Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zderzaki zamienniki czy orginał

Sebek_WWL
11-01-09, 02:51
witam ostatnio pewna babka załatwiła mi zderzaki przedni i tylny i teraz pytanie co myślicie o tych czarnych zamiennikach z allegro warte są kupna czy lepiej używkę oryginału kopic jak ta podróbka wygląda (wykonanie) oraz czy w miarę da rade to spasować z góry dziękuje za odp

mozes
11-01-09, 07:56
tylko oryginał te zamienniki to lipa nie da się ich tak dobrze spasować jak oryginalnych.
Pozdr

pwl
11-01-09, 12:19
Kolega cieszyn ma czarne zamienniki i nawet ok ze spasowaniem jest. Ale i tak szukałbym ori używek w stanie igła.

Sebek_WWL
11-01-09, 12:45
szukałbym ori używek w stanie igła.tak to tylko w erze :P
albo sa za kolosalną kasę albo zajechane

gliglan
11-01-09, 13:06
Ja mam założony zamiennik i nie narzekam ;) spasowanie jest całkiem spoko. Ale są różne zamienniki, więc z jakością też jest różnie. Może blacharz albo lakiernik podpowie ci gdzie kupić te lepsze. Co do orginałów to są drogie i ciężko coś nieklejonego, i w dobrym stanie trafić

WhIsTlEr
11-01-09, 15:31
Jak zderzak to orginał ja np znalazlem w przyzwoitej cenie i stanie ostatnio na aukcji:D

camil
11-01-09, 15:43
zamienniki do z dupy ;/ ja miałem i przy lampach nie pasował a o dokładnym spasowaniu to można zapomnieć

cosmonauth
11-01-09, 22:18
tylko ori, zamiennik jest giętki - zlaba sztywność i odmienne wymiary

Sebek_WWL
11-01-09, 23:44
ok już zacząłem szukać oryginału dzięki za odp

pawgol
12-01-09, 00:09
Kiedyś też się nad tym zastanawiałem, kupiłem zamiennik na Allegro. Problem zaczął się już przy montażu, bo okazało się, że zderzak nie do końca pasuje...W każdym razie blacharz jakoś to wsadził.

Po jakimś czasie miałem kolizję, uderzyłem w inne auto tym zderzakiem. Nic z tego zderzaka nie zostało. Rozleciał się w drobny mak, zamiast absorbować uderzenie.

Także naprawdę odradzam kupowanie zamienników.

muzammil
12-01-09, 19:28
ja mam zamiennik i pasuje idealnie(raczej nie da sie poznac ze nie jest to oryginal). nie kupilem na allegro tylko w hurtowni motoryzacyjnej(sa to wyroby jakiejs niemieckiej firmy ktora robi do wszystkich aut). dziwna sprawa bo mam EG8 czyli sedana, robilismy tez kilka hb 5 generacji i kupowalem z tej samej hurtowni, tej samej firmy zderzak i do zadnej nie pasowal(oczywiscie po paru wkretach tu i tam oraz opalarce jakos to wyglada). Wyglada na to ze zalezy od danego modelu Hondy, do jednych sie postarali do innych nie.
BTW mam OEM zderzak do sedana na sprzedaz gdyby ktos chcial(nie klejony).

skolopendra
13-01-09, 10:25
ja mam zamiennik i pasuje idealnie(raczej nie da sie poznac ze nie jest to oryginal).

można kupić zderzaki co przypasują idealnie
lecz takie rozwiązanie jest raczej oszczędne ze względu na samą wytrzymałość podróbki w kryzysowej chwili

dobre wyjście do sprzedażny auta .jeśli się chce jeszcze samemu trochę pobujać, to oryginał

Blend
13-01-09, 10:34
Ja mam o tych podróbkach złe zdanie. Kiedyś miałem taką sytuacje, że naprawiałem zderzak z Vgen HB. Była popękana i niekompletna kratka w tym małym otworze na halogen, a miałem akurat taki zamiennik połamany. Stwierdziłem, że szybciej pójdzie jak wytne kratke z podróby i wstawie w oryginał. Okazało się że kratka jest 10mm niższa i 15mm węższa niż w oryginale!!! To strasznie dużo, przecież sama kratka jest mała.

muzammil
13-01-09, 11:07
lecz takie rozwiązanie jest raczej oszczędne ze względu na samą wytrzymałość podróbki w kryzysowej chwili

jak masz dzwona to co za roznica jaki masz zderzak skoro dalej hondowskie blachy gna sie jak papier i i tak musisz wymieniac pol samochodu??

jeśli się chce jeszcze samemu trochę pobujać, to oryginał

moglbys jakos to uzasadnic??? oryginal dluzej wytrzyma??zamiennik zardzewieje czy plastik sie rozpadnie??sorry ale jaqk dla mnie bezpodstawne i bezsensowne twierdzenie.

nowy zamiennik kosztuje tyle co stary, poniszczony i POKLEJONY oryginal. zawsze lepiej miec gowniana podrobke ale cala niz kleic zderzak bo bedize on slabszy(pomimo ze niby OEM sa duzo mocniejsze).

skolopendra
13-01-09, 11:16
jak masz dzwona to co za roznica jaki masz zderzak skoro dalej hondowskie blachy gna sie jak papier i

najwyraźniej nie zrozumiałeś co napisałem

.jeśli się chce jeszcze samemu trochę pobujać, to oryginał
inaczej
wytrzymałość takiego zderzaka jest całkiem inna niż podróby .a dzwon dzwonowi nie równy,nierzadko ogranicza się do wymiany samego zderzaka

a blachy gnąć się muszą , to zamysł technologiczny ,nie niedopatrzenie
.................................................. .........jak chcesz mieć twarda blachę to polecam bmw

zajaR
13-01-09, 11:35
tylko orginal !!!!!!!!:)

oldee
13-01-09, 15:34
poprzednio Hanie po delikatnym dzwonie robiłem na zamiennikach. Że niektóre elementy były żle spasowane to mało powiedziane.

zawsze używany oryginał - nigdy nowy zamiennik mówię tu o takich elementach jak zderzaki, błotniki, maski itp.