Zobacz pełną wersję : Obiawy zużytych łożysk:/
Mam Hondę Civic Vi 2.0i TD i mam takie pytanie...
Jakie są objawy zużytych łożysk kół?? Jak mogę sprawdzić czy łożyska są zużyte bądź dobre...?? Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć? Z góry dziękuję.
szukukac to ci sie nie chce?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=734&highlight=lozysko+gory
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=13517&highlight=lozysko+gory
i wiele innych podobnych tematow.
jak stwierdzic?...lozyska przede wszytskim, slychac.
jak stwierdzic?...lozyska przede wszytskim, slychac.
bo wyją :)
mi na przeglądzie technicznym prawie rok temu gość powiedział że mam zużyte łozysko lewego tylnego koła, i że musze się liczyć że za miesiąc góra pół roku będzie trzeba wymieniać, jak na razie nie usłyszałem nic i jeżdzę, ale kto wie, może miał rację i jest jakiś lepszy sposób na stwierdzenie zużycia niż nasłuchiwanie... ? :D
no jest..., w linkach ktore podalem, juz pisalem
napisze jeszcze raz:
podnosisz samochodzik, lapiesz za kolo w ktorym podejrzewasz ze jest zuzyte lozysko.
trzymajac kolo na dole i u gory (na godz 6 i 12) sarpiemy/ bujamy z gory na dol jesli wyczujemy luz na piascie... lozysko nadaje sie do wymiany.
mozna tez podczas jazdy. jesli mamy zuzyte lozysko, jadac na lukach huczenie/szum bedzie sie nasilal wraz z narastajacym przeciarzeniem w zakretach.
Ok. Dzięki. A czy jest gdzieś kontrolka poziomu oleju w skrzyni biegów?? Tak jak wcześniej pisałem mam civica z silnikiem diesla. Bo mam taki problem, że podczas jazdy słychać niepokojący dźwięk. Najbardziej w okolicach 65-85km/h. Słychać go również na luzie a nasila się gdy wrzucę bieg. Nie wiem jak opisać ten dźwięk ale jest to takie: uu-uu-uu-uu. Ponad to wyczuwam minimalne drgania w podłodze. Nie dawno wymieniałem półoś z przegubami także to napewno nie to. Proszę o pomoc.
Gdzie kupić to ustrojstwo bo jak zwykle jak pokaże sie jakiś temat to moja Hanka jakby czytała forum.Jebł... i trzeba zmieniać.Jakich firm polecacie? Żeby pojeździc na tym jakieś 100 tyś km.
Naprawde nie da się czegoś wykombinowac,żeby wcisnąć same łożyska w piasty?? Lubie rzeźbe ale czy jest ona możliwa do zrealizowania? Czy da rade zmienić same łożyska czy mają taką konstrukcje ,że za chiny sie nie da ich wymienić?
jak masz bieznie do kulek na piascie to co ty chcesz wyciskac?
jak masz bieznie do kulek na piascie to co ty chcesz wyciskac?
Przepraszam ,że pytałem.Nie jestem mechanikiem i nie znam się na tym.Ale dzięki za odpowiedz:)