Zobacz pełną wersję : Naklejka ??
Witam mam pytanie jakim preparatem można usunąć starą naklejkę z tylnej szyby.Próbowałem już Clinem z alkoholem różnymi proszkami i nic nie schodzi .A boje się w zdrapywać nożem żeby nie porysować szyby ??:confused:
chester-lp
13-01-09, 17:22
A boje się w zdrapywać nożem żeby nie porysować szyby ??:confused:
Żeby nie porysować szyby to jedno zmartwienie... a drugie uważaj lepiej na te nitki co Ci podgrzewają tylną szybę... bo Ty nawet tego nie zauważysz a zerwiesz razem z tą powłoką, przez którą idzie napięcie do ogrzewania tylnej szyby ;)
mozna np acetonem kolego sprobuj czyli prosty zmywacz do paznokci
jak naklejke masz na zewnetrznej stronie szyby to polecam jechac na myjnie i karscherem pod cisnieniem splukac ja tak usówalem oem naklejeczke na klapie civic a wczesniej probowalem wszystim i nic nie dalo rady jak myjnia i woda pod cisnieniem
mozna np acetonem kolego sprobuj czyli prosty zmywacz do paznokci
No właśnie pani w chemicznym też mi to proponowała i kupiłem ale powiem tak biały napis na naklejce zniknął a sama naklejka jak się trzymała tak się trzyma .A co do strony to niestety naklejka jest po stronie wewnętrznej .
Label Killer... taki specyfik w spray'u... tylko pryskaj tak, żeby na lakier nie szło... w sumie nic nie powinno się stać ale środków ostrożności nigdy za wiele ;) ewentualnie izopropanol, ale z tym tez ostrożnie;)
Ok na pewno przetestuje i dam znać.A to można gdzie zakupić ten Label Killer bo wszedłem na allegro i mi wyskoczyło że to jest sprzęt związany z komputerem czyli w komputerowym ?
tylko jak prysniesz na nalepke to daj jej troche czasu zeby sie zmiekczyla conieco ;) bedzie latwiej odchodzic pozniej
A może warto delikatnie podgrzewać opalarką ew. suszarką i zrywać powoli a dopiero później pozostały klej acetonem potraktować? Ja w ten sposób pozbywałem się naklejki z tylnej klapy-była bardzo stara i zesztywniała. Spróbuj
Pozdro
A może warto delikatnie podgrzewać opalarką ew. suszarką i zrywać powoli a dopiero później pozostały klej acetonem potraktować? Ja w ten sposób pozbywałem się naklejki z tylnej klapy-była bardzo stara i zesztywniała. Spróbuj
Pozdro
to moze byc dobre :)
Mocną suszarką do włosów grzej albo najlepiej opalarką i musi iść. Tylko z tą opalarką to bym uważał na mrozie, żeby szyba nie strzeliła, mało prawdopodobne ale zawsze... A co do ogrzewania to pewnie będziesz musiał ścieżki naprawiać, bo one są bardzo delikatne.
uwaga, ja wam napisze jak sie elegancko pozbyc tej naklejki w 30 sekund!!
kupujesz srodek do usuwania powloki lakierniczej (Novol? ale nie miapetam) w postaci takiej galarety, nakladasz na naklekje i juz, uswasz recznkiem czy czyms i po naklejce nie ma sladu
u siebie tak robilem i wszystko jest OK
ja stosowalem wrzatek, taki gotujacy moczylem w nim szmate i szybko na naklejke tak ze miekla szybko i elegancko odchodzila i potem rowniez wrzatkiem czyscilem resztki kleju, ktore zostaly
A może to pomoże :
http://images36.fotosik.pl/49/37500ddf449b3a7d.jpg (www.fotosik.pl)
Znalazlem cos takiego:
http://www.allegro.pl/item528168740_micro_chip_label_remover_zmywacz_do_ etykiet.html
http://www.swistak.pl/aukcje/4129310,ZMYWACZ-DO-ETYKIET-NAKLEJEK-150ml-FVAT-SZYBKA-WYS.html
Mysle, ze mozna sprobowac :)
Miałem na tylnej szybie naklejkę przyklejona od zewnętrznej strony i usunąłem ja za pomocą żyletki:) wyjechała bez problemu...szybka nie porysowana tylko trzeba uważać żeby się nie pociachać...
ja tez na tylnej od srodka i to jeszcze na tych liniach od ogrzewania, po tym srodku co pisalem wyżej nic a nic sie nie stalo
spróbuj rozpuszczalnikiem nitro
***Marco***
18-01-09, 22:58
a jak linie sie pozrywaja to w sklepie elektronicznym lub w zlyklym sklepie motoryzacyjnym z czesciami jest taki "klej" do laczenia przerwanych nitek od podgrzewania i lini na układach scalonych, mala tubeczka a koszt kilkanascia zl.
label removel ambersila
a co do podgrzania, to kumpel podgrzal naklejke od rejestracji - pękła i szyba do wymiany
Pozostały klej po naklejce jeżeli już potraktujesz ją suszarką/opalarką bardzo ładnie usunie Ci również łatwo dostępny na stacjach paliw preparat do usuwania smoły z lakieru. Jedyną jego wadą jest to iż później musisz umyć szybke jakimś płynem do szyb gdyż zostaje delikatnie tłusta powłoka. Siuwax nazywa się np. DECABIT włoskiej firmy która robi PLAKa :)
Pozdrawiam