PDA

Zobacz pełną wersję : Stożek=większe zużycie paliwa?

tunczyk
11-01-06, 21:47
Witam!

Mam pytanie

Czy stożek zwiększa zużycie paliwa?

Coś takiego obiło mi się o uszy i niewiem czy to faktycznie prawda?

Pozdrawiam

Dzida
11-01-06, 21:52
A po co się zakłada stożek?

Żeby mieć więcej mocy... Ew. do LanSu :>

A więcej mocy -> większe zapotrzebowanie na waszke...

Logika.

ppm702
11-01-06, 22:49
sam z siebie na pewno nie, ale jak masz stożek to bardziej naciskasz i wniosek sam się nasuwa :)

Gr00bY
11-01-06, 22:52
Stożek zawsze zwiększa zużycie paliwa bo bardziej kręcisz silnik po obrotach :D

_Qba_
12-01-06, 17:40
Gdy nie wykorzystujesz teoretycznego przyrostu mocy ;) spalanie powinno nawet delikatnie spasc!!

Misiek
12-01-06, 22:56
więcej powietrza w układzie to oznaka dla komputera, że musi wzbogacić mieszankę,
dlatego zużycie paliwa wzrasta. ;)

prz3mo
13-01-06, 00:00
heheh...dwie powyzsze odpowiedzi wskazują, ze to chyba kolejny temat z gatunku tajemniczych i niejednoznacznie rozwiązanych :D Wedlug jednych spalanie wzrasta, wedlug innnych nie, a jeszcze wedlug innych powinno triche sie obnizcyc...
Sam mam zamiar za jakis czas zalozyc dolot ze stozkiem, ale widze, ze co do spalania to sie ni e dowiem :D

Dzida
13-01-06, 00:02
Co może zmienić stożek?

NIC, oprócz łatwiejszego przepływu powietrza, oraz ew. większych jego ilości, a co wiąże się z tym dalej wiedzą wszyscy... :)

prz3mo
13-01-06, 00:19
Co może zmienić stożek?

NIC, oprócz łatwiejszego przepływu powietrza, oraz ew. większych jego ilości, a co wiąże się z tym dalej wiedzą wszyscy... :)

Jak widac na przykladzie odpowiedzi zdania sa podzielone... Zreszta czytalem w innych watkach, ze komus po wyciagnieciu dolotu ze stozkiem i zalozeniu seryjnego...spalanie spadło..

Cobweb
13-01-06, 08:34
stożek..? lepiej mówić o dolocie (bez kolektora dolotowego oczywiście)
jeżeli jest dedykowany przyzwoitej firmy to powinien dodać max kilka KM a przy delikatnej jeździe obniżyć spalanie...
ale praktyka jest taka że jak się słyszy ten piękny dźwięk to sie więcej pałuje i spalanie rośnie
natomiast jeśli się założy byle co i byle jak (jakieś druciarstwo) to wtedy spalanie może wzrosnąć przy jednoczesnej utracie kilku KM... (co parę razy udowodniliśmy) :lol:

ppm702
13-01-06, 11:44
jako, że jednoznacznej opinii nie będzie robi się z tego wątek "co komu się wydaje". Różnice w spalaniu nie będą powalające, więc zamykam :)

BogdanK2
09-05-18, 06:07
Sam storzek podniesienie spalanie ale o tak Male ilości ze ciężko to zauważyć. Co innego jak bys zrobił dobry dolot i dal inny kolektor ssącą z większa średnica przez co by zyskał silnik więcej powietrza i zarazem więcej mieszanki paliwowo powietrznej.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka