Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Kontrolka hamulca ¶wieci po starcie - kiedy zmienić klocki

wito
07-01-06, 18:39
Mam pytanie: po zapłonie silnika ¶wiec± się kontrolki: "engine", "ABS", "SRS" i kontrolka hamulca ręcznego. Wszystkie gasn± po jakim¶ czasie, ale wydaje mi się, że wcze¶niej kontrlka hamulca ręcznego nie ¶wieciła się po zapłonie? Czy to co¶ oznacza, że czas wymienić klocki czy nic nie oznacza? A jesli nic to czy Hondzia w jaki¶ sposób sygnalizuje, że czas wymienić klocki czy nie? Misłem kiedy¶ P. 206-tkę i zapalanie się kontroli ręcznego czasie jazdy oznaczało konieczno¶ć wymiany klocków - proszę o radę. :)

onua
07-01-06, 20:17
Jak kontrolka recznego tzn ze masz malo plynu hamulcowego w zbiorniczu wyrownawczym. Moze i cos jeszcze ale nie wiem.

MacK
07-01-06, 20:27
Jak kontrolka recznego tzn ze masz malo plynu hamulcowego w zbiorniczu wyrownawczym
dokładnie :!:
w Twoim civic nie ma sygnalizacji elektrycznej kończących się klocków hamulcowych, są tylko blaszki przy klockach które hałasują podczas hamowania kiedy klocki się kończą

Rikoo
08-01-06, 00:39
tak jak mowia przedmowcy to mala ilosc plynu hamulcowego

bartol
08-01-06, 00:44
tak jak mowia przedmowcy to mala ilosc plynu hamulcowego

Moze to oznaczac rowniez konczace sie klocki.... :P

Rikoo
08-01-06, 00:51
No niewiem jak u ciebie ale u mnie w sedanie ta kontrolka nigdy sie nie zaswiecila jak klocki sie konczyly :?

wito
08-01-06, 12:20
Jak kontrolka recznego tzn ze masz malo plynu hamulcowego w zbiorniczu wyrownawczym. Moze i cos jeszcze ale nie wiem.

Hmmm to ciekawe, bo przed zim± wymieniałem płyn w serwisie przy Parowcowej :evil:

Gr00bY
08-01-06, 12:33
No ale jak poziom płynu hamulcowego jest niski to się kończ± klocki więc nie ma co się denerwować.

wito
08-01-06, 12:35
No ale jak poziom płynu hamulcowego jest niski to się kończ± klocki więc nie ma co się denerwować.

Czyli jak dobrze rozumiem, płynu jest odpowiednia ilo¶ć tylko klocki się kończ± i dlatego mniej jest tegoż płynu w zbiorniku wyrównawczym. Dobrze kombinuję?

Pati
08-01-06, 13:37
podnies maske i zobacz czy masz plyn w zbiorniczku powyzej minimum. jesli nie to dolej i kontrolka zgasnie. jesli masz poziom plynu ok, to zdejmij kolo i zobacz okiem, czy jest jeszcze okładzina na klocku. jesli nie to wymien, a jesli jest duzo, to zwarł Ci się prztyczek przy recznym.

Włóczykij
27-03-08, 11:50
nie ma jak forumowa wyszukiwarka :aloha:

mam podobny problem. spuszczam ręczny i jaki¶ czas jest OK, jednak po kilku podskokach w kolejnym odcinku "polskich dróg" kontrolka zaczyna ¶wiecić. dociskam dĽwignie i sytuacja po chwili się powtarza. już idę sprawdzić poziom płynu... a klocki po wizycie u mechaniora i tak muszę wymienić. dobrze jednak wiedzieć co może być przyczyn± :piwo2: