PDA

Zobacz pełną wersję : Hertz Esk+Infinity Reference 475a+Xplode+Sony=Wasze opinie?

Matess_Kings
13-01-09, 18:52
Witam!

Tak jak w temacie moj pomysł na CA to:

Przod:wygłuszenie(BOLL miekka mata bitumiczna), Dystanse MDF, Hertz ESK 165mm

Bagażnik:Wzmacniacz Infinity REF.475a,Xplode 25cm 330w RMS(tak pisze),zmieniarka Sony

Radio:Sony XR-U800RDS, jest to radio tylko sygnałowe(bez końcuwek mocy) w miedzianej obudowie, ponoć dobry sygnał z niego będzie.

Oprócz tego oczywiści przewody instalacyjne:

sygnałowy RCA: Sinuslive 3x ekran dł. 5m

kabel zasilający wzmak:25mm2

Kabel zasilający głośniczki:sinuslive 99%OFC+SREBRO 2x1,5mm2

Oprócz komentarzy prosze jeszcze doradzić mi czy wygłuszyć tylko tą matą Bolla, czy jeszcze np. dokupić jakiś mat lepszych typy Dynamat Xtreme.Widziałem na necie, ze wygłuszają w ten sposób, że wewnątrz wykładają Bollem, a zew. strone drzwi właśnie tym Dynamatem...

z góry dzięki;))

sebush
13-01-09, 20:05
co to jest za radio:confused: i napisz ile kasiory masz na to

ppm702
13-01-09, 20:11
z mojego doświadczenia boll nie spełnia swojej roli wystarczająco. Twarda mata jest lepsza

Hertz ESK na fabrycznej zwrotnicy będzie kichą. Jeśli zrobi się zewnętrzną zwrotkę i opanuje tweeter to będzie poprawnie

Bagaznik w dole klasy średniej. Ja bym to inaczej skomponował, a już na pewno nie na głośniku SONY

Radio - nie słyszałem, nie wypowiadam się

kable ok, do głośników daj 2x2,5kw

Powodzenia!

Matess_Kings
13-01-09, 20:13
Sebush, ja praktycznie wszystko juz mam kupione,oprócz Dynamat Xtreme.

A dokładnie to radio jest z 95r,dostałem od wujka z niemiec:) Gościu, ktory specjalizuje sie w CA powiedział, ze to jest najwyższy model sony i, ze sygnał z niego będzie bardzo dobry.Mi to nei robi róznicy bo i tak bede mial zasilanie ze wzmaka na przody i suba.

1)
z mojego doświadczenia boll nie spełnia swojej roli wystarczająco. Twarda mata jest lepsza
Dlaczego tak uważasz?Jakieś konkrety proszę;)

2)
Bagaznik w dole klasy średniej. Ja bym to inaczej skomponował, a już na pewno nie na głośniku SONY

a tu z kolei co nie gra;]?jakieś rozwiązanie inne/ lepsze?
Chciałbym zaznaczyć,że materiały które wyżej wypisałem mam już wszystkie zakupione,ale nei zacząłem jeszcze instalacji w samochodzie.

Główna myśl, która mnie nurtuje:Jakimi materiałami wygłuszyć drzwi??
Chciałbym wpełni wykorzystać głośniki i uzyskać głęboki, pełny i soczysty basik:)

Mam już zakupione maty BOLLa miękkie, ale może da się to połaczyć z dynamatem, tak, zeby uzyskać na prawdę wysokiej jakości BASSSS:))

z góry dzieki za odp.

eVok
16-01-09, 20:49
Chciałbym zaznaczyć,że materiały które wyżej wypisałem mam już wszystkie zakupione,ale nei zacząłem jeszcze instalacji w samochodzie.

to już po ptokach,teraz zamontuj i zdaj relację :)

Matess_Kings
24-01-09, 09:11
Podjąlem decyzję, że nie będe teraz wygłuszał drzwi tymi miękkimi matami z Boll'a, tylko uzbieram gotówkę i przeznacze to na professionalne wygłuszenie Dynamatem lub Stingerem:)

Waham się już tylko nad jedną rzeczą, a mianowicie, czy wsadzać kabelki pod głośniczki 2,5mmOFP czy 1,5mm sinuslive 99%OFC+SREBRO.Z tabeli którą znalazłem na wynika,że pod głośniczki 100W wystarcza kabel 1,5mm...(do 400W)http://http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/newattachment.php?do=manageattach&p=

serwal4
24-01-09, 10:17
Wg. mnie 1.4mm2 będą dobre do tweeterów, do mid-bassów dałbym te 2-2.5mm2.

Matess_Kings
24-01-09, 11:13
Dzieki za opinie!

Zobacze co jeszcze inni sądzą na ten tema;))

Matess_Kings
08-02-09, 10:39
Sprzęt już jeździ w Haneczce:)Na razie nie robiłem wgłuszenia,bo niskie temp. na zewnątrz,a ja nie mam dużego garażu żeby sobie otworzyć spokojnie drzwi. Zrobie pożądne wygłuszenie jak bedzie ladna pogoda;)
A co do odsłuchu to musze powiedzieć ze niezłe piekło. Przy średnich ustawieniach przodów jak puszcze na 3/4 głośności to uszy pękają.
Teraz jeszcze szukam taniego MDF-u na skrzynie i składam wszystko do kupy:]

Kable puściłem tak:
prawa strona:zasilający od wzmaka i od głośników
Lewa strona:2xRCA+zasilanie od zmieniarki+przewód głośnikowy.
dobrze?

Slawkowski
10-02-09, 14:24
Kable puściłem tak:
prawa strona:zasilający od wzmaka i od głośników
Lewa strona:2xRCA+zasilanie od zmieniarki+przewód głośnikowy.
dobrze?

lepiej jakbys jedna strona puscil glosnikowe, a druga zasilajace.

eVok
10-02-09, 16:48
A co do odsłuchu to musze powiedzieć ze niezłe piekło. Przy średnich ustawieniach przodów jak puszcze na 3/4 głośności to uszy pękają.

to znaczy że hałas robią,myślałem że napiszesz coś o jakości dzwięku

Matess_Kings
18-02-09, 10:59
A więc przedni zestaw gra głośno i czysto.Przy 3/4 głośności nie zniekształcają głośniki, tylko widzę, że woofer już dalej nie zagra. Wzmak ponoć ma przy 4Ohm 75W a RMS woofera Hertz ESK 165 to 100W z tym, że jakbym dał na maksa to głośnik mogły by się zjarać..

Natomiast Xplode(30cm,nie moj tylko od kumpla) na mostku(150W) w skali 3/4 też już miał ciepło i więcej nie dawałem bo byłoby po zawodach..

To tyle na razie.Jak zbuduję soldną, zamkniętą skrzynie pod mojego xploda to znow napisze "coś nie coś"

pozdrawiam!

Matess_Kings
08-03-09, 14:58
Witam!
Skrzynia już gotowa wozi się w bagażniku. Efekt jaki chciałem-zrealizowałem.Na razie poprzestaje na tym.Może ktoś z doświadczenia wie jaki sprzęt zagrał by lepoiej w podobnej konfiguracji?Proszę o wypowiedzi.Pozdro!

ppm702
08-03-09, 18:51
Może ktoś z doświadczenia wie jaki sprzęt zagrał by lepoiej w podobnej konfiguracji?w zasadzie każdy firmowy