Zobacz pełną wersję : Olej sprzegła
Zauważyłem dziś że pedał od sprzęgła chodzi mi tak zaje... na luzie że przesada :eek: . myśle sobie kufa , sprzęgło poszło czy co ?? pod machę zajrzałem i się okazuje że płynu od sprzęgła nie mam uuu :confused:
ktoś mi może powiedzieć czy to ma być olej ? czy płyn ? gdzie kupię ? i jak mniej więcej cenowo ?
to jest zwykly DOT 3 lub 4, to samo co hamulcowy :)
dzięki bardzo własnie doczytałem teraz to samo w archiwum :D zamykamy temat :)
Kolego, z tego co mi wiadomo do układu wysprzęglającego należy stosować płyn DOT-4 (taki sam, jak w układzie hamulcowym-płyn 100% syntetyczny).
Kupisz go zapewne w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym - spokojnie wystarczy jedno opakowanie, na allegro widziałem MOTULA, który ma chyba dość dobrą opinię - cena - około 25 złotych za 0,5 litra
Aaa - po wymianie nie zapomnij odpowietrzyć układu - było już o tym na forum, z tego co pamiętam.
Powodzenia
A to się coś odpowietrza jeszcze ?
Dolewając - zakładając oczywiście, że z powodu zbyt niskiego poziomu płynu układ się nie zapowietrzył - nie trzeba, jednak wymieniając całość płynu na nowy - z tego co mi wiadomo należałoby odpowietrzyć układ wysprzęglika - na samym wysprzęgliku (zamontowanym przy skrzyni biegów) znajduje się taki mały zaworek z kapturkiem - to właśnie odpowietrznik.
Samo odpowietrzanie najłatwiej dokonywać w dwie osoby - analogicznie jak w przypadku układu hamulcowego tak, aby z układu usunąć ewentualne pozostałości powietrza mogącego zakłócić pracę układu.
Pozdrawiam
A to się coś odpowietrza jeszcze ?
tak :D