Zobacz pełną wersję : zawieszenie w ej9
Witam, jeżdze sedanem ej9 i mam takie pytanie jak na tył usiądą 2 przeciętnej wagi osoby to koła ocierają o nadkola albo szoruje podłogą . Co może byc powodem zużyte sprężyny czy amortyzatory? Opłacało by się zmienić same sprężyny?
a jakie kola masz??
moze zle Et jest w nich i dlatego obciera
jaki profil opony moze jest za duzy ile masz przebiegu
Profil opony jest 60 a przebieg to 185tys
Dodam że wizualnie przerwa pomiędzy kołem a nadkolem jest mniejsza z tyłu od tej z przodu ( tył jakby usiadł)
moze przebieg to blizej 285kkm..
pomysl o wymianie sprezyn i amortyzatorow (jakby przy okazji, bo zapewne tez juz nie dzialaja jak trzeba)
podjedz na sciezke niech sprawdza ci amory ale moga juz padac
Zobacze co powiedzą panowie na ścieżce diagnostycznej.
Dzięks.
a co moga powiedziec.. to co wszedzie, czyli w zasadzie gowno. sciezka bada sprawnosc tlumienia wszystkiego co jest po drodze asfalt/buda, wlacznie z oponami. jak zmienisz cisnienie, to zmienia sie wskazania trzesawki.
krotko mowiac jej wskazania mozna sobie wsadzic w buty. a jesli nie czujesz, czy masz zuzyte amortyzatory... to nie umiem ci pomoc :(
Powiem tak po przejechaniu przez uskok w drodze, tył nie podskakuje jak piłka tylko trzyma się w miare dobrze, chodzi mi o to że po załadowaniu się w auto ( 4 osoby, troche gratów , sub w bagażniku,butla z LPG) wjeżdzam w mniejszą dzriure czy wyboj toi obciera mi spod auta i wizualnie tył obsiada, ogólnie stan zawieszenia oceniam na dobry. A na stacji znając życie powiedzą "do wymiany amorki + sprężyny"
4 osoby, bagaz, sub i gaz, a ty jestes zdziwiony, ze ci sie fura kladzie na ziemi? no przedziwne, nigdy bym nie podejrzewal, ze usiadzie :rolleyes:
mi w sedanie EJ9 na seryjnym zawiasie przy 4 osobach i kołach et 37 195/50/15 na szybkich łukach potrafiło rant podetrzeć, więc u Ciebie jak masz jeszcze + lekko licząc 80 kg to nie ma się co dziwić, że trze
Więc nie pozostaje nic tylko usztywnić seryjne zawieszenie :)