PDA

Zobacz pełną wersję : problem z chłodnicą

firu
08-01-09, 12:18
witam wszystkich użutkowników. mam wielką prozbe i proszę o pomoc. Mam honde civic 97r VTEC i mam taki problem że ciężko jej złapać temperaturę w niskich temperaturach jak -6 -9 -15 -27...itp czy to jest wina termostatu czy poprostu honda tak ma i muszę chłodnicę czyms obłożyc by złapała temperature? proszę was jako znawców o pomoc, jeśli coś jest z nią nie tak to gdzie moge się udać by mi to usuneli dobrzy fachowcy

Whiplash
08-01-09, 12:32
chondy ciezko lapia temperatore w niskich temp, najlepiej bedzie sprawdzic jak sie troszke ociepli przy ok +5st powinno autko zlapac wlasciwa temp po przejechaniu ok 4km

Lcfr
08-01-09, 12:49
chondy ciezko lapia temperatore w niskich temp, najlepiej bedzie sprawdzic jak sie troszke ociepli przy ok +5st powinno autko zlapac wlasciwa temp po przejechaniu ok 4km

chondy może i tak...
natomiast sprawne hondy moze sie nie nagrzewają rewelacyjnie szybko ale normalnie sprawnie łapia temp i ją trzymają...
jezeli tak nie jest to czesto winien jest termostat...

nanko
08-01-09, 14:02
hondzia łapie temp. po ok 4 km. jeszcze zależy w jakim stanie jest chłodnica i termostat. Jeżeli wskazówka od temp. będzie Ci wariowała tzn. raz w dół raz w górę to wtedy wymień termostat.
PZDR

jero11
08-01-09, 16:01
u mnie są dwie Hondy Civic i w obu po przejechaniu max 2 kilometrów wskaźnik pokazuje już pełną temp, więc chyba macie coś nie tak z termostatem:D

LechuLK
08-01-09, 16:26
Ale wcześniej 20min stoi na luzie zanim zaczniesz jechać?
Czy masz jakiś karton wsadzony?

firu
08-01-09, 16:53
tak wsadziłem kawałek dektórki przed chłodnicą tak na 3/4 chlodnicy zajmuje i łapie temperature i ja trzyma, ale jak wyciagne ja to jest wielka lipa z temp. ale jak było ciepło to wszystko było ok. nie było problemów z temperaturą,czy zebym widział jakies sygnały takie by na warsztat jechac,az tem nie spadła do -7 wtedy jej jest ciężko złapać temp. a poza miastem to już wogóle cieżko. w miescie jak juz złapie i wyjade poza miasto to szybko spada do prawie minimum.

Lcfr
08-01-09, 17:13
faktycznie
"dektórka" to lepsze rozwiazanie niz termostat...

Maciej B
08-01-09, 20:09
na pewno prostsza. moja Hania łapała optymalną temperature w każdych warunkach bardzo szybko i ją trzymała bez względu na katowanie itp. niestety po wymianie chłodnicy (kamień ją przedziurawił) i temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni już się tak nie dogrzewa. ale zamontowałem "dektórkę" i jest dobrze. myślę, że termostat się może nie domykać, ale mrozy nie pozwalają mi się tym zająć. jak się ociepli, przyjdzie nowy termostat.
pozdro.

janior69
08-01-09, 20:36
Ja miałem takie same objawy. Myślę sobie trzeba wymienić termostat, bo pewnie walnięty, odkręcam patrzę a tam :confused: termostatu brak. Gebelsi wymontowali. Nowy założony. Problem zniknął. Także sprawdź termostat.

firu
09-01-09, 10:50
patrzyłem za termostatem i powiem szczerze,ze nie mogłem go zlokalizować. czy on powinien być przykrecony do silnika czy tak jak w wiekszosći autkach powinien znajdowac sie na weżach od chłodnicy? ( w powietzru, do niczego nie przykrecony). ps. czy moze ktoś ma ksiażke serwisową do hondy od 95-2001 ?

jero11
09-01-09, 10:53
idź po dolnym wężu od chłodnicy do silnika, na jego końcu jest termostat w aluminiowym króćcu.

karpik85
09-01-09, 13:02
Tak, drutujcie "dektórkami", tekturkami itp. jak w Żuku albo Nysie, bo to przecież łatwiejsze niż wymiana termostatu za 25 PLN :D

jero11
09-01-09, 13:40
dodam że jak już zakrywacie chłodnicę tekturą to radzę obserwować temp. bo może do wymiany termostatu dojść też wymiana uszczelki pod głowicą jeśli zagotuje się silnik:D

firu
09-01-09, 17:04
jest tekturka i on nie przkracza połowy całej skali. ja wymienie termostat jesli to o niego chodzi. pisze dlatego,ze niewiem co jest i chce sie najpierw dowiedziec od was. ale jutro pojade kupie termostat i wymienie go i zobacze co bedzie sie działo. czy sie cos zmieni.

idź po dolnym wężu od chłodnicy do silnika, na jego końcu jest termostat w aluminiowym króćcu.

czy moze z niego pozniej odchodza dwa cienkie przewody do wnetrza auta?

dziś wyciągnałem tekturke i przy trem -1 nie chciał złapać temperatury takiej jak powinien złapac tylko wskaznik przkroczył ledwo minimum sklai.

wymiana termostatu w srewisie do 120zł.

firu
14-01-09, 19:49
Wymieniłem termostat i jest już ok. POZDRAWIAM i dzięki za pomoc :)

pabloo
24-08-09, 19:55
Może mi ktoś pomóc , ostatnio wypadła mi jedna dolna blaszka z chłodnicy i z stąd moje pytanie czym to grozi i czy może to tak pozostać czy nie??

skolopendra
24-08-09, 20:29
wypadła mi jedna dolna

jaka dolna? lecz raczej grozi