Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiawy zużytych łożysk:/

tronik1
17-01-09, 11:57
Mam Hondę Civic Vi 2.0i TD i mam takie pytanie...
Jakie są objawy zużytych łożysk kół?? Jak mogę sprawdzić czy łożyska są zużyte bądź dobre...?? Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć? Z góry dziękuję.

qba1983
17-01-09, 12:18
szukukac to ci sie nie chce?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=734&highlight=lozysko+gory
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=13517&highlight=lozysko+gory
i wiele innych podobnych tematow.
jak stwierdzic?...lozyska przede wszytskim, slychac.

Boniar
17-01-09, 12:50
jak stwierdzic?...lozyska przede wszytskim, slychac.

bo wyją :)

BolzZ
17-01-09, 13:38
mi na przeglądzie technicznym prawie rok temu gość powiedział że mam zużyte łozysko lewego tylnego koła, i że musze się liczyć że za miesiąc góra pół roku będzie trzeba wymieniać, jak na razie nie usłyszałem nic i jeżdzę, ale kto wie, może miał rację i jest jakiś lepszy sposób na stwierdzenie zużycia niż nasłuchiwanie... ? :D

qba1983
17-01-09, 13:56
no jest..., w linkach ktore podalem, juz pisalem
napisze jeszcze raz:
podnosisz samochodzik, lapiesz za kolo w ktorym podejrzewasz ze jest zuzyte lozysko.
trzymajac kolo na dole i u gory (na godz 6 i 12) sarpiemy/ bujamy z gory na dol jesli wyczujemy luz na piascie... lozysko nadaje sie do wymiany.

mozna tez podczas jazdy. jesli mamy zuzyte lozysko, jadac na lukach huczenie/szum bedzie sie nasilal wraz z narastajacym przeciarzeniem w zakretach.

tronik1
18-01-09, 10:07
Ok. Dzięki. A czy jest gdzieś kontrolka poziomu oleju w skrzyni biegów?? Tak jak wcześniej pisałem mam civica z silnikiem diesla. Bo mam taki problem, że podczas jazdy słychać niepokojący dźwięk. Najbardziej w okolicach 65-85km/h. Słychać go również na luzie a nasila się gdy wrzucę bieg. Nie wiem jak opisać ten dźwięk ale jest to takie: uu-uu-uu-uu. Ponad to wyczuwam minimalne drgania w podłodze. Nie dawno wymieniałem półoś z przegubami także to napewno nie to. Proszę o pomoc.

chubik
19-01-09, 21:16
Gdzie kupić to ustrojstwo bo jak zwykle jak pokaże sie jakiś temat to moja Hanka jakby czytała forum.Jebł... i trzeba zmieniać.Jakich firm polecacie? Żeby pojeździc na tym jakieś 100 tyś km.

chubik
25-01-09, 15:39
Naprawde nie da się czegoś wykombinowac,żeby wcisnąć same łożyska w piasty?? Lubie rzeźbe ale czy jest ona możliwa do zrealizowania? Czy da rade zmienić same łożyska czy mają taką konstrukcje ,że za chiny sie nie da ich wymienić?

qba1983
25-01-09, 20:38
jak masz bieznie do kulek na piascie to co ty chcesz wyciskac?

chubik
25-01-09, 23:34
jak masz bieznie do kulek na piascie to co ty chcesz wyciskac?

Przepraszam ,że pytałem.Nie jestem mechanikiem i nie znam się na tym.Ale dzięki za odpowiedz:)