PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sie nazywa ta część ?

LechuLK
08-01-09, 18:26
jak się nazywa ta część zaznaczona na obrazku?

http://img231.imageshack.us/img231/8769/53955205rq6.th.jpg (http://img231.imageshack.us/my.php?image=53955205rq6.jpg)

Dareko87
08-01-09, 18:28
sworzeń wahacza przedniego dolnego

Vassago
08-01-09, 18:29
Sworzeń... Tyle, że zaznaczyłeś łącznie z kawałkiem zwrotnicy...

LechuLK
08-01-09, 18:36
Ok dzięki. Jakiej firmy najlepiej kupić takie sworznie?

karpik85
08-01-09, 23:29
555

RogeR
09-01-09, 11:20
Są jeszcze Quinton Hazel (które Ci polecam), Febi, Optimal, Ruvelle oraz Fortuna Line :)

muzammil
10-01-09, 10:33
Są jeszcze Quinton Hazel (które Ci polecam),
zartujesz sobie??????!!!!!!

jesli sworznie to wczesniej wspomniane 555, Nipparts(w wiekszosci przypadkow w srtodku jest niezly japonski produkt) lub niemieckie: Swag, Febi, ew. Delphi oraz Ruville. nie bierz wynalazkow typu Optimal, TRW, quinton hazell czy jakies 4maxy i inne syfy(zreszta cena mowi sama za siebie).

RogeR
10-01-09, 11:16
No polemizowałbym ;) Ale każdy ma swoje zdanie i każdy ma różne doświadczenia z różnymi cześciami. Ja najprawdopodobniej w poniedziałek będę montował sporo części zawieszenia z QH i za ~rok/dwa albo przyznam Ci racje, albo utwierdzę się w swoim przekonani ;)

spychu
10-01-09, 12:32
No polemizowałbym ;) Ale każdy ma swoje zdanie i każdy ma różne doświadczenia z różnymi cześciami. Ja najprawdopodobniej w poniedziałek będę montował sporo części zawieszenia z QH i za ~rok/dwa albo przyznam Ci racje, albo utwierdzę się w swoim przekonani ;)
Zaloz do tego jeszcze zawias twardy jak deska, ktorego ugiecie jest tak minimalne ze az prawie nie zauwazalne. I jezdzij w roku ok 25-30 tys km tak jak np. ja i wtedy zobaczysz ze ciezko szukac jakosci w czesciach w/w przez Ciebie :)

Jesli chodzi o czesci zawieszenia to dla mnie tylko, Febi, Delphi, 555, Lemforder, OEM.

nycha
10-01-09, 12:52
TRW nazywasz wynalazkiem ;/??? Delphi nie jest nawet w połowie tak dobre jak TRW . Nawet Febi jest słabsze niż trw

RogeR
10-01-09, 13:50
Średnio na rok robię 10 tys. km. Myślę, że takie porównywanie tych samych części rożnych firm nie ma większego sensu ponieważ np. niektórzy robią 2,3 razy więcej km w ciągu roku od innych, po innych drogach, na innym zawieszeniu itp. itd. Zbyt wiele różnych czynników, żeby to porównywać. Dlatego taki temat, przepychanki, można ciągnąć w nieskończoność, a i tak z nich nie wiele wynika ;)
Poza tym nic nie jest na wieczność, jeśli pojeżdżę na HQ, czy innej firmie ~2 lata na twardym zawieszeniu po naszych wspaniale równych drogach to myślę, że jest to wynik do zaakceptowania :) Jeśli nie wytrzyma roku, wtedy zwracam honor i idę wstydzić się do kąta :P

qba1983
10-01-09, 14:17
no ale skoro sam nie masz doswiadczenia z dana marka, danym elementem, tylko po prostu teraz wymieniasz, to nie mozesz nas przekonywac ze HQ jest lepsze od innych..lub porownywalne... mi tez sie obilo o uszy ze HQ i optimal to nie najlepszy wybor, (nawet w JC mi tak mowili)
do siebie szukalem 555, ale ze nie znalazlem, mam u siebie oba sworznie dolne i jeden gorny firmy Lemforder. przejechalem na nich 50tys i nic nie wskazuje na to ze sa zuzyte, doswiadczen z innymi firmami nie mialem.

spychu
10-01-09, 16:30
TRW nazywasz wynalazkiem ;/??? Delphi nie jest nawet w połowie tak dobre jak TRW . Nawet Febi jest słabsze niż trw
Mialem w Avensiesie klocki TRW. Wyje.... je następnego dnia po zakupie i włożyłem Ferodo takie były dobre :D

Po tym doświadczeniu śmiem twierdzić, że reszta części TRW to również badziew :)

Kuba przejechałeś na Lemforderze przejechałeś tyle tyś km bo to jedna z najlepszych firm, żeby nie powiedzieć najlepsza. Sam pierwsze co pytam o Lemfordera, drugie 555, trzecie Febi jeśli chodzi o zawieszenie.

muzammil
12-01-09, 16:57

OMG kolego daj troche tego co brales bo widze ze dobrze robi:DD
TRW(czyli Lucas) to scierwo jakich malo, nowe sworznie sa mniej wiecej w takim stanie jak roczne OEM Hondy...
Delphi nie jest najwyzsza jakoscia(sam tez nie ejstem jakims zwolennikiem tej marki) ale ostatnio bardzo sie podciagneli w jakosci(w zeszlym roku wygrali test jakosci w niemczech-nie pamietam kto go robil i jakie dokladnie kryteria), natomist Febi: jesli chodzi o elementy gumowo-metalowe to ustepuje nieznacznie OEM czescia Hondy.

sylipp
16-01-09, 12:18
Propos części zawieszeni i sworzni też warto zwrócić uwagę na Yamato. Jakościowo (i cenowo niestety) zbliżone do 555.