Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Siłowniki w klapie

kvas
11-01-09, 22:58
Witam. Taki trochę problem nie problem. Czy tylko u mnie siłowniki w klapie tylnej nie dają rady? Jak otwieram bagażnik to muszę mocno pomagać aby poszedł do góry, bo jak nie to się nie podniesie. Serwis twierdzi, że jeżeli siłowiki są w stanie utrzymać klapę w górze to nie ma podstaw do reklamacji, a że słabo podnoszą to TTTM bo klapa ciężka :) Nawiasem mówiąc w starym Punto lepiej to chodzi hehehehe, a jak u Was?

Umberto
11-01-09, 23:19
u mnie tak samo.
prawie w każdej pozycji się zatrzymują i wyżej nie idą, ale szczerze to wcześniej nie zwracałem na to uwagi
a tak OT to taki siłowniczek ma trochę do trzymania- raz wymieniałem staremu takie w octavii i byłem w szoku ile taka klapa waży. aż dziwne że 7 lat toto wytrzymało i co dzień jest klapane kilkanaście razy...

semri
11-01-09, 23:31
ale tylko w okresie zimowym. silowniki są niby olejowe i to dlatego, ale nie zmienia to faktu ze ponownie dali dy z niepoprawnym doborem sprzetu/materialu

goncjusz
11-01-09, 23:58
u mnie identycznie, oczywiście w serwisie ta sama gadka: TTTM... jedno jest pewne, za dużo tych TTTM w tym modelu, to chyba mój ostatni samochód tej marki...A szkoda, bo zawsze lubiłem Hondę...

Qrczak86
12-01-09, 00:09
mam to samo... choć faktycznie w zimę jest to bardziej zauważalne. jak jest ciepło to klapa przy samej górze już sama sobie radzi :)

Adam79
12-01-09, 07:28
U mnie też jest tak samo, serwis twierdzi że TTTM. Im cieplej tym lepiej, czekam do wiosny:)

szadek24
12-01-09, 08:49
Dokładnie mam tak samo latem niby ok idzie sama w góre tak od popłowy ale teraz zimą nie ma szans trzeba jej pomóc nawiasem mówiąc siłowniki do dupy:mad:

Mariusz1
12-01-09, 09:01
U mnie nawet wymienili na nowe bo klapa zatrzymywałą się w każdej pozycji. Na jakiś czas pomogło.Teraz w ujemnej temperaturze jest tragicznie.Jak klapa zatrzymuje się wam w każdej pozycji to zaproscie misia z serwisu na salon i niech pokaże w nowym samochosdzie zt ten typ tak ma ;)

kvas
12-01-09, 09:34
Czyli widze u wszystkich ta sama kicha hehehe. Sie pocieszylem sie :(

malykciuk
12-01-09, 09:48
mam to samo. nawet zastanawialem sie czy type R ma te same co normalny civ czy inne bo przeciez jest jeszcze spoiler. co ciekawe znajoma w zwyklym ma mocne i same jej klape podnosza.. :[

Mariusz1
12-01-09, 10:26
Najprawdopodobniej mają one za lekką "moc"podnoszenia.Jak w klapie bagażnika zamarznie trochę wody i na zewnątrz jest lód ze dwa razy dostałe w bańkę klapą :(.W r-ce spoiler robi swoje...........
Trzeba cisnąc serwis -niech wymienia siłowniki

luckie
15-01-09, 09:45
U mnie wlasciwie silowniki juz nie podnosza klapy - w przyszlym m-cu mam pierwszy przeglad wiec zglosze do naprawy/wymiany.

jaztek
15-01-09, 21:23
U mnie wlasciwie silowniki juz nie podnosza klapy - w przyszlym m-cu mam pierwszy przeglad wiec zglosze do naprawy/wymiany.

Nie masz po co zgłaszać. Mnie już dwukrotnie wymienili i dalej jest to samo. Japońscy inżynierowie usilnie pracują nad rozwiązaniem problemu otwierania i zamykania /bo trzeba trzaskać/ klapy bagażnika w Hondzie Civic ;P.
Będą cię zbywać, ze jak jest zimno to siłowniki słabiej działają. Zapytaj ich dlaczego sprzedając samochód nie uprzedzali, że nadaje się tylko do tropików ;)
Ja już odpuściłem siłowniki, trzeszczenie, stuki zawieszenia i branie oleju.

lokcio
15-01-09, 21:40
moze warto sprobowac innych silownikow ??? kiedys mialem cinquecento ,wiem ze to inna bajka ale wnim puscil silownik i byl jak pompka rowerowa , znalazlem jakis tyle ze był troszke grubszy u kolegi nawet nie wiem od jakiego auta, ale wam powiem ze klapa otwierala sie tak szybko ze mozna bylo zaliczyc nokaut gdy sie czlowiek szybko nie odsunął

Pozdrowiam

semri
15-01-09, 21:42
to piszemy zbiorowe pismo do HP o szybe i silowniki?

luckie
15-01-09, 21:57
co do zamykania to tez zglaszalem i mi wyregulowali i od tego czasu trzaskac nie musze.
A silownikow nie odpuszcze, na poczatku dzialaly ok.

Pik
15-01-09, 22:11
Sie oceipli, to beda OK. Poprzednio mialem Focusa i bylo to samo zima, takze nie obwiniajmy japonskich inzynierow.

lokcio
15-01-09, 22:17
zaloze silownik od wywrotki hydrauliczny z KAMAZA hehehe

luckie
15-01-09, 22:58
W zadnym poprzednim aucie tego nie mialem, niezaleznie od temperatury. Po prostu klapa civica jest mega ciezka.

Adam79
16-01-09, 08:35
Zamiast karbonowej maski trzeba pokombinować z karbonową klapą bagażnika:D

sky83
16-01-09, 15:23
Żeby Was chłopaki pocieszyć to ja mam to samo w japońskim 3D VI gen. z 1998 roku:D Latem powinno wrócić do normy.Pozdrawiam.

bunet
16-01-09, 16:19
Moje też wysiadły, mimo, że samochód stoi cały czas w garażu, to siłowniki nie dają rady podniść klapy.
Porażka.
A na mrozie, to nawt nie porażka tylko MASAKRA!!:/

Marian
16-01-09, 17:18
Tłumaczenie serwiusu że jest zimno i że jak będzie cieplej to będzie lepiej, jest bez sensu. Według mnie jest to wina producenta poprostu dobrał złe siłowniki do ciężaru klapy. Musi być dobrze bez względu na pogode, inaczej mogli uprzedzić że bagażnik nadaje sie do otwierania tylko latem. U mnie nie ma takiego problemu (civic cupe V gen) elegancko odskakuje. Nie wiem czy da sie coś z tym zrobić skoro serwis za to nie odpowiada, samemu lepiej nie ruszać skoro auto jest serwisowane. Pozdr.

Pik
16-01-09, 17:36
Nie popadajmy w paranoje! Bagaznik sie otwiera, "silowniki" go utrzymuja na ustawionej pozycji, tylko trzeba go recznie podniesc nieco wyzej, bo nie odskakuje tak latwo i wysoko jak latem. To naprawde nie jest jakas wielka niedogodnosc. Autem jezdze juz druga zime i wiem, ze jak jest cieplo, to wszystko wraca do normy.

Kamil86
16-01-09, 18:40
A ja od siebie dorzuce że jestem po wymianie gwarancyjnej siłowników i pomogło. Nawet jak było -20 klapa sama sie podnosiła:cool:

semri
16-01-09, 22:43
na poczatku nie zbywali? tylo ten argument "zimowy" wystarczyl?

luckie
16-01-09, 23:21
a mnie to wkurza, czasem mam 2 rece zajete i jednym palcem otwieram bagaznik i .. nic....
po to sa te silowniki zeby klape podniesc, moze mam kij od szczotki wozic? Tez mozna. I tez da sie zyc.

kvas
16-01-09, 23:53
Mniew serwisie zbyli tekstem TTTM, ale widze ze Kamil86 mial farta. Jak to zrobiles ze na gwarancji Ci wymienili?

Mariusz1
17-01-09, 09:10
Idziesz z serwisantem na salon i niech ci pokaże że w nowym jest to samo.W moim przypadku po zmianie siłowników było przez chwilę lepiej ale przy mrozach dwa razy klapa sama się opuściła nie mówic iż zatrzymuję się przy dużych mrozach w dowolnym momencie.To jest samochód natropiki ;)

Pik
17-01-09, 12:39
luckie, jak koniecznosc podnoszenia klapy Cie to wkurza, to kupiles auto ze 2 klasy za nisko! W lepszych wozkach sa elektryczne silniczki, ktore elegancko same podnosza klape!

A to co mamy w naszych autkach to nie sa zadne "silowniki", tylko rodzaj amortyzatorow, ktore maja za zadanie ULATWIC podnoszenie oraz UTRZYMYWAC klape w okreslonej pozycji! Jak jest cieplo to element ten dziala skuteczniej. Ot i cala filozofia. Wymiana nic nie da, bo ten typ faktycznie tak ma.

luckie
17-01-09, 20:21
luckie, jak koniecznosc podnoszenia klapy Cie to wkurza, to kupiles auto ze 2 klasy za nisko! .

Kolego, na studiach jezdzilem Tico i nic mi na glowe nie spadalo gdy bagaze wyciagalem (a to pierdziotko mialo 1 silownik jezeli dobrze pamietam) :cool:
Zreszta w kazdym innym aucie, a kilka ich bylo nie mialem tego problemu, wiec nie jest to kwestia klasy tylko doboru silownikow do masy klapy.

Pik
17-01-09, 21:28
A moze w Tico byla po prostu sprezyna zamiast "silownika", haha?

luckie
17-01-09, 22:35
Sprezyna w hatchbacku? Bez jaj :)

Pabloss
18-01-09, 20:05
a ja w suzuki swift 4d nie miałem nic w klapie bagażnika i nie 1 raz poczestowal mnie on w plecy lub glowe hehehheh

Pik
18-01-09, 20:48
Po prostu inzynierowie suzuki poradzili sobie z grawiatacja! Honda musi sie od nich uczyc! :D Czekamy na perpetum mobile!

Qrczak86
18-01-09, 21:28
co prawda pisałem to już w swoim temacie, ale powtórzę to tutaj : przy zamawianiu najnowszego spoilera do 5D '09 mamy mocniejszy siłownik w komplecie :) co prawda tylko jeden, ale zawsze coś może pomóc.

luckie
18-01-09, 21:41
Qrczak - skoro Hondzina ma lepsze silowniki to mogliby je zamontowac w standardzie... ech te oszczednosci :) Zapytam przy okazji przegladu ile te mocniejsze kosztuja.

ryszard.m
18-01-09, 22:26
Witam. Taki trochę problem nie problem. Czy tylko u mnie siłowniki w klapie tylnej nie dają rady? Jak otwieram bagażnik to muszę mocno pomagać aby poszedł do góry, bo jak nie to się nie podniesie. Serwis twierdzi, że jeżeli siłowiki są w stanie utrzymać klapę w górze to nie ma podstaw do reklamacji, a że słabo podnoszą to TTTM bo klapa ciężka :) Nawiasem mówiąc w starym Punto lepiej to chodzi hehehehe, a jak u Was?
U mnie też tak jest od samego początku, ale nie narzekam.
A nawet fajnie jest, jak człowiek trochę poćwiczy mięśnie przy otwieraniu.:)
Ważniejsze, moim zdaniem, jest to, że klapa bagażnika dość trudno się zamyka, i czasami trzeba kilkakrotnie nieźle przywalić tzn trzasnąć, aby się zamknęła.
Ale, jak się człowiek przyzwyczai, to mu nie przeszkadza.
Nie będę przecież z każdą duperelą jechał do ASO ...

semri
18-01-09, 22:29
dokręć trochę gumowe odbojniki na klapie a nie będziesz musiał trzaskać

Pabloss
18-01-09, 23:30
dokladnie tak no i pamietajcie zeby poczekac z ponownym zamknieciem około 2-3 sekund bo wtedy elektromagnes wraca do pozycji otwartej słychac to jak sie przysłuchacie. Walenie klapą raz za razem nic nie da bo zamek wtedy tak jak pisze nie zdazy sie odblokowac.

grypsownik
20-02-13, 19:52
nasmarowac zamek teflonem w spray i gra

Pelasek
29-10-14, 17:30
Hej, zauważyłem że na zimnie siłowniki od klapy nie dają rady i bagażnik sam opada. Dostałem już parę razy w łeb, strasznie irytujące. Jak było cieplej to nie było problemów.
Da się coś z tym zrobić czy siłowniki do wymiany ?

vitia
29-10-14, 18:22
a moje pytanie czy tylne silowniki od klapy mozna jakos rozmontowac bo wpadlem na fajny pomysl i nie bardzo wiem do konca czy dalo by rade sie do nich dostac do srodka

Poll
29-10-14, 18:37
a moje pytanie czy tylne silowniki od klapy mozna jakos rozmontowac bo wpadlem na fajny pomysl i nie bardzo wiem do konca czy dalo by rade sie do nich dostac do srodka

Ty tak serio?? Przecież takie siłowniki to wydatek 50-80 zł na kilka dobrych lat. Możesz się dostać kątówką ; D A na zimę jak lecą na łeb to tylko nowe dadzą radę.

UltrasSur
29-10-14, 18:54
Jak leca na łeb to nie inwestować w siłowniki ,tylko kaski zakładac:)

Platlapalk

shinoda
29-10-14, 20:57
moja klapa tez mnie atakuje teraz po dolozeniu repliki lotki type-r.... zamowilem dzis 2 szt. silownikow od type-R w haparts.pl bo na allegro akurat niczego nie znalazlem. a przy okazji wpadna oryginalne sferyczne nakretki do kol... :D

vitia
29-10-14, 21:01
Ty tak serio?? Przecież takie siłowniki to wydatek 50-80 zł na kilka dobrych lat. Możesz się dostać kątówką ; D A na zimę jak lecą na łeb to tylko nowe dadzą radę.

ogolnie moje silowniki bardzo dobrze chodzą nic mi na glowe nie leci z tad moje pytanie czy wogole da sie je jakos zdemontowac bo chcialbym cos na nich przetestowac

marcin001984
29-10-14, 21:25
U mnie też klapa opada. Dopiero jak ją podniosę na maxa do góry to się trzyma. Ile $ te siłowniki od Type R?

buri
30-10-14, 14:52
dokladnie tyle samo co zwykle:D

shinoda
30-10-14, 15:45
Pisałem na pw Marcinowi... ;)

kobert
30-10-14, 17:51
Jak leca na łeb to nie inwestować w siłowniki ,tylko kaski zakładac:)

Platlapalk

mozna szczotke do zamiatania podstawic:) u mnie nie opadaja ale ze spadkiem temperatury tez sie zrobilo gorzej i sama niechce ciagnac do gory,byc moze przy -20 juz sie nie utrzyma sama

piter7766
30-10-14, 20:20
Te sprężyny gazowe to jakaś porażka, na mrozie ledwo co trzymają ,za to w lecie w upalny dzień działają aż za dobrze,kilka razy zostawiłem na parę minut otwarty bagażnik ,to go później trzeba dwoma rękami zamykać bo jedną nie da rady ,tak trzyma :rolleyes: Chyba nie ma na świecie drugiego takiego auta co ma tak dużo ,,niedoróbek'' ujawniających się w zależności od zmian temperatury ;)

szczepar
31-10-14, 07:45
Jak założysz siłowniki od Type-R to w cywilnym (przynajmniej w tych temperaturach co są teraz) otwierasz klapę i podnosisz ja max 5 cm.
Resztę do góry wykonują już siłowniki, fakt zamknięcie wymaga trochę wkładu siły. Moja żona musi do tego użyć dwóch rąk, bo jedną nie daje rady zamknąć ;P
Ale wolę taką opcję, jak zastanawianie się czy mi opadnie na głowę ;)

Tylko do zakładania lepiej asekurację drugiej osoby samemu łatwo zbić szybę.
Nie wiem ile kosztują siłowniki od Type-R bo nie ja je kupowałem.

shinoda
31-10-14, 09:09
Haparts zawolalo 111zl /szt.