PDA

Zobacz pełną wersję : coś ciągnie kierownicę??? lekkie ruchy kierownicy

piotrekla
16-01-09, 11:12
Witam.Mam Hanie civic 93 rok 1.5LSi hatchback Otóż mam taki problem - lekko kierownice mi sciaga na lewo lub na prawo.Sa to takie lekkie ruchy ktore sie odczuwa przy trzymaniu kierownicy. jak trzymam kierownice to tak jakby coś ciągnęło ją w prawo. ciągnie i wraca. gdy jade powoli i puszcze kierownice to sama się rusza. tak mimowolnie. i to nie są drgania. co to może być??? bardzo proszę o pomoc bo czasami mnie to już irytuje jak dłonie mi sie ruszają razem z kierownicą. i mam już to auto jakies 2 lata i od niedawna zaczęło sie to dziać. i na pewno nie było bite.

taz666
16-01-09, 11:17
Mam to samo, wydaje mi się że to normalna rzecz w samochodach ze wspomaganiem hydraulicznym ale chętnie posłucham jakichś wypowiedzi, może mam coś zwalone a sam o tym nie wiem ;/

ygor
16-01-09, 11:20
zmieniales ostatnio felgi ? jaka szerokosc opon ? czy to dzieje sie w koleinach tylko ? ja slyszlaemdwie opinie - szerokie kapcie w koleinach po prostu tak maja (sam sie ku temu sklaniam - czuje roznice miedzy letnim a zimowym zestawem) oraz druga to taka ze masz slabo dobrane ET - na krawedzi np

taz666
16-01-09, 11:25
zmieniales ostatnio felgi ? jaka szerokosc opon ? czy to dzieje sie w koleinach tylko ? ja slyszlaemdwie opinie - szerokie kapcie w koleinach po prostu tak maja (sam sie ku temu sklaniam - czuje roznice miedzy letnim a zimowym zestawem) oraz druga to taka ze masz slabo dobrane ET - na krawedzi np

Ale, ale! chodzi o to że samoistne ruchy kierownicy pojawiają się też na postoju na skręconych kołach, piotrekla, też tak masz? Ja zauważyłem to jakieś 2 tygodnie temu na długim lewoskręcie. Zmieniałem koła na zimowe- przesiadka z 195/50/15 na 185/60/14 więc ET zachowane.

ygor
16-01-09, 12:12
na postoju ??? o demet tego sie nie spodziewalem - coz zerkne u siebie na skreconych kolach - wczoraj 20 min na kobiete czekalem (co prawda na prostych i nic z tego nie bylo) - bardzo duze te ruchy sa ?

taz666
16-01-09, 14:00
na postoju ??? o demet tego sie nie spodziewalem - coz zerkne u siebie na skreconych kolach - wczoraj 20 min na kobiete czekalem (co prawda na prostych i nic z tego nie bylo) - bardzo duze te ruchy sa ?

Nie, ale czuć jak trzymasz w jednej pozycji kierownice na skręconych kolach na max prawie, że ciągnie tą kierownicę ale jak puścisz to sie koła same nie skręcą.

koberone
16-01-09, 22:07
heheh mi kierwonica tez tak lekko latala.. jak sie puscilo i wolno jechalo to drgala na lewo i prawo sama... i wiecei co sie okazalo? minimalne wybulwienia opon przednich! wogole nie byly do wyczucia.. dopiero po zmianie opon wsztko powrocilo do normy i nie skacze.. jesli masz dobre opony to moze fela lekko krzywa.. tak mi sie wydaje

oo zauwazylem ze na postoju tez tak macie... no to moja teoria bzdurna :p

piotrekla
17-01-09, 09:17
taz666 mamy to samo chyba :) - na postoju przy skręcie jeszcze nie zauważyłem, ale sprawdze. opony i felgi nic nie zmieniane. felgi stalówki a opony 13" czyli oryginał

piotrekla
20-02-09, 15:56
ktoś może wie co może być przyczyną takiego "latania kierwonicy" w prawo i lewo

WaSSIL
20-02-09, 16:05
kurcze no jam mam identycznie ale tylko jak jadę hmyy na zimowych praktycznie nie odczuwalne lecz na letnich szerszych 195/55/R15 to już bardzo odczuwalne. Zwalam winę na szerokie buty ale jeśli ktoś mądry coś podsunie to chętnie sprawdzę i u siebie...

nike69
20-02-09, 17:27
a ja zauwazylem ze podczas jazdy jak puszcze kierownice to lekko w lewo ciagnie, nie zawsze ale dosc czesto daje sie to zauwazyc, ciekawe czy to tez od opon mam zwykle zimowki 13' dopompowalem je do 1,9-2.0 wszystkie ale caly czas mi sie wydaje tak jakby w przednich bylo mniej powietrza niz w tylnich, moze powinienem bardziej dopompowac? i albo mi sie wydaje albo w ta lewa przednia jest jakby ciut bardziej 'ugieta' niz z prawej tak jakby miala mniej powietrza a dobilem na tyle samo no chyba ze to mi sie cos przewidzialo..
ale wydaje mi sie ze to bardziej jest cos z ukladem od wspomagania bo jak jade puszczam kierownice i troche sciga w lewo to wtedy przekrecam troche w prawo zeby naprostowac i troche tak czymam potem puszczam i jedzie prosto i dopiero po chwili znow sie lekko na lewo przekreca

patrynioo
20-02-09, 17:40
Jeżeli takie ruchy pojawiają się na postoju to nie można szukać tu dziury w kolach ani zawieszeniu. Trzeba szukać przyczyny w sterowaniu wspomaganiem. W takim razie mógł zostać uszkodzony zawór dystrybucyjny w maglownicy. Żeby to dokładnie sprawdzić trzeba podjechać do jakiegoś warsztatu specjalizującego się w naprawie maglownic. Zwykły laik nie bedzie w stanie tego sprawdzic. Ale zeby to na 100% sprawdzic trzeba rozebrac maglownice i obejzec owy zawór.
Takie uszkodzenie mogło powstać nawet po uderzeniu w krawężnik.
nike69 W twoim przypadku jednak szukal bym przyczyny w kolach lub zawieszeniu. Tak na szybko zeby sprawdzic czy to kola czy nie to proponuje zamienic kola z przodu lewa z prawa. Jezeli zacznie sciagac w dróga strone to bedzie to wina opon. Ale jezeli sciaga przez opony to znaczy ze sie nie równo zuzywaja tzn podcina je. I tu bym szukal przyczyn w zawieczeniu (jakies luzy) lub trzeba ustawic geometrie zawieszenia.

maciek070188
20-02-09, 17:57
chlopy mam to samo i mam 195/50 na 15 i to wlasnie ejst przez opony i nierownosci czy male kolieiny to wlasnie przez to tka mi sie wydaje kiedys mialem tak samo w oplu zakladalem zimowki i znikalo hmmm

aa i jeszcze jedno no napewno trzeba jechac na zbierzonosc i konty kól bo w tych moich laczkach niny stoja prosto ale je zjada od srodka widze wiec to przez to tez

piotrekla
21-02-09, 13:28
to co mówicie, że to jest wina opon?????? jezdze już moim civikiem od 2 lat i dopiero niedawno zaczęło sie coś takiego robić?/?? i przeciez cały czas jezdze na tych samych oponach. sądze tez, że opony dunlop sport, które właśnie mam nie są jakieś złe i słabej jakości.

maciek070188
21-02-09, 14:06
no to moze masz ogulnie jakies luzy aleee hmm no nie wiem ale mysle ze duzo od szerokich opon jednak jest takie zachowanie zobacze jak zmienie na 185 czy bedzie tak samo czy nie..

Anna83
21-02-09, 14:23
też miałam takie drgania Hondzai 1.3 bez wspamagania,okazalo się że tak jak kolega wcześcnij napisał,bulwy na oponach i krzywe felgi. Pozdrawiam

skolopendra
21-02-09, 14:32
sądze tez, że opony dunlop sport, które właśnie mam nie są jakieś złe i słabej jakości.

nie sądź,każda opona z czasem może ulec uszkodzeniu,nie tylko mechanicznemu ale także z powodów niedopatrzeń przy samej produkcji

maciek070188
21-02-09, 14:34
skolopendra ma racje nawet najlpesza marka moze okazac sie HU...