Zobacz pełną wersję : problem z chłodnicą
witam wszystkich użutkowników. mam wielką prozbe i proszę o pomoc. Mam honde civic 97r VTEC i mam taki problem że ciężko jej złapać temperaturę w niskich temperaturach jak -6 -9 -15 -27...itp czy to jest wina termostatu czy poprostu honda tak ma i muszę chłodnicę czyms obłożyc by złapała temperature? proszę was jako znawców o pomoc, jeśli coś jest z nią nie tak to gdzie moge się udać by mi to usuneli dobrzy fachowcy
chondy ciezko lapia temperatore w niskich temp, najlepiej bedzie sprawdzic jak sie troszke ociepli przy ok +5st powinno autko zlapac wlasciwa temp po przejechaniu ok 4km
chondy ciezko lapia temperatore w niskich temp, najlepiej bedzie sprawdzic jak sie troszke ociepli przy ok +5st powinno autko zlapac wlasciwa temp po przejechaniu ok 4km
chondy może i tak...
natomiast sprawne hondy moze sie nie nagrzewają rewelacyjnie szybko ale normalnie sprawnie łapia temp i ją trzymają...
jezeli tak nie jest to czesto winien jest termostat...
hondzia łapie temp. po ok 4 km. jeszcze zależy w jakim stanie jest chłodnica i termostat. Jeżeli wskazówka od temp. będzie Ci wariowała tzn. raz w dół raz w górę to wtedy wymień termostat.
PZDR
u mnie są dwie Hondy Civic i w obu po przejechaniu max 2 kilometrów wskaźnik pokazuje już pełną temp, więc chyba macie coś nie tak z termostatem:D
Ale wcześniej 20min stoi na luzie zanim zaczniesz jechać?
Czy masz jakiś karton wsadzony?
tak wsadziłem kawałek dektórki przed chłodnicą tak na 3/4 chlodnicy zajmuje i łapie temperature i ja trzyma, ale jak wyciagne ja to jest wielka lipa z temp. ale jak było ciepło to wszystko było ok. nie było problemów z temperaturą,czy zebym widział jakies sygnały takie by na warsztat jechac,az tem nie spadła do -7 wtedy jej jest ciężko złapać temp. a poza miastem to już wogóle cieżko. w miescie jak juz złapie i wyjade poza miasto to szybko spada do prawie minimum.
faktycznie
"dektórka" to lepsze rozwiazanie niz termostat...
na pewno prostsza. moja Hania łapała optymalną temperature w każdych warunkach bardzo szybko i ją trzymała bez względu na katowanie itp. niestety po wymianie chłodnicy (kamień ją przedziurawił) i temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni już się tak nie dogrzewa. ale zamontowałem "dektórkę" i jest dobrze. myślę, że termostat się może nie domykać, ale mrozy nie pozwalają mi się tym zająć. jak się ociepli, przyjdzie nowy termostat.
pozdro.
Ja miałem takie same objawy. Myślę sobie trzeba wymienić termostat, bo pewnie walnięty, odkręcam patrzę a tam :confused: termostatu brak. Gebelsi wymontowali. Nowy założony. Problem zniknął. Także sprawdź termostat.
patrzyłem za termostatem i powiem szczerze,ze nie mogłem go zlokalizować. czy on powinien być przykrecony do silnika czy tak jak w wiekszosći autkach powinien znajdowac sie na weżach od chłodnicy? ( w powietzru, do niczego nie przykrecony). ps. czy moze ktoś ma ksiażke serwisową do hondy od 95-2001 ?
idź po dolnym wężu od chłodnicy do silnika, na jego końcu jest termostat w aluminiowym króćcu.
Tak, drutujcie "dektórkami", tekturkami itp. jak w Żuku albo Nysie, bo to przecież łatwiejsze niż wymiana termostatu za 25 PLN :D
dodam że jak już zakrywacie chłodnicę tekturą to radzę obserwować temp. bo może do wymiany termostatu dojść też wymiana uszczelki pod głowicą jeśli zagotuje się silnik:D
jest tekturka i on nie przkracza połowy całej skali. ja wymienie termostat jesli to o niego chodzi. pisze dlatego,ze niewiem co jest i chce sie najpierw dowiedziec od was. ale jutro pojade kupie termostat i wymienie go i zobacze co bedzie sie działo. czy sie cos zmieni.
idź po dolnym wężu od chłodnicy do silnika, na jego końcu jest termostat w aluminiowym króćcu.
czy moze z niego pozniej odchodza dwa cienkie przewody do wnetrza auta?
dziś wyciągnałem tekturke i przy trem -1 nie chciał złapać temperatury takiej jak powinien złapac tylko wskaznik przkroczył ledwo minimum sklai.
wymiana termostatu w srewisie do 120zł.
Wymieniłem termostat i jest już ok. POZDRAWIAM i dzięki za pomoc :)
Może mi ktoś pomóc , ostatnio wypadła mi jedna dolna blaszka z chłodnicy i z stąd moje pytanie czym to grozi i czy może to tak pozostać czy nie??
skolopendra
24-08-09, 20:29
wypadła mi jedna dolna
jaka dolna? lecz raczej grozi