PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze światłami mijania

pawgol
12-01-09, 00:19
Właśnie zauważyłem, że nie świecą mi oba światła mijania, świecą się tylko postojowe. Żarówki są raczej w porządku, bo niedawno były wymieniane, a wątpię, aby dwie się spaliły równocześnie. Światła drogowe działają.

Z tego co przeczytałem, to raczej nie problem bezpieczników, bo są osobne dla prawego i lewego światła. Może to jakiś przekaźnik? Jeśli tak, to gdzie go szukać?

sky83
12-01-09, 14:07
jedna sprawdź najpierw żarówki,w np. oplu to częsta sprawa,że po przepaleniu jednej żarówki od razu leci też druga.Pozdrawiam.

rem1k
12-01-09, 15:54
jesli postojowe sa na innym przekazniku to moze byc jego wina...ale niestety nie jestem tego w 100% pewien

pawgol
12-01-09, 21:14
Dodam jeszcze, że nie działa również sygnalizacja dźwiękowa, która zawsze była, kiedy otwierałem drzwi, bez wyłączenia świateł. Czy wie ktoś, gdzie jest ten przekaźnik do świateł? Albo może to co innego poszło?

mobo
13-01-09, 00:03
Hehe miałem to samo ze światłami. Jak bezpieczniki masz dobre to masz spalone żarniki od mijania. Dwie naraz lecą. Drogowe oczywiście są :p

skolopendra
13-01-09, 10:20
przekaźnik do świateł?

nie ma takiego .sprawdź woltomierzem czy dochodzi napięcie do złączek świateł mijania ,

cisek222
13-01-09, 12:09
Pewnie kupiłes dość tanie żarówki żeby tylko na niebiesko świeciły :/ niestety z tanich to tak sie dzieje że jak jedna siada to druga też bo pierwsza robi niekiedy przepływ prądu (na dziurach) często tak jest ze stopami z tyłu. Sprawdz te żarówki a jak chcesz dobre z dobrym efektem świecenia raz że bardzo jasny niebieski a dwa, ze naprawde widać na drodze to polecem firme BOSMA ok 33 zeta dostępne prawie w kadym motoryzacyjnym. Włóż dobrą zarówkę i sprawdz! A z postojówkami nie kąbinowałeś ostatnio?? Chodzi mi o założenie postojówek silniejszych niż oryginaly

pawgol
13-01-09, 12:39
Pewnie kupiłes dość tanie żarówki żeby tylko na niebiesko świeciły :/

Nie, żadnych dziwnych żarówek nie wkładałem. Ostatnio tylko spaliła mi się jedna, to ją wymieniłem (tylko jedną) i to był chyba błąd. Ale wymieniłem na normalną, bez żadnych udziwnień :)

Postojówki mam normalne, takie jak być powinny.Być może właśnie przepaliły się żarniki w żarówkach od świateł mijania, ale czemu dwa na raz?

W każdym razie zaraz pojadę sobie kupić nowy komplet markowych żarówek, bo moje nawet jak były sprawne, to i tak słabo świeciły. Zobaczymy, co z tego wyniknie.

Wymieniłem dwie żarówki i jest postęp, bo świeci już jedna, ale od strony pasażera nie. I teraz pytanie, czy może to być wina bezpiecznika? Jeśli tak, który jest za to odpowiedzialny i gdzie jest?

cisek222
14-01-09, 06:21
a przemień żarówki jeszcze

pawgol
14-01-09, 13:42
To jednak bezpiecznik poszedł. Wymieniony i wszystko ładnie świeci :) Dzięki chłopaki za wskazówki :)

mobo
16-01-09, 02:01
Hehe a mówiłem że poszły dwie naraz :D A czemu bo jak jedna pójdzie to druga dostaje za wysokie napięcie. Tak głópio to zrobili.