PDA

Zobacz pełną wersję : Czy słaby aku ma wpływa na spalanie?

KoniQ
11-01-06, 17:24
Cześć

Akumulator ostatnio mi sie rozładował i teraz jest kiepawy.
Po odpaleniu auta zegarek pokazuje 1:00 (resetuje się)

czy to może mieć wpływ na spalanie? (12litrów na 100 :sad: :( )
silnik d16z6

pozdro

Furious
11-01-06, 17:25
Skoro mozesz rano odpalic to w aku cos tam jeszcze jest... moze padl Ci bezpiecznik ECU i dlatego sie resetuje zegarek

ppm702
11-01-06, 17:27
Furious ma rację, od słabego aku spalanie nie ma prawa wzrosnąć na tyle, zebyś to zauwazył...

KoniQ
11-01-06, 17:33
bezpiecznik ECU czyli Backup (radio) ? (czy jak mu tam)
to co może być jeszcze zwalone? przegrzebuję archiwum, ale jakby ktoś napisał to się nie obrażę :P

Furious
11-01-06, 19:00
Skoro mozesz odpalic fure to prąd masz wiec to nie to... tak jak mowie.. sprawdz bezpiecznik Back-Up

Jorge
11-01-06, 19:05
Prawdopodobnie walniety backup fuse. Sprawdz pod maska bezpiecznik. Jesli jest spalony to ciagel Ci resetuje kompa. i jak odpalasz na zimnie to uczy sie komp przy takiej temp jaka panuje na zewnatrz, co w zimie oznacza wieksze spalanie.

KoniQ
11-01-06, 19:25
wymieniłem na nowy dla zasady, ale nie był przepalony :/

any other suggestions?

Dzida
11-01-06, 19:27
No skoro ostatnio Ci się rozładował to wnioskuję iż z kabli był towar palony, więc naprotsuj (^^) aku i będziemy myśleć dalej...

redrac
11-01-06, 19:59
Kasowanie sie zegarka nie bieze sie z slabego akumulatora(logika jesli by nie ucuagnal zegarka, to jak by mogl uciagnac rozrusznik) mi tak sie dzialo reset zegarka przy spalonym bezpieczniku back-up(7,5A), a moze od ECU jest spalony???przegladales wszystkie

Dzida
11-01-06, 20:12
Kasowanie sie zegarka nie bieze sie z slabego akumulatora(logika jesli by nie ucuagnal zegarka, to jak by mogl uciagnac rozrusznik) mi tak sie dzialo reset zegarka przy spalonym bezpieczniku back-up(7,5A), a moze od ECU jest spalony???przegladales wszystkie

To akurat wiadomo, bo zegarek potrzebuje tyle prądu, że hoho i jeszcze trochę :>

Ale jest taka opcja że przy odpalaniu tak spada napięcie tak bardzo, że dopiero przy kręceniu traci pamięć...

U mnie zegarek zapala się przed przekręceniem na "III", więc ja bym go ustawił i sprawdził jutro przed odpaleniem, ale to jest opcja dopiero jak sprawdzimy wszystkie bezpieczniki :)

siemaR
11-01-06, 20:36
sprawdź resztę bezpieczników, w 5 gen od zegarka są dwa bezpieczniki, jeden wspólny z ECU, a drugi z podświetleniem zegarów i awaryjnymi - te ostatnie działają? Wolne obroty są ok? ECU dostało po prądzie jak akumulator zdechł totalnie, to może być przyczyną zwiększonego spalania, a resetem zegarka niekoniecznie walnięty backup fuse, tylko ten drugi.

emg
11-01-06, 20:42
Jak walnięty bezpiecznik od kompa to raczej w ogóle nie odpali. Może być, że przy niższym napięciu resetuje się pamięć w kompie, a samochód jeszcze odpala

KoniQ
11-01-06, 21:40
nie przeglądałem wszystkich, jutro to zrobię za dnia
aku będzie się ładował jutro-pojutrze
wolne obroty ok.
awaryjne sprawdzę

to składam raport w piątek czy działa :D

póki co zegarek się nie zresetował, więc jest dobrze (odpukać)

jaqb
13-01-06, 22:30
no i co z tym spalaniem w tej białej ladnej hani???? fakt ze aku nie ma wpływu bezposrednio na spalanie ale to ze jest stary bedzie przysparzac klopotow np konic pradu i juz..

wydaje mi sie ze powinien ktos obejzec to twoje cacko kto sporo wie o hondach i takich motorach jaki jest w twojej qpecie, moze zeczywiscie sie resetuje a w zime wiecej czasu na "nauke" trzeba itd

opisuj ziom co tam zawalczyles!!