Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czujnik temperatury otoczenia

pirat
16-01-09, 16:31
zakupilem sobie termometr, a co :P
I zastanawiam sie gdzie zamontowacz czujnik temperatury zewnetrznej, tak coby najmniej przeklamywal. wyczytalem na forum ze pod zderzakiem, najlepiej z lewej strony. no i tak zrobilem. jak jezdzilem to pokazywalo temp 0,1stC, na postoju 10stC :-/ a na termometrze takim normalnym przy domu pokazywalo -2stC
obudowa lusterka od strony kierowcy, roznica temperatury podczas jazdy postoju byly 4st. jak uchylilem szybe (lubie miec swieze powietrze :) ) to jeszcze bardziej klamal bo sie podgrzewal.
to sie pytam gdzie go zamontowac??

pecek
16-01-09, 17:21
ja bym stawial na kiepska jakosc termometru. Zbyt duza roznica w porownaniu z domowym. Tolerancja do przyjecia powinna wynosic 1stC +/- .

karpik85
16-01-09, 22:53
ja bym stawial na kiepska jakosc termometru. Zbyt duza roznica w porownaniu z domowym. Tolerancja do przyjecia powinna wynosic 1stC +/- .

No i może będzie tyle wynosić jeśli czujnik zostanie zamontowany w odpowiednim miejscu...

Wiele samochodów ma seryjnie montowany czujnik właśnie w lusterku. Jeśli otwierasz swoją szybę podczas jazdy, to może wstaw czujnik w prawe lusterko pasażera. Chętnie prześledze temat, bo też myśle nad takim termometrem.

pp89
17-01-09, 17:30
W Maździe 6 na przykład, czujnik jest na desce rozdzielczej, tuż przy szybie po stronie kierowcy, i nie powiem, żeby przekłamywał.

Tomasz
17-01-09, 23:38
może w lotce z tyłu ? lol :D

pirat
18-01-09, 00:41
w lotce z tyl to chyba by bylo najodpowiedniejsze miejsce :P
na wierzchu nie mozna bo ped powietrza bedzie go dodakowo chlodzic, w zderzaku widac co sie dzieje, lusterko kierowcy tez sa efekty, no i jeszcze trzeba wziac pod uwage ze mam podgrzewane lusterka :D ale zalaczane sa wraz z tylnia szyba, a teraz tez dosyc czesto sie tego uzywa, juz brak mi pomyslow gdzie go zamontowac.
karpik, jutro zamontuje w lusterku od strony pasazera i nie bede tymczasowo uzywac podgrzewania, bo naprawde nie mam innych pomyslow. chyba spytam sie o to na elektrodzie i dam tutaj znac. ewentualnie moze cos w miedzyczasie przyjdzie mi do glowy.
o teraz przyszledl mi do glowy pomysl. zamontuje je przy uszczelce od pokrywy bagaznika (jak sa zawiasy) ale od srony zemwnetrznej uszczelki. jutro to zrobie i dam znac jak wyniki i zrelacjonuje.
tymczasem czekam na jakies pomysly

Tompro
18-01-09, 07:44
Jak kiedyś miałem termometr to czujnik zamontowałem pod błotnikiem przednim zaraz za drzwiami od strony pasażera i nawet chodził ok. Teraz ci nie sprawdze czy i były jakieś różnice w temperaturach postój/jazda bo robiłem porządki w elektryce auta i go wywaliłem na stałe bo nie miałem gdzie sensownie zamontować jego wyświetlacza.

rem1k
19-01-09, 13:21
pirat spotkałem sie jeszcze z czujnikiem zamontowanym w tylnym zderzaku-gosc twierdzil ze tak mu polecil elektryk

pirat
19-01-09, 14:45
jak sie domyslalem to pod zderzakiem, bardzo dziwne miejsce, bo tam przeciez od tlumika sie grzeje. no ale wszystko mozna przetestowac :) aktualnie wlozylem go we wlot w zderzaku :) ale niestety na postoju sie grzeje i zawyza temperature w czasie jazdy o jakies 2st niedlugo bede znowu gdzies jechal to przeloze w prog i sie zobaczy

Tomasz
19-01-09, 16:29
Jak pisałem .. zapodaj w lotke ;) lub gdzieś na dachu/klapie

skolopendra
19-01-09, 20:03
na antenie być ok :p

yautja
21-01-09, 20:53
Weźcie pod uwagę, że w lecie będzie się za bardzo nagrzewał... Ja mam we wnęce przedniego zderzaka (w miejscu na halogen) i przekłamuje. Też szukam alternatyw. Może spróbuję w obudowie lusterka.

Matess_Kings
24-01-09, 18:21
Ostatecznie gdzie się zaklada takie czujniki? Kupowałeś może ten termometr na allegro?
http://allegro.pl/item524455359_termometr_samochodowy_podswietlenie_ blue_gratis.html

takibartek
25-01-09, 10:03
Też kupiłem termometr i ponieważ nie chciałem/mogłem za bardzo wiercić i kombinować z miejscami typu zderzak, wyciągnąłem czujkę przez lewe drzwi pasażera, przy słupku środkowym. Czujnik spoczywa sobie na plastikowym progu. Z odczytów jestem bardzo zadowolony. Nie mam żadnych absurdalnych przekłamań, jedynie jak Honda postoi w słońcu to przez parę chwil jest zawyżona temperatura, ale to oczywiste. Wręcz powiedziałbym, że na podawane temperatury nie mają wpływu czynniki dotyczące ciepłoty samego samochodu.

pirat
25-01-09, 15:10
Ostatecznie gdzie się zaklada takie czujniki? Kupowałeś może ten termometr na allegro?
http://allegro.pl/item524455359_termometr_samochodowy_podswietlenie_ blue_gratis.html

Kupilem dokladnie ten.
Opcja taka ze wychodzac z domu patrze na termoemtr ktory wisi na dworzu ide do samochodu i patrze jak tam pokazuje i pomiar sie zgadzaja.
I teraz tak:
- pod przednim zderzakiem tak jak pisalem na postoju grzeje sie i zawyza, podczas jazdy dobrze pokazuje temperature. Sprawdzalem w kliku miejscach.
- lusterka lewe jak i prawe, tez malo odpowiednie miejsce, zawyza na postoju jak i podczas jazdy. elektrykawytwarza jakies tam cieplo, ok 1-2stC, dodatkowo sa podgrzewane. I aspekt taki ze slonce po niech spokojnie moze sobie swiecic wiec tez dodatkowo aspekt zawyzajacy.
- pod poktywa bagaznika, pokazuje zawyza gdzies o 2stopnie. (tak wogole to kabel na maxa tam siega, wiec w lotke czy pod tylni zderaz to by nie siegnelo.
- no i teraz mam w progu pomiedzy plastikiem a progiem metalowym (plastik odstaje na grubosc czujnika, mniej wiecej znajduje sie pod kierowca) podczas jazdy i na postoju zawsze pokazuje 10stC :)

kolejne testy w krotce :)
-cofne w progu aby bylo dalej od silnika
-kolejna proba to bedzie podklejenie pod progiem, ale generalnie mysle ze i tak nie jest to odpowiednie miejsce poniewaz latem asfalt sie nagrzewa i bedzie na bank zawyzac od asfaltu
-jesli dalej bedzie niedobrze to przedluze przewod i zobacze jak pokazuje pod tylnim zderzakiem no i pod tylnia lotka.

Matess_Kings
18-02-09, 13:29
Ten termometr okazał się WIELKIM G***em. Poleżał mi w pokoju przez 2 tyg i już jest rozładowany:/
Nie wiem co zrobić? oddać go i chcieć kase z powrotem, czy może wymienić baterie i spróbować go zamontować?

majin103
18-02-09, 13:52
0st przy ziemi moze oznaczac gołoledź/lód itd a 50 cm nad ziemia(okolice lusterka) temp bedzie wieksza i nie ostrzeze nas przed sliska nawierzchnią dlatego chyba najlepiej montowac czujnik jak najblizej ziemi (progi, zderzaki). I chyba trzeba sie pogodzic z tym ze przy postoju temp rosnie;p

pirat
22-02-09, 19:27
Ten termometr okazał się WIELKIM G***em. Poleżał mi w pokoju przez 2 tyg i już jest rozładowany:/
Nie wiem co zrobić? oddać go i chcieć kase z powrotem, czy może wymienić baterie i spróbować go zamontować?
bo to chinszczyzna ;) trzeba baterie wymienic na lepsza/firmowa :) ja sobie tez odrazu wymienilem podsiwetlenei na czerwone, od takie zboczenie :D
A co do drozszych termometrow to nie oplaca sie ich kupowac bo dzieje sie to samo.

0st przy ziemi moze oznaczac gołoledź/lód itd a 50 cm nad ziemia(okolice lusterka) temp bedzie wieksza i nie ostrzeze nas przed sliska nawierzchnią dlatego chyba najlepiej montowac czujnik jak najblizej ziemi (progi, zderzaki). I chyba trzeba sie pogodzic z tym ze przy postoju temp rosnie;p
Montowanie blisko ziemi, a i owszem ze dobre rozwiazanie, z tym ze zawsze zawyza, nawet gdy sie jedzie. Wiadomo, wydech, opory na lozyskach ktore podnosza temperature, tak samo jak i hamulce rowniez moga, temperatura z silnika. doslownie wszystko ma wplyw, zlotego srodka niestety nie ma. ja jeszcze sie nie bawilem z przenoszeniem w inne miejsce gdyz nie mialem czasu.

teg
25-03-09, 02:05
- no i teraz mam w progu pomiedzy plastikiem a progiem metalowym (plastik odstaje na grubosc czujnika, mniej wiecej znajduje sie pod kierowca) podczas jazdy i na postoju zawsze pokazuje 10stC

I jak, sprawdza się takie rozwiązanie?

Dino83
25-03-09, 19:09
Ja jak zakupilem taki czujnik to jedyne miejsce jakie mi przyszlo do glowy to byla wneka gdzie jest plyn do spryskiwaczy. Czyjnik znajduje sie za zbiornikiem, wiec ped powietrza nie ma na niego wiekszego wplywu, natomiast jak stoi to cieplo od silnika nie jest takie duze ze wzgledu na plyn ktory jest w okolicy czujnika.Pomiar moj rozni sie z termometrem montowanym seryjnie o jakies 1 stopien wiec do przyjecia.