten co był do niego link też . i teraz pytanko bo koszt termostatu to ok 45 zł to czy wymiana jest skomplikowana .czy ktos to robił sam .
A co do temperatury to u mnie jest tak :
zapalam motor . jade powoli ok 1.5 km i wyłacza sie ssanie . potem przejeżdżam jeszcze ok 4 km i wskazuwka powoli się podnosi. i jak w sumie zrobie do pracy 6.5 km to mam ok 3 mm ponad skala zerową. Zaznaczam ze mam zasłonięta chłodnicę tekturą i właściwie jest moze widoczna 1/3 czyli 2/3 sa sałonięte . a jak jeżdże po mieście to jest lepiej bo wskazówka dochodzi do znaczka chłodnicy na wskaźniku czyli i tak nie ma połowy skali. powiem tylko że taz tak miałem ze wskazówka była na ok 3/4 chłodnicy, jechałem ok 20 km autostrada w 3 osoby ok 170 i wtedy poszła temp do góry a tak latem nie przekracza 1/3 . czy to normalne?

ANTEK
14-01-06, 19:11
Tak, normalne.