Zobacz pełną wersję : felgi 14" ET38 a jakie oponki??
Poiadam honde civic 5d 98 czyli MB2 i chce założyć do niej felgi 14" 4x100 szerokość 6' ET38 i do tego oponki 185/60/14 czy będzie pasować? czy nie będzie obcierać w ostrych zakrętach lewo/prawo i na tzn dołkach czy ET nie jest za małe???
Jedno co widzać odrazu to to że oponki masz za wąskie... Chyba że chcesz mieć tak naciągnięte. Ale wtedy troche rofil za wysoki. Do tej felgi powinna być min 195, a najlepiej 205. Aha i mało która wulkanizacja ci to założy, bo tego zwykłym kompresorem raczej nie napompujesz.
Slawkowski
09-01-09, 11:21
ja uwazam, ze nie bedzie problemu, zeby oponki 185/60/14 zalozyc na fele o szer. 6'.
Ja mam dwa takie zestawy na lato i na zimę. Jeden był założony oryginalnie w salonie (185/60 R14 na felgi 14" szer 6") a drugi kompletowałem miesiąc temu i nie było żadnego problemu z założeniem opon.
Coś mi się wydaje że przesadzasz kolego z tym "naciąganiem" opon... są tabele rozmiarów opon do szerokości felgi i na 6 calowe 185 jest wymiarem minimalnym, który się zakłada i NIE ma z tym żadnego problemu.
Do DAJVER : zakładaj śmiało te fele i oponki, nie dawaj za szerokich bo stracisz osiągi (jeżeli rozmawiamy o silniku 1,4 oczywiście).
Też mi się jakoś wydawało co do tego że 6' to nie jest tak dużo, zresztą na necie znalazłem coś takiego 185/60 R 14 - 5,5 | 5,0 | 6,5 (zalecana | minimalna | maksymalna) więc chyba mieszczę się w tych granicach i raczej nic nie będzie naciągane. A co z ET38 i czy przy tym profilu opony nic nie będzie haczyć lądując np w dziurze i znów na drodze czy nawet ostro skręcając??
No toż napisałem, że mam dokładnie dwa takie same komplety :) w tym jeden salonowy o identycznych wszystkich parametrach, ET też. Nic nie obciera, miejsca jest sporo.
W dziurę raz się władowałem tak, że pokrzywiłem dwie felgi i poszła końcówka drążka ale opona nie obtarła o nic :D