PDA

Zobacz pełną wersję : maly problem (mieszanka ON i PB w zbiorniku)

kiko
09-01-06, 18:15
Witajcie. Jakis tydzień temu mój wspanialy Tatuś wlal do baku zamiast benzyny ROPE. . Wlal 10 litrow a to ze trzeba bylo jechac nalal 10 litrow paliwa wiec byla mieszanka 1:1 aczkolwiek bylo tam z jakies 5 litrow. auto od razu zaczelo szarpac, mulilo je.
Na drugi dzien ciezko mialem zapalic. zatankowalem z jakies 15 litrow. troszke pomoglo ale nie do konca. wyjezdzilem z jakies 10 litrow i znowu zalalem 15 l paliwa.
Autem strasznie szarpie, bardzo malo mocy. wymienilem kable, kopulke , i palec. poczyscilem swiece . jeszcze zostal mi filtr paliwa do wymiany Co jeszcze mam zrobic aby bylo wszystko jak wczesniej.
Jakie moga byc skutki takiej "pomylki"

silnik to 1,3

EDIT by ppm702
zmieniony temat wątku

LIO
09-01-06, 18:22
zlać cały ten syf co masz w baku (należało to zrobić od razu)
zalać do pełna, dolać jakiegoś gówna do czyszczenia wtrysków itp
****ąć baranka w ściane, żeby więcej tak już nie robić

zmień nazwe tematu, bo nikt tego potem poprzez opcje szukaj nie znajdzie

kenny
09-01-06, 20:09
Jak można wlać ropę do benzyniaka??? Przecież faja pistoletu dystrybutora jest o wiele grubsza!!!

rAku*
09-01-06, 20:14
Jak można wlać ropę do benzyniaka??? Przecież faja pistoletu dystrybutora jest o wiele grubsza!!!

Jakto sie mowi "dla chcacego nic trudnego" :D

pozdro.

onua
09-01-06, 20:19

Zgadza sie !!!!

greggrey
09-01-06, 20:23
LIO ma rację zamiast rozcieńczać ropę benzyną należało to wszystko zlać. Teraz to czyszenie układu paliwowego i wtrysków. U mnie w firmie zrobili odwrotnie - łosie wlały do vivaro diesla benzynę teraz to już nie to samo auto , nawet po czyszczeniu auto już nie śmiga tak jak wcześniej

Pati
09-01-06, 23:09
benzyna w dieslu to jeszcze nie dramat. pamietam, ze jak nie bylo 'zimowej' ropy to sie dolewalo troszke do baku, żeby nie przymarzała w duze mrozy.
no ale zalanie roby do benzyny i odpalenie go to dla silnika strzał w potylice z bezpośredniej odległości.

greggrey - i co? pewnie assistance tego nie obejmuje? :D

Ralf
10-01-06, 00:00
nie bede pisał ze trzeba było od razu ale zrób to teraz. Zlej ten syf tak jak LIO wczesniej pisał. WYMIEŃ FILTR FALIWA. Zatankuj benzynke i dolej do baku preparat do czyszczenia wtrysków.

kiko
10-01-06, 01:09
jutro spuszcze ten syf. o ile znajde jakis korek spustowy:) a ja mam gaznik bo to 1,3 a co najlepsze poziom oleju znacznie zwiekszyl sie , a wody w chlodnicy nie ubylo, wiec jedynie paliwo , czy mam racje ???

co teraz mam z tym zrobic ?

[ Dodano: Sro 11 Sty, 2006 ]
autko naprawione ale nie do konca.
Odzyskana reguralna praca silnika lecz paliwo ucieka do oleju, wczoraj zlalem calosc i bylo tam 7,5 litra mieszanki olejowo-paliwowej.

wlalem nowy olej , wiem ze to na pare dni bo znowu paliwo sie wleje i kibel z tego oleju bedzie.

Gdzie mam szukac pompy paliwowej mechanicznej. ??? bo raczej nie jest ona naprawialna.
i ile oleju powinno byc w silniku