Zobacz pełną wersję : Cukierki-czy jest sens??
Witam. Dziś na serwisie stwierdzono u mnie, że mam do wymiany 2 x sworznie, 4x tuleje wahaczy i tylne cukierki. Teraz pytanko, co się będzie działo jeśli trochę z wymianą pozlekam, gdyż koszta wymiany razem z częściami wyniosłyby trochę więcej niż myślałem. Dodam, że nie słyszę żadnego stukania w zawieszeniu, a nierówności znosi bardzo dobrze.
jak puszcza sworznie to dojdzie Ci jeszcze conajmniej koszt blacharki...
No dobra, ale chyba stanem mówiącym "CZŁOWIEKU RUSZ CUKIERKI" byłyby stuki w zawieszeniu, czy się mylę??
***Marco***
15-01-09, 21:27
nic sie nie stanie jak pozwlekasz z wymiana.... ;)
nie od konca rozumiem. jezeli chcesz poczekac z wymiana cukierkow to ok, moze tak byc. pisze ze sworznie nie moga czekac.
Czyli z tej listy (sworznie, tuleje, cukierki) wymienić jak najszybciej sworznie, gdyż reszta może poczekać??
tuleje wachaczy tez moga bardzo niefajnie popsuc auto, wlasciwie chyba tylko cukierki moga poczekac. ktore konkretnie tuleje sa wywalone?
Cztery przednie (te górne). Czyli nie czekac, az pojawi się stukanie?? Bo szczerze mam teraz niezłe wydatki i nie wiem, czy to wszystko musi byc robione "na gwałt".
skolopendra
15-01-09, 22:23
"na gwałt".
chwile może poczekać ,a czas jest pojęciem względnym
może banalne pytanie ale tuleje to nie cukierki i na odwrót?
Generalnie jesli chodzi o zawieszenie to nic nie moze czekac. Bo chyba zdajesz sobie sprawe ze czekajac z wymiana robisz to kosztem bezpieczenstwa swojego i czyjegos.
no niby racja z tym bezpieczeństwem ale koszty rzeczywiscie spore:/ ja sworzen wymieniałem jak juz skrzypiało;p chociaż nie wiem czy jest sie czym chwalic :/
Dzięki chłopaki za rady, ale nie jest przypadkiem tak, że te "gumki" mają tylko i wyłącznie w pływ na opony (muszą więcej znosic)??
i blotniki. blotnik musi zniesc lecace bokiem kolo ;]
No dobrze, a przyzna się ktoś, ile kosztuje taka wymiana, stosując dobre części (niekoniecznie z ASO, ale dobrej jakości).
Ja tak tylko pytam orientacyjnie, zanim sobie Hondę kupię - trzeba się przyszykować na ewentualność ;)
no niby racja z tym bezpieczeństwem ale koszty rzeczywiscie spore:/ ja sworzen wymieniałem jak juz skrzypiało;p chociaż nie wiem czy jest sie czym chwalic :/
Cukierki maja wplyw na zachowanie sie calego tylnego zawieszenia. Jak masz je wywalone to zmieniaj czym predzej bo kolo lata jak zyd po pustym sklepie.
No dobrze, a przyzna się ktoś, ile kosztuje taka wymiana, stosując dobre części (niekoniecznie z ASO, ale dobrej jakości).
Ja tak tylko pytam orientacyjnie, zanim sobie Hondę kupię - trzeba się przyszykować na ewentualność
Wymiana cukierkow to od 120 do 150zl. Cukierki w zamienniku Febi to koszt ok 70-80zl sztuka. Koszt OEM to ok 300zl komplet.
Wymiana cukierkow to od 120 do 150zl.
Niestety samych cukierków ;]