Zobacz pełną wersję : opony i felgi do Civic Coupe VI
Sprawa wygląda następująco jeżdże Civicą coupe 1996, samochód kupiony 100% w seryjnym stanie, teraz jeżdze na zimówkach 185/65/14 a na wiosne zamierzam zakupić jakieś felgi. Przechodząc do sedna sprawy nie mam zamiaru obniżać zawieszenia i chciałbym się wam poradzić jakie opony i felgi zakupić żeby nie wyglądały one przy tym zawieszeniu na małe i żeby w miare wypełniały prześwit między oponami i nadkolami. Co sądzicie 205/45/16 będą dobre? czy za małe?
Też się na tym samym zastanawiam tylko że mam obniżone zawieszenie. Ogólnie koło, czyli felga razem z oponą będą od twoich teraźniejszych o 22 mm większe na średnicy. Minusy z większych felg są takie że słabiej się rozpędza i licznik kilometrów okłamuje. No ale to jeszcze nie jest duża różnica akurat. 17'' są niby lepsze ale już są dużo droższe niż 16''.
17 wyglada najlepiej w coupe, ale rozsadniej jednak brac 16. 15 jest za mala na coupe - wogole nie widac felgi
Daniel_EJ1
12-01-09, 23:50
Siemka, ja mam V gen. coupe i jezdzilem na 215/40 zr 17 i to naprawde wygladalo bosko, mam zawias seria wiec wchodza bez problemu choc polecam szer. 205 bo przy 2 osobach z tylu i jakims zakrecie to przechylal sie i obcieraly o sprezyne. iwec powodzonka,a i co najwazniejsze, troche na przyspieszeniu tracil moze z jakas 1s, nie jestem w stanie powiedziec.
Akurat wzorując się na cenie to 16 do 17 bym nie porównywał. 205/40/17 jest masa i stosunkowo tanie - 205/45/16 drogie. Wiem, bo mam. Różnica w cenie między felgami nie zabije, a wyglądać w coupe będzie lepiej, jak już napisał buster.
ja u siebie mam 205/40 na felunku 17" i obnizenie -60 i nic mi nie obciera autko jak dla mnie wyglada zajefajnie na takim felunku, choc jak napisał havok, 17 to juz masa i zamułka dla hanki ale przy 17 jest lansik ;)