PDA

Zobacz pełną wersję : gdzie tanio i dobrze zrobić p-120? (okolice Warszawy lub Lublina lub Zamościa)

kanar
09-01-09, 09:20
Witajcie!

Od niedawna mam Civica z 2002, 1.4. Na mechanice średnio się znam, pozatym jest to moje pierwsze auto, więc z warsztatami też nie mam doświadczeń. Sprawuje się bez zarzutów (może pozatym, że skrzynia czasem zgrzytnie, albo sprawi problem z wrzuceniem jedynki, co ustępuje do ponownym wciśnięciu sprzegła), ma przejechane 91tyś. km, ale już ponad 72m-ce.
Przy 100 tyś. km chciałbym (a może nawet powinienem?), więc zrobić to co w książce zalecają przy 120tyś. km/72m-cach, czyli zgrubsza:
- wymiana oleju silnikowego
- wymiana filtra oleju silnikowego
- wymiana wkładu filtra powietrza
- wymiana filtra paliwa
- wymiana paska rozrzady i spradzenie pompy wodnej
- sprawdzenie i regulacja pasków napędowych
- wymiana oleju w skrzyni biegow manual

W związku z tym mam dwa pytania:
1. Gdzie to można zrobić, aby koszt był rozsądny i osoby/zakład wykonujący jest godny polecenia?
Nie mam tu na myśli ASO bo ich łatwo znaleźć :). Mieszkam pomiędzy: Warszawą, Lublinem, Zamościem, więc właściwie pytanie dotyczy okolic każdego z tych miast.

2. Ile to może kosztować, robocizna + części? Dla porównania w ASO i u przysłowiowego Pana Mietka?

Będzię wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, sugestie i wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie.
Kanar

-Arturo-
09-01-09, 09:51
Kanar szczerze.... w ASO raczej nie zamkniesz sie w sumie 2000zl. Niedawno wymieniałem rozrzad w aso w siedlcach cena ok 1100zl(z oryginalnym napinaczem reszta zamienniki i dodatkowo troche musialm ponegocjowac cene) wymiana oleju w skrzyni w tym samym aso koszt 150zl(wymienialem 3 tygodnie temu. Ale nie ma co debatować najlepiej bedzie jesli podzwonisz po najblizszych ASO do twojego miejsca zamieszkania i popytasz o koszty przy takiej ilosci "napraw" powinni poleciec po cenie. Dodam jeszcze ze dowiadywalem sie o ceny wymianu rozrzadu w zwyklych warsztatach za sama wymiane krzyknieto 200zl za to czesci mialy kosztowac 700zl(napinacz jest cholernie drogi)...przy tak niewielkiej roznicy wybralem ASO.

agent
09-01-09, 11:09
Na strone honda pl jest promocja na części niby. Dają rabat im starsze auto i więcej części tym wiekszy. Może warto po prostu podjechac i zapytać się.

wunat
09-01-09, 11:37
popatrz na temat "polecane warsztaty" w podforum regionalnym Warszawa i tam mozesz sobie kogos wybrac

Hrabia Von Lesser
09-01-09, 13:27
Moim zdaniem pierwsze 4 pozycje warto wymienić, a i tak koszt bedzie jakieś ~500zl. Kolejne może lepiej przełożyć (oczywiście po dokładnym sprawdzeniu przez specjaliste stanu tych elementów, a są asy co na rozrządzie po 160tkm robią - ksiązka zaleca 96m-cy), a sprawdzić stan tarcz/klocków/płynu bo zapewne są zjechane (szczególnie tarcze, bo płyn co 36m-cy, a klocki - wiadomo, z tyłu pewnie masz bębny).

Synchronizator wstecznego to chyba kazdemu psikusa robi, i nawet w innych autach... Łozyska słychać?

kanar
09-01-09, 14:45
o rozrządzie ksiązka mi mówi 120tysi lub 72 m-ce, co pierwsze - nie będę próbował bić rekordów ;)

tarcze/kloce/plyn hamulcowy były zmieniane dokladnie rok temu i nadal są ok a przynajmniej były gdy oponki przerzucałemn na zimówki. A z tyłu mam bębny, ale nie było nic przy nich robione, więc faktycznie może poddam je pod lupę.

Łożyska są cichutko ... jakby ich nie było ;)

Hrabia Von Lesser: dzięki, poczytam.

_reggie_
09-01-09, 21:01
Witam,

wg mnie koszty:
- olej (np. Mobil 1 5W50 synth)+filtr+wymiana=max 200 zł.
- filtr powietrza+kabinowy+paliwa+wymiana=max. 200 zł.
- rozrząd(rolka napinacza-oryg.ok.550 zł.+pasek-ok.100 zł.)+wymiana=max.850/900 zł.
- pasek wieloklinowy+wymiana=max. 70/80 zł.
- olej skrzyni+wymiana=max 150/170 zł.
W sumie (podkreślam MOIM zdaniem) wydać powinieneś max. ale to naprawdę max. 1600 zł.
Oczywiście nie są to raczej koszty ASO...

pozdro :cool:

euh
09-01-09, 21:19
Co do warsztatu to może spróbuj w Lublinie, w dawnym polmozbycie na Majdanku.. Jest tam nieautoryzowany serwis Hondy (powstały "na gruzach" polmozbytu, który miał status ASO Hondy)..Słyszałem dobre opinie o tym serwisie ale zaznaczam, że sam z niego nie korzystałem (póki co)..

PS: za przegląd civica sedan 1,6 (2002r.) ASO Timpol k. Lublina wzięło na wiosnę 2008r. nieco ponad 2000 zł..

-Arturo-
10-01-09, 18:23
Kanar szczerze.... w ASO raczej nie zamkniesz sie w sumie 2000zl. Niedawno wymieniałem rozrzad w aso w siedlcach cena ok 1100zl(z oryginalnym napinaczem reszta zamienniki i dodatkowo troche musialm ponegocjowac cene) wymiana oleju w skrzyni w tym samym aso koszt 150zl(wymienialem 3 tygodnie temu. Ale nie ma co debatować najlepiej bedzie jesli podzwonisz po najblizszych ASO do twojego miejsca zamieszkania i popytasz o koszty przy takiej ilosci "napraw" powinni poleciec po cenie. Dodam jeszcze ze dowiadywalem sie o ceny wymianu rozrzadu w zwyklych warsztatach za sama wymiane krzyknieto 200zl za to czesci mialy kosztowac 700zl(napinacz jest cholernie drogi)...przy tak niewielkiej roznicy wybralem ASO.

Dodam jeszcze tylko że rozrząd wymieniałem wraz z pompą wody.