Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju w skrzyni

agent
08-01-09, 10:15
Hej,
Chciałbym się zapytac czy wymienialiście olej w skrzyni biegów. Wg instrukcji jest żeby wyminiec po bodajże 120 kkm, ja mam 162 kkm i się zastanawiam czy by nie wymienić. Zauważyłem że skrzynia wg mnie w innych autach chodzi lżej więc może wymiana by coś poprawiła. No i najwazniejsze dla mnie: wymienialiście na orginalny olej MTF Hondy czy jakiś inny? Nie mogę nigdzie znaleźć parametrów tego oleju. Ile kosztuje MTF w ASO albo gdzie indziej można go kupić? Silnik 1.7 CTDi jeśli to ma znacznie.

Hrabia Von Lesser
08-01-09, 14:20
Podczas ostatniej wizyty w aso (reg. zaworów) przezornie zapytalem ile bedzie kosztowała wymiana (pytałem o cenę łożysk i robociznę, przezornie napomknąłem o oleju) i powiedzieli ,ze 200zl cała operacja, czyli robota i olej - MTF3 (ta trójka oznacza ponoć nowszą generację... wczesniej był MTF2). Wchodzi ok 2l. Parametrów nie zdradzili. Zapewne u pana Mietka bedzie ok 100zł, tylko trza wiedziec jaki zamiennik... Kumpel w Vgen lał 10w40 taki jak do silnika, bo ponoc tak ma w instrukcji... ale u nas ten patent chyba nie przejdzie, trza specjała.

Ale ze dopiero nastukałem 83tkm wlalem do skrzyni dodatek LIQUY MOLY (może opóżni troche zużycie łożysk... może...). Koszt w sklepie 28zł na 1L oleju.

ps. Wym oleju w skrzyni jak wspomniał agent co 120tkm lub 96m-cy.

agent
08-01-09, 14:35
No to jak robota+olej 200 zł to nie jest źle. Czyli sam olej pewnie z 100 zł za 2 litry będzie. No to se wymienię :)
P.S. Dzwoniłem do ASO. Olej 68 zł/litr, wymiana 30 zł.

Hrabia Von Lesser
08-01-09, 15:16
Czyli na Pomorzu taniej... :(

mazdam
08-01-09, 15:54
Cześć,

Czytałem też gdzieś żeby zalewać tylko oleje MTF. Byli już tacy co szukali zamienników i podobno
skrzynia dużo gorzej pracuje ( głośność, opory przy zmianie biegów).

Druga uwag chyba troszkę nie na temat, ale słyszeliście zęby komukolwiek w CTDI padły łożyska w skrzyni?
Jak sie dowiedziałem w ASO skrzynia dla Diesla jest przekonstruowana (większy moment, dwumas) i przy tej okazji HONDA wyeliminowała problem padających łożysk.

Ja mam przejechane 91kkm i cisza.
Kurde nawet powiem więcej w przekładni mi nic nie stuka, a jestem bardzo wyczulany na wszystkie pukania/stukania itp. (Tu akurat jestem pewnie że w końcu zacznie:( bo podobno przekładnie są takie same
we wszystkich modelach po za CTR, chyba że w SPORT też była inna?)

Nawet na ostatnim przeglądzie kazałem to specjalnie sprawdzić i nic, żadnych luzów nie
znaleźli.

Pozdrawiam,

MM

Hrabia Von Lesser
08-01-09, 16:16
Juz jakis czas temu agent zauwazył ,ze nikt z dizloposiadaczy nie skarżył sie na skrzynię... Ja miałem nadzieje ,ze problem H zlikwidowała przy okazji face lifitinkgu... niestety nie. U mnie (1.4) juz sie odzywają, szczególnie na 2ce. Zbieranie kasy - czas... start !

Ps. Czy rzeczywiście Ctdi mają inną skrzynię niż benzyniaki? Może gdyby pasowała, taniej byłoby od jakiegoś rozbitka przełożyć?

agent
08-01-09, 19:05
Mają inną. Gdzieś czytałem że Honda zrobiła ją specjalnie dla diesla. Musi byc zresztą inna bo niby moc podobna do 1,4 czy 1,6 ale moment 220 Nm jest sporo większy niż w benzynie. A tak mnie jeszcze naszło z tą ceną. ASO podaje Wam cenę netto czy brutto jak pytacie na tel. albo na serwisie?

KUBI2410
08-01-09, 19:18
U mnie (1.4) juz sie odzywają, szczególnie na 2ce
a dokładniej wszyscy piszą o tych łożyskach ja mam najechane 149 tyś i nie bardzo kojarzę o co chodzi z ty, odzywaniem? i czy wymiana oleju w skrzyni na nowy jeśli spóźniło się z wymiana przy 120 może spowodować szybsze padniecie tych łozysk?

LemonR
08-01-09, 20:50
Ja wymieniałem olej w skrzyni w październiku 2008 w ASO Bydgoszcz i wyglądało to tak:
Wymiana 54zł
Olej MTF3 60zł/litr na rachunku mam że wlano 2,2l.

Olej silnikowy półsyntetyczny zastępował MTF w H 6 generacji tzn wtedy się MTF dopiero pojawił. MTF nie oznacza nic innego jak Manual Transmition Fluid czyli ciecz do ręcznych skrzyń biegów. Został wprowadzony w 6 gen i dlatego w manualu było napisane, że można lać 10w40 lub MTF (przynajmniej tak było w dla 5D 6 gen).
Z tego co wyczytałem w różnych wątkach skrzynie jeżdżące na półsyntetycznym po wlaniu MTF stawały się głośniejsze ale nie było problemu w sytuacji odwrotnej. MTF jest podobno rzadszy i lepiej smaruje skrzynie które z generacji na generację są mechanizmami coraz bardziej precyzyjnymi. Podobno zawiera też jakieś dodatki ale o szczegółach chętnie sam bym się dowiedział.
Ja osobiście nie zawracałbym sobie głowy i lał MTF (cena jest do przyjęcia).
pozdr

-Arturo-
08-01-09, 22:44
Ja wymienialem olej w skrzyni dokladnie 3 tyg. temu na MTF3 w Siedlcach w Wyszomirskim.
Robocizna 30zł, do mojego sedana siódmej generacji weszlo 1,8 litra oleju (67,42 zl. za litr) plus uszczelka aluminiowa 4,88zł plus podladka korka 2,44zl razem 158zl. Musze przynać że było warto, przed wymiana oleju strasznie "chrupała" mi dwojka po wymianie chodzi jak laleczka:)

Hrabia Von Lesser
08-01-09, 23:09
LemonR ma racje, chyba najlepiej nalać zalecany przez H (cena jest ok, więc moze nie warto kombinować). Swoją drogą ciekawe czy mozna w aso kupic oryginalnie zapakowany olej i zalać samemu...

KUBI2410 ...moim zdaniem powinieneś czym prędzej zmienić. Wystarczającym argumentem są zalecenia książki serwisowej. A uwierz mi, jezeli miałbyś rozjechane łożyska to bardzo wyraźnie słyszałbyć "głuche" toczenie podczas jazdy i ciszę na sprzęgle. Najlepiej podnieś maskę, uchyl szyby i słuchaj (na postoju oczywiście:D i na luzie) jaka jest różnica gdy wciskasz i puszczasz sprzęgło. Im mniejsza tym lepiej.

agent: Nie no takich jaj ,zeby netto podawać to chyba nie robią... nie aso. Jakies drobne cfaniaczki z Przemętu może i by się pokusiły, ale Hondzie.pl wystarczy 2x wieksza marża... dranie.

-Arturo- a jaki miałeś przebieg, bo ja mam ok 83tkm i też właśnie mi 2ka łomocze...

I moje pytanko: Sam nalalem uszlachetniacza (ceramizera LIQUI MOLY) do skrzyni, ale pojęcia nie mam czy nie dałem sie nabrać na czary mary dla nadgorliwych dopieszczaczy i chciałbym sie dowiedzieć, czy ktoś z was próbował tych sztuczek...? moze w poprzednich autach? moze kumple to lali? Zaszkodzić to pewnie nie zaszkodzi, ale czy nie wywaliłem 70zl do kosza (czytaj do skrzyni)?

PZDR

agent
08-01-09, 23:21
W ASO jak dzwoniłem to facet mi odpowiedział że olej ma luzem i jak chcę kupić to mam przyjść ze swoim pojemnikiem. Niezłe co? :) No ale za 30 zł za wymianę to głupio byłoby nie skorzystac i się samemu w wymianę bawić. Chyba się umówię na sobotę.

KUBI2410
09-01-09, 07:23
Hrabia Von Lesser- nie lałem do skrzyni tego wynalazku LIQUI MOLY ale lałem ich wyciszacz hydraulicznych popychaczy do poprzedniego auta mazdy i nie powiem wydawało mi się że klekotanie było dużo cichsze. A co do tych dodatków to mój kumpel wlał ale ceraizera do skrzyni i mówił że biegi mu lepiej wchodziły także myślę że pieniądze nie zmarnowane bo na pewno zawsze coś pomogło. Po coś ktoś to wymyślił a taka firma jak LIQUI MOLY na pewno potwierdziła to badaniami

Hrabia Von Lesser
09-01-09, 13:31
Własnie taką mam nadzieje KUBI2410... dzki

metody71
12-01-09, 12:02
WITAM,

małe pytanko. Wszystko pieknie, dzieki wielkie za doradzenie jaki olej zalac do skrzyni. MTF... tylko jaki ? Są rózne, z roznymi wlasciwosciami. W hondzie ani nigdzie nie chca tego zdradzic, inf zastrzezone - nawet kumpel ktory ma dojscie w hurtowni mowił ze hurtowni te dane tez nie sa znane.
Skrzynie mam od silnika d16z6 manual, furmanka rocznik 94` V GEN EJ2.
Niedawno robiłem swapa zarowno silnika jak i skrzyni takze wydaje mi sie ze wypadaloby to wymienic. Oby nie na gorsze...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

oka... poczytalem troszke... i leje 10w40 mobila, dam znac pozniej jak sie sprawuje.
skrzynia od d16z6 rzeczywiscie poj, 1,8.

pozdr.

agent
12-01-09, 12:39
Teraz leją do wszystkich skrzyń MTF3. Danych katalogowych nie znajdziesz. kosztuje tak jak napisałem 68 zł i wchodzi 2 l. Jak dla mnie to w takim przypadku nie ma sensu kombinować z innymi olejami. Oszczędzisz co prawda kilkadziesiąt zł ale to się robi raz na 120 tys km !

-Arturo-
12-01-09, 13:10
LemonR
-Arturo- a jaki miałeś przebieg, bo ja mam ok 83tkm i też właśnie mi 2ka łomocze...
PZDR

Nie zauwazylem twojego postu, troche ponad 95tys km.

Hrabia Von Lesser
12-01-09, 15:04
Jak dla mnie to żadnej róznicy po wlaniu tego specyfiku LM nie ma (ani lżej biegi nie wchodzą, ani szum nie jest mniejszy)... pozostaje ślepa wiara, ale skoro -Arturo- wymienił olej przy ok 100tkm to też nie bedę czekał do 120... wymienie na przyszłą zimę (jeżeli łożyska nie padną wcześniej).:mad:

-Arturo-
12-01-09, 23:26
Jak dla mnie to żadnej róznicy po wlaniu tego specyfiku LM nie ma (ani lżej biegi nie wchodzą, ani szum nie jest mniejszy)... pozostaje ślepa wiara, ale skoro -Arturo- wymienił olej przy ok 100tkm to też nie bedę czekał do 120... wymienie na przyszłą zimę (jeżeli łożyska nie padną wcześniej).:mad:

Hrabia u mnie wszystko bylo ok dopóki tewmperatura nie spadla do jakis 5 stopni i ponizej, wtedy dwojka zaczela chrupac po zmianie na MTF'a wszystko jest ok, widocznie jest rzadszy i nie krzepnie tak szybko w nizszych temperaturach.

KUBI2410
19-01-09, 15:51
W czwartek jadę zmieniać olej w skrzyni koszt w lublinie (robocizna, olej) w ASO 200zł. Po wymianie napisze jakie wrażenia czy ciszej czy lepiej wchodzą biegi zobaczymy?

agent
19-01-09, 22:18
Ciekawe że w ASO Gdańsk zapłaciłem 166 zł za robociznę + 2 litry MTF3 a 2 litry wchodzi chyba do kazdej skrzyni w Hondzie. No ale różnica niewielka w cenie

Alchemiq
21-01-09, 13:27
dzisiaj pytałem ile kosztuje wymiana ... w Pile 205 zł ...

KUBI2410
22-01-09, 21:36
no i po wymianie CRH AUTO, ASO HONDY Lublin 30zł robocizna + Olej MTF 134zł (2L) = 164zł.
Wrażenia po wymianie może i lżej chodzi pojeździmy zobaczymy. Plus dla panów z salonu wydrukowali mi wszystkie wymiany gwarancyjne jakie były robione w samochodzie za darmo

KUBI2410
08-02-09, 16:55
No i minęło trochę czasu, po wymianie skrzynia chodzi lżej i prawie całkowicie zniknął problem wrzucania wstecznego wcześniej czasem musiałem dwa razy próbować teraz w 95% zawsze wchodzi bez problemu

rafal100
10-02-09, 14:52
Witam,dzisaij dzwoniłem do dwóch ASO w kujawsko-pomorskim, i lekko się zdziwiłem, wymiana oczywiście z zakupem oleju to koszt w Toruniu 240 zl, a w Bydgoszczy 280zl, trochę przesadzili, z ciekawości zadzwoniłem do Gdyni a tam niecałe 200 zl, co ASO to inna cena.:eek:

q33nyc
10-02-09, 18:52
do skrzyni ctdi 1.7 wchodza 2litry litr w ASO kosztuje 67pln... robocizna zalezy jak sie ugadacie z mechaniorem ja mam goscia od hond w Markach ...zrobil mi to w cenie rozrzadu ...

rafal100
10-02-09, 19:53
A orientujecie się jak to jest z wymianą, czy gdzies to w manualu jest, chyba, że może to kiedyś ktoś wpuścił na forum, podejrzewam ,że nie jest to dużo pracy

zbych123
07-11-10, 10:05
za wymianę 30 zł przecież to jest tak proste jak wymiana oleju w silniku

CM Punk
07-11-10, 22:23
za wymianę 30 zł przecież to jest tak proste jak wymiana oleju w silniku
Nie do końca,przynajmniej w CTR.

zbych123
07-11-10, 23:11
a co trzeba w ctr zrobić takiego strasznego:confused: przy wymianie spuścić olej i zalać nowy

CM Punk
08-11-10, 21:26
a co trzeba w ctr zrobić takiego strasznego:confused: przy wymianie spuścić olej i zalać nowy

No to zrób to,jak taki jesteś mądry,tylko znajdź jeszcze sposób,jak ten olej wlać,bo od góry się nie da,ja dzięki sprytnemu urządzeniu sobie wymieniłem,ale zwykły śmiertelnik już nie do końca da radę :).

bez_pardonu
08-11-10, 23:04
na wstepie powiem nieco kolokwialnie" pier.... hipolicie" kazdy z was po trosze.
dolewanie "ulepszaczy" do olejow jest nie wskazane poniewaz zmieniaja one wlasciwosci fizyczne jak i chemiczne olejow co w wiekszosci przypdakow nie jest korzystne, olej nalezy stosowa zgodnie zaleceniami producenta. do skrzyni w hondzie jest to olej MTF. zalewanie skrzyn olejami silnikowymi jest to tylko opcja awaryjna( oleje silnikowe maja funkje nie tylko smarujaca ale i czyszczaca, a ich zywotnosc jest owiele krutsza niz olejow przekladniowych).
wymiana oleju w ctr zadna filozofia przebijasz nakretne wkladasz elastyczny wezyk odpowiednij srednicy aby bylo szczelne i wyciskasz olej do skrzyni( butelka, nia na darmo, jest bardzo elastyczna) proste jak budowa cepa.

tak dla jasnosci silnik i skrzynia w "grzechotniku" to konstrukcja isuzu. wszytsko jest inne.

CM Punk
09-11-10, 08:19
Chłopie,ile Ty masz lat,że tak tłumaczysz mi wymianę oleju w skrzyni?Napisz jeszcze,że robisz to na lewarku bez wjechania na kanał,to będziesz wogóle kozak :).
Ja mam inny,lepszy i bardziej precyzyjny sposób na zmianę oleju i nie będzie mi rzygać później wylewającym się nadmiarem oleju,jak wyjmę rurkę.
A co do skrzyń,to tylko i wyłącznie MTF 1/2/3,żaden zamiennik.

zbych123
09-11-10, 10:10
cm punk -- jeśli według ciebie to jest skomplikowana czynność odkręcić jedną śrubkę zlać olej zakręcić odkręcić drugą wlać olej to jest :) , niemów mi co trzeba bo wymieniałem i każdy zwykły śmiertelnik co ma trochę wyobraźni to zrobi ,aby silnikowy wymienić też musisz na dołek wjechać

CM Punk
09-11-10, 13:49
A są tacy magicy,co nie muszą na dołek wjeżdżać,dasz wiarę?
A wymiana oleju zarówno w skrzyni,jak i w silniku to czysta przyjemność,jeśli o to chodzi,tylko do pewnych czynności są potrzebne odpowiednie narzędzia,ot,wszystko na ten temat :).

bez_pardonu
09-11-10, 16:48
Chłopie,ile Ty masz lat,że tak tłumaczysz mi wymianę oleju w skrzyni?Napisz jeszcze,że robisz to na lewarku bez wjechania na kanał,to będziesz wogóle kozak :).
Ja mam inny,lepszy i bardziej precyzyjny sposób na zmianę oleju i nie będzie mi rzygać później wylewającym się nadmiarem oleju,jak wyjmę rurkę.
A co do skrzyń,to tylko i wyłącznie MTF 1/2/3,żaden zamiennik.

Myslalem ze moge sobie odpuscic opis wjazdu na widelki lub na dolek , ale jak widac nie. zasadniczo po spuszczonej ilosci oleju wiem ile go wlac lub sprawdza dla pewnosci w jakis opisie, wiec nic nie zyga ani sie nie poci. opisz ten ze swoj wspanialy sposob wymiany wraz ze zdejciami tego magicznego urzadzenia do wymian oleju w skrzyni w CTR, jelsi oczywiscie byl bys tak laskaw.

cm punk -- jeśli według ciebie to jest skomplikowana czynność odkręcić jedną śrubkę zlać olej zakręcić odkręcić drugą wlać olej to jest :) , niemów mi co trzeba bo wymieniałem i każdy zwykły śmiertelnik co ma trochę wyobraźni to zrobi ,aby silnikowy wymienić też musisz na dołek wjechać

A są tacy magicy,co nie muszą na dołek wjeżdżać,dasz wiarę?
A wymiana oleju zarówno w skrzyni,jak i w silniku to czysta przyjemność,jeśli o to chodzi,tylko do pewnych czynności są potrzebne odpowiednie narzędzia,ot,wszystko na ten temat :).

a coz za opowienie narzedzia (no moze poza kluczem lancuchowym do filtrow "puszkowych" zamknietych, w nie ktorych przypadkach) sa niezbedne do wyminay olejow w/w?

CM Punk
09-11-10, 19:21
Powiem tak-nie chce mi się ani fotografować,ani opisywać tego urządzenia,przynajmniej tutaj,pojedźcie do warsztatu i sami obejrzyjcie,ja w każdym razie nie muszę stosować metod znanych z firmy produkującej ketchup "ściskaj i wyciskaj",więc dalsza dyskusja nie ma sensu.Pozdro :).

Bliźniak
22-03-12, 18:57
Odkopie trochę temat. W d16v1 przebieg 70 tys km , problemy z wrzuceniem jedynki i zgrzyty przy wrzucaniu dwójki i standard wsteczny czasami na dwa razy. Po wymianie oleju wszystkie dziwne objawy ustąpiły , wymiana w serwisie olej MTF. Polecam , polecam i jeszcze raz polecam , wymiana przy przebiegu 120 tys ( zalecenia serwisu) wydaje się przesadzona. Koszt 200 zł, przyjemność z jazdy bezcenna szczególnie na wiosnę :).

rafal
23-03-12, 12:34
To drogo Cię wyniosło. Sam mtf kosztuje max 140 zł za dwie butelki...

pelo99
24-03-12, 20:26
144 zł w ASO Rzeszów - szykuje się wymiana ... :)

piter7766
24-03-12, 21:47
Ja bym na waszym miejscu nie ryzykował

Thomas80
24-03-12, 21:57
To drogo Cię wyniosło. Sam mtf kosztuje max 140 zł za dwie butelki...

ja płaciłem 49 pln za butelkę, ale nie z ASO :D wymianę robię sam z pomocą szwagra, a raczej powiedział bym ze robi to szwagier z moja pomocą:cool:
a tak dla informacji 1 butelka MTF-3 w ASO Wieliczka 72,80pln.

daabxc
27-03-12, 14:37
Wymiana oleju MTF-3 2l - 160PLN - Serwis samochodów japońskich Obzun: Łódź, Krzemieniecka 2 (obzun (http://obzun.pl/))

Vampir_Va
01-04-12, 00:12
Wczoraj..........,Honda Mago wymiana 180 zeta.