Zobacz pełną wersję : dziwny dziwek ....??
witam. moj problem to dziwny dzwiek w lewym przednim kole. w sumie wiem ze jest to klocek,tarcza poniewaz kiedy przyhamuje dzwiek znika. tak jakby klecek czy jakas metalowa rzecz tarla o tarcze i nie odskakiwala, przerabialem podobne posty i rozkladalem wszytko na czesci pierwsze(jak radzono) -tlok sprawny wszystko wyczyszczone z rdzy i brudu prowadnice wyczyszczone i nasmarowane ..jedyne co zauwazylem to nierowno scierajacy sie wewnetrzny klocek.dzwiek pojawia sie przy lekkich skretach podczas szybszej jazdy w lewo ,nieraz kiedy najade na jakas nierownosc... ma ktos jakis pomysl co to moze byc??co jest temu winne?? pozdro
[H] Dylu [H]
14-01-09, 18:16
imo krzywa tarcza
krzywa tarcza ??hmmm tyle tylko ze kiedys bylo wszytko dobrze te "dziwne dzieki" mam od kilku tyg a tarcza raczej sama z siebie sie nie pokrzywi ?? przynajmniej tak mi sie wydaje . jutro zmieniam tarcze i klocki (juz zamowione) mam nadzieje ze pomoze .dzieki za sugestie ;) a moze ktos jeszce ma jakis pomysl??
miałem podobne objawy. czyściłem cylinderek, smarowałem wszystko co się da, sprawdzałem przewody hamulcowe itp. na końcu wymieniłem płyn hamulcowy...i pomogło ;) nie wiem do końca dlaczego, ale ważne, że jest dobrze od tamtej pory. możliwe, że płyn stracił swoje parametry po kilku ładnych pewnie latach...nieważne. u mnie już jest dobrze.
moze i plyn ..w sumie o tym nie pomyslalem a plyn zmienialem ohhhhh ..nie pamietam;D jutro przy wymianie tarcz i klockow wymienie i plyn dzieki ...oby moja hania wyzdrowiala hehe pozdawiam!!
[H] Dylu [H]
14-01-09, 21:43
krzywa tarcza ??hmmm tyle tylko ze kiedys bylo wszytko dobrze te "dziwne dzieki" mam od kilku tyg a tarcza raczej sama z siebie sie nie pokrzywi ?? przynajmniej tak mi sie wydaje . jutro zmieniam tarcze i klocki (juz zamowione) mam nadzieje ze pomoze .dzieki za sugestie ;) a moze ktos jeszce ma jakis pomysl??
pewnie, że tarcza sama się nie pognie...bo niby jak...trzeba jej pomóc jednym porządnym awaryjnym hamowaniem ;)
no mozna powiedziec ze odnosze wrazenie jakby metal tarl o metal i tak jak mowilem gdy lekko przyhamuje dzwiek ustaje ..a co do dziwek hehe sorry za pisownie :)
moze klocek dotyka lekko tarczy i slychac takie tarcie jak juz sie wcisnie mocniej to dziwek znika, bo juz nie ma takiego tarcia, jakby tarcze były krzywe to podczas hamowania z wiekszej predkosci kierownica by mu latala, a z drugiej strony jak tarcza jest krzywa nie wydaje dziwnych dzwiekow :D Zdejmij zaciski i powypychaj tloczki i patrz co sie dzieje :D
...no i po problemie .wymienilem tarcze i klocki (klocki zajechane na maxa) teraz nic nie puka i nie piszczy ,oczywisc9ie nie obeszlo sie bez problemow typu zapieczone sruby na piascie ale dalem rade pozdro i dzieki