Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luz na lewarku skrzyni biegów

cvc d15
18-01-09, 11:56
Witam, mam taki problem, np. przy wbitym biegu lewarek ma luz 1cm w każdą stronę. Sprawdzałem, nie jest to luz na linkach tylko na mechanizmie. Wogóle cały ten mechanizm wydaje się tandetny, raczej wyrobiło się na tej kuli w której siedzi patyk do gałki. W jaki sposób można skasować ten luz? Przez to nieprecyzyjnie zmienia się biegi. Pozdrawiam!

Pati_crx
19-01-09, 09:34
Ja kiedyś miałem podobny problem, ale nie mogłem wrzucać biegów, wystarczyło napierdzielić na tą kulke wd40 i towotu i wszystko smigało.

cvc d15
19-01-09, 10:05
ale nie mogłem wrzucać biegów u mnie jest wręcz przeciwnie gałka lata we wszystkie strony. Celność wybierania biegów jak w miejskich Ikarusach,kto miał okazję się przejechać to wie ocb:)

wojtek5300
19-01-09, 21:53
Mialem podobna sytacje z biegami . Regulacja w ASO nic nie dała . Kupiłem na Allegro cały mechanizm zmainy biegów z rozbitka podobno miał 40 tys za 100 zl . Wymiana w ASO czas ok 40 min cena ok 100zł. Teraz maselko biegi wchodza precyzyjnie

Mr_Harry
20-01-09, 10:24
Nie mam zdjęcia, ale przy mechanizmie jest taki plastik (patrząc od góry - u dołu, a nie od spodu) który podkleiłem poxipolem, bo się ruszał i trochę skasowałem luz na kulce. Teraz precyzyjniej wchodzą. Inaczej wymiana mechanizmu pozostaje. Idzie z tym żyć, ale jest parę irytujących spraw w tym aucie.

cvc d15
20-01-09, 11:06
ale jest parę irytujących spraw w tym aucie. taaa nie musisz mi przypominać.zauważyłem że plastik który przytrzymuje tą kulkę (ten o przechodzi przez niego dźwignia do gałki) jest luźny i jakby był bardziej przyciśnięty to byłoby git. 100 zł za używany mechanizm...chyba spróbuje jakiegoś własnego rozwiązania:)

LemonR
20-01-09, 13:24
... ale jest parę irytujących spraw w tym aucie.
Czasami jak czytam o problemach typu pierdoły to sprawdzam czy wszedłem na właściwe forum, czy to na pewno o Hondach. Niestety za każdym razem rozczarowanie.
pozdr

agent
20-01-09, 13:43
jakby spojrzeć na tą sprawę z punktu widzenia że na forum wchodzi sie najczęściej po to żeby napisac co nie działa to sprawa może wyglądac zupełnie inaczej. Bo nie wiadomo ile jest osoób którym wszysko działa i nawet nie wiedza o istnieniu forum. Raczej nie spodziewaj się że ktoś będzie pisał "nic mi się nie psuje. Wam też?" A skoro są to najczęścniej prierdoły to lepiej niż jakby to były grube sprawy.
Niezawodności życzę :)

Kras
21-01-09, 13:29
Lepiej takie *******y niz naprawde powazne awarie. Bo jak slucham znajomych uzytkujacych europejskie marki to po prostu szok. Nie tam, ze jakis lewarek luzny albo cos skrzeczy tylko auto nie odpala, zdycha gdzies na trasie bez powodu i tym podobne klimaty.

LemonR
21-01-09, 14:36
Pewnie, że jak już to lepiej pierdoły. A może przez brak poważnych problemów zwraca się uwagę właśnie na bzdury?

Hrabia Von Lesser
22-01-09, 17:56
Pewnie, że jak już to lepiej pierdoły. A może przez brak poważnych problemów zwraca się uwagę właśnie na bzdury?

Otóż to ! Przecież wraz z narodowością idą przywary... wiadomo o co chodzi :D

Ps. Też mam lekki luz na drążku, ale że spokojnie jeżdżę to gdyby nie ten temat - nawet uwagi bym nie zwrócił... nie przeszkadza ani trochę.

tomek
24-04-09, 12:23
Kupiłem na Allegro cały mechanizm zmainy biegów z rozbitka podobno miał 40 tys za 100 zl .

hm.. chyba się zastanowię nad takim rozwiązaniem, ale wcześniej może się trochę pobawię z dociśnięciem tej kulki.

tomek
02-05-09, 09:42
Nasmarowałem znacznie towotem tą kulkę i lepiej lewarek chodzi, dodatkowo psiknąłem silikonem technicznym na te tuleje na łączeniu linka/skrzynia. Sprawy to nie załatwiło bo nadal czasami jest problem z wrzuceniem jedynki, ale jakaś poprawa ogólna jest.

KUBI2410
02-05-09, 14:51
denerwujące są te luzy lata drążek jak żyd po pustym sklepie. Najlepsze jest to że przy 100 tyś mechanizm lewarka był wymieniony na gwarancji a po następnych 50 tyś znowu luz bede usiał i ja z tym powalczyć na szczęście u mnie jest tylko luz biegi wchodzą precyzyjnie

tomek
01-06-09, 18:36
wymieniłem olej /MTF/ i biegi wchodzą lepiej :)