Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zlewanie płynu z chłodnicy

rutkose
07-01-09, 09:28
Jak w temacie w jaki sposób zlewacie płyn z chłodnicy,a raczej którędy. Przez korek spustowy chłodnicy, czy odkręcając obudowę termostatu??

djj4ck
07-01-09, 09:37
najpierw musisz odkręcic korek w chlodnicy (na zimnym silniku), potem na dole chłodnicy, od strony silnika jest zawór który odkręcasz (nie do końca), a potem to już wiadomo, jak wycieknie wszytko to jeszcze dla pewności pościskaj przewody chłodnicze bo może resztki będą jeszcze.

Lcfr
07-01-09, 10:07
Jak w temacie w jaki sposób zlewacie płyn z chłodnicy,a raczej którędy. Przez korek spustowy chłodnicy, czy odkręcając obudowę termostatu??

jak płyn z chłodnicy to korek spustowy chłodnicy
jak płyn z układu całego to śruba w bloku do tego jeszcze...
obudowy termostatu jak go nie wymieniasz nie ma sensu demotowac

rutkose
07-01-09, 10:17
Spoczko dzieki. Właśnie zamierzam spuścic płyn z całego układu, jeśli śruba się da wykręcic. Po spuszczeniu wlewam płyn do chłodnicy, wyrównawczego, odpowietrzam po czym jadę się przejechac na pełnym grzaniiu i dolewam braki. I tu pytanie. Sam płyn poleci do bloku silnika, do miejsca, gdzie go spuszczałem??

p.s. O tej śrubie mowa??

http://www.civic5gen.pl/files/thumbs/t_dsc00328_445.jpg

Lcfr
07-01-09, 10:19
o tej srubie.. dokąldnie
płyn sam sobie dotrze
nie zapomnij otworzyc centralnego przy zlewaniu

ygor
07-01-09, 10:23
i spusc wode jak skonczysz ;) a odpowietrzy sie nawet samo - potem wystarczy dolac po jakims czasie

rutkose
07-01-09, 10:41
Centralnego?? Kurcze u mnie w V-tce obieg może by tylko otwarty bądź zamknięty. Ygor - o co chodzi z tym spuszczaniem wody??

ygor
07-01-09, 10:48
taki żart sceniczny ... LCFR-owi chodziło o to żebyś przy uruchomionym silniku ustawił suwak ogrzewania na ciepłe - wtedy otwiera sie dojscie do nagrzewnicy pozwala to spuscic plyn również stamtad.

rutkose
07-01-09, 10:53
Tez pomyślałem, ze taki hehe żart :P Czyli miejąc zapalone auto ustawiam grzanie na maxa, wyłączam silnik i dopiero spuszczam. correct?? :>

Lcfr
07-01-09, 11:08
tak chodzi o to...
jak nie otworzysz centralnego (nie dasz ogrzewania na max)
to zamkniesz obieg nagrzewnicy i pozostającą ytam czesc płynu chłodniczego...
a skoro wymieniasz, lepiej wymienic całosc-czyli ta czesć z nagrzewnicy też

rutkose
07-01-09, 11:19
Super!! Dzięki wielkie. Czyli metoda - odkręcic wszystko co sie da ;)

Bogdan19
27-04-09, 12:31
jak płyn z układu całego to śruba w bloku do tego jeszcze...

no własnie gdzie jest ta śruba w bloku, albo jestem slepy i nie moge znaleźć albo nie wiem co:] moj silnik to d15b2. może ktoś mi powiedzieć gdzie jest ta sruba w bloku do spuszczania płynu?

juz znalazłem;):P