Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Duży dylemat na temat opon - Help

kaktusr
12-01-09, 21:18
Witam

Panowie mam mega dylemat i teraz nie wiem co mam robić. Postaram się bez długiego rozpisu i w miarę opisać problem.
Jako że chciałem być bezpieczny w zime dałem się namówić na oponki w okazyjnej cenie które miały być Continentalami i jak się poźniej okazało były zwykłymi dupnymi nalewkami które wziołem w ciemno. Jako że już kupiłem powiedziałem "pal sześc zakładam te nalewki" co jak wiadomo było mega błedem bo nalewki mimo wyważenia telepały tak mocno autem że się wiecej jak 80 nie dało jechać. Jako że gotówka się kończyła na szybko zorganizowałem sobie 2 używki na przód i nadal mam te nalewki na tyle. Ip roblem polega teraz na tym że te nalewki oddaje i zwracają mi za nie cała kase jaką za nie zapłaciłem i teraz powstaje pytanie. Czy opłaca mi się kupować kolejne 2 zimówki czy mógł bym sobie założyc letnie Yokohamy któe jeszcze jako taki bierznik w miare mają. Chodzi mi tutaj o trakcje czy nie będzie mi "pupa" za bardzo latać ? Nie chce inwestować kurcze w zimówki tym bardziej że do końca zimy coraz bliżej i na kolejna żime myśle o zakupie zestawu 4xnówki na stalówkach bo teraz ze względu na ograniczone finanse te zimówki jeźdza na alusach. Wiem że wszystko kabinowane jest tutaj i to mega ale co chwila mam jakieś mega koszty związane z samochodem. Podczas wymiany okazało się że poprzedni własciciel załozył alusy na 8 śrubach od stalówek bez pierścienie centrujących które oczywiście dokupiłem lecz to kolejne 120zł i dlatego funduszy na jakiś dobry zimowy setup brak kompletnie :/

skobel
12-01-09, 21:31
czy mógł bym sobie założyc letnie Yokohamy które jeszcze jako taki bierznik w miare mają
Bardzo chciałbym odradzić takie postępowanie. Mogą się ze mną nie zgodzić, ale na tyle powinny być nawet lepsze oponki. Opony Yokohamy są przewidziane tylko na lato taj jak Toyo, czy Goodyear F1. Zależy jeszcze jaka seria ale tak czy inaczej nie polecam.

Kamillor
12-01-09, 21:39
Szczerze odradzam zalozenie Yokohamy na zime bo oponki straca swoje wlasciwosci i moze byc bardzo niebezpiecznie;/ lepiej gdzies skoluj kase na nowe zimowki bo za oknem wiosny nie widac;/

kaktusr
12-01-09, 21:47
Kurde no nie dobrze :/ Mam jeszcze komplet Firestone FireHawk z tym że jedna mimo że nie jest dziurawa bo przejeździłem na niej ładne 5000km ma na boku rozcięcie jak by ktoś próbwał mi nożem przeciąć i teraz nie wiem co robić. Chciałem przyoszczędzić bo kase która teraz bym dostał za felerne zimówki wpakował bym akurat w wydech który mi poleciał :/

skobel
12-01-09, 22:00
Yokohamy letnie są bardzo złe na zimę ze względu na:
1. Dużą powierzchnię przyłożenia do jezdni i małą powierzchnię odprowadzania śniegu i wody.
2. Inne właściwości ze względu na na mieszankę materiałów.
Więc ze względu na bezpieczeństwo Twoje i osób podróżujących tym autem serdecznie odradzam.
Jeżeli masz taką możliwość to raczej daj odpocząć pojazdowi, a poruszaj się np. komunikacją miejską.

kaktusr
12-01-09, 23:11
Yokohamy letnie są bardzo złe na zimę ze względu na:
1. Dużą powierzchnię przyłożenia do jezdni i małą powierzchnię odprowadzania śniegu i wody.
2. Inne właściwości ze względu na na mieszankę materiałów.
Więc ze względu na bezpieczeństwo Twoje i osób podróżujących tym autem serdecznie odradzam.
Jeżeli masz taką możliwość to raczej daj odpocząć pojazdowi, a poruszaj się np. komunikacją miejską.

Niestety nie mam takiej opcji :/ Do tego 2 razy w miesiącu robie trase 250km :/ Masakra a co sądzisz o tych Firestonach ?

skobel
12-01-09, 23:26
No to rzeczywiście kiepsko. Komentarzy o oponkach najlepiej poszukaj sobie na www.opony.com Tam jest trochę opinii na temat wszystkich firm. Ja bym na twoim miejscu poszukał opon używanych w rozsądnej cenie. Pewnie i za 100 zł dorwałbyś komplet w miarę dobrych opon zimowych.

kenny
13-01-09, 00:24
kaktus, nie wiem ile ty masz lat, ale Twoje myślenie jest na poziomie 16 latka.
Temat kupowania nalewek odpuszczę bo już masz nauczkę. Ciesz się że Ci się nie rozleciała przy większej prędkości. Dobre opony nie są tanie.

Te używki które założyłeś to letnie czy zimowe?
Na letnich oponach nie ma co jeździć w zimie bo się do tego zupełnie nie nadają (m.in. inna twardość gumy).
Kup jakieś najprostrze zimówki (nawet dębicę) aby tylko w miarę nowe były i miały bieżnik. I pamiętaj, że lepsze opony zakłada się na tył.

maciekr
13-01-09, 08:43
opona rozcięta na boku nadaje się do wyrzucenia. Teoretycznie da się to naprawić ale odradzam. Bok opony jest tą częścią która mocno pracuje, cały czas się ugina, przenosi ciężar auta.Jaki masz rozmiar z przodu to poszukam używanych opon i Ci pożycze.

kielu
13-01-09, 10:29
Kolego kaktusr,pamiętaj ze tylko poprzez opony twoje auto ma styczność z nawierzchnią i nie możesz tutaj urządzać żadnych kombinacji alpejskich.
Nie oszczędza się na oponach,nie mowie że trzeba kupować je z górnej półki,ale mają być to nowe,a nie kartofle czy nalewki...
Ostatnio mój znajomy który śmigał na letnich,bo twierdził że sie nie opłaca kupować zimówek,wylądował w rowie,a jechał naprawde wolno.Oszczędności? Naprawa auta plus komplet zimówek...
Tak więc,nie kombinuj.

kaktusr
13-01-09, 10:52
kaktus, nie wiem ile ty masz lat, ale Twoje myślenie jest na poziomie 16 latka.
Temat kupowania nalewek odpuszczę bo już masz nauczkę. Ciesz się że Ci się nie rozleciała przy większej prędkości. Dobre opony nie są tanie.
Oj nie przesadzaj po prostu narzuciło mi się w jednym terminie dużo wydatków związanych z samochodem i za bardzo nie mam kasy a kolejnych kredytów brać nie będę. Wiem że dobre opony muszą kosztować. Dylemat z letnimi do końca zimy powstał dlatego że na następną zimę i tak chce kupić inny setup bo w tej chwili to lata na alusach :/

Te używki które założyłeś to letnie czy zimowe?
Oczywiście że zimowe Continetala z ładnym bieżnikiem

Jaki masz rozmiar z przodu to poszukam używanych opon i Ci pożycze.
185/60R14 jak byś miał jakieś fajne używki w dobrej cenie to z chęcią odkupie.

Co do tych nalewek to zostałem zrobiony w bambuko bo nigdy bym takich nie kupił bo już raz w innym samochodzie się na takich przejechałem, ja i nie tylko ja :) Dlatego je oddaje i dostaje zwrot kasy na szczęście.

!markos
13-01-09, 12:45
letnich sie na zime nie zaklada. mozesz na nich jezdzic jak jest sucho i ladnie, ale jak tylko pojawi sie jakas woda/snieg/bloto, to trakcji jest zero.

http://moto.allegro.pl/search.php?string=185%2F60&category=18781
nie kupuj nalewek i nie kupuj opon starszych niz ~3 lata, chyba, ze sa nowe i przelezaly gdzies w magazynie.

sprawdz tez oponytanio.pl moze bedzie jakis dobry dil na jakas fajna opone w tym rozmiarze, to dokupisz 2 sztuki i po sprawie