Zobacz pełną wersję : Dziwne świstanie przy włączonym silniku i radiu-pomocy!!!!
Witam,podejrzewam ze byl juz gdzies taki temat ale nie moge go znalesc,mam problem-podlaczylem glosniki i tube pod wzmacniacz w moim civicu i jak odpale silniki i gra radio to jest takie swistanie w glosnikach i jak doda sie gazu to to swistanie zwieksza sie,rowniez podczas nacisniecia pedalu hamulca jest takie pykniecie, bardzo prosze o pomoc!!!!!
jak masz poprowadzone kable i jaki sposób połączenia?
a więc tak:kable od lewego głosnika razem z jakims prądowym od wzmacniacza i kable wychodzące ze wzmacniacza idą w lewym progu,a kable od prawego głosnika i kolejne kable wychodzace od wmaka do radia ida w lewym progu,kazdy głosnik i tube podpiąłem pod inny kanał i ostatni jest zmostkowany
po pierwsze oddziel prowadzenie kabli prądowych od sygnałowych. Głośnikowe mogą iść z sygnałowymi.
po drugie zasil radio ze styków wzmacniacza i wyizoluj masę w antenie.
jeśli to nie pomoże to na kablach sygnałowych załóż separator masy DIETZ 661
sygnałowqe to są te które idą od wzmaka do radia?
a wogole to mam niestety antene nieseryjna tylko poprzedni własniciel wstawil elektryczna...;/;/;/;/;/;/;/;/dziwnie to wyglada i podczas wysuwania sie tej anteny w głosnikach jest trzeszczenie;/
jheszcze jakbys mogl mi wytlumaczyc dokaldnie o co chodzi z zasileniem radia ze stykow od wzmaka? dzieki za pomoc!!
podlaczam sie pod temat, u mnie jest to samo z tym ze do tego swiszczenia podczas dodawania ggazu dochodzi jeszcze jedno dziwne zaklucenie, mianowicie gdy leci jakas basowa nutka i tuba daje uderzenie w momecie basu to radio odbiera jakies dziwne trzeszczenie, cos jak by tuba albo wzmacniacz zaklucaly sygnal radiowy, o co chosi?
system87 tak jak napisałem powyżej. Powód prawdopodobnie ten sam. Jeszcze możliwe, że kable zasilające są u Ciebie za cienkie
Kable sa raczej dobre, srednica jakies 10mm albo troche wiecej, sprawdze z tymi kabelkami bo wlasnie sygnalowy i zasilajacy sa poprowadzone razem, sprawdze i napisze czy sie poprawilo
EDIT
Zrobilem jak mowil ppm702 kabel od sygnalu poprowadzilem pod dywanikiem blisko tunelu srodkowego a kabel zasilajacy przy progu, w najblizszym miejscu sa one oddzielone od siebie jakies 30cm no i przy wzmacniaczy jakies 25cm ale to chyba nie ma znaczenia, wazne jest to ze szumy swisty i przy uderzeniach basu jakies szmery ustaly i odbior radia sie polepszyl, tak mi sie wydaje. Dzieki
-=GrZeSiEk=-
12-01-09, 12:48
ja mam podobny problem rozdzielilem kalble tzn zasilajacy wzm pobrowadzilem z boku samochodu a reszte tunelem. Zamontowalem filtr i zmienilem kable syfgnalowe na lepsze troche pomoglo ale nadal jest swist przy dodawaniu gazu:(
jeśli to nie pomoże to na kablach sygnałowych załóż separator masy DIETZ 661
masz jakieś doświadczenia z tym ustrojstwem?
w przeciwieństwie do filtrów obcinających pasmo ten się zachowuje akustycznie przywoicie. Tyle, że też swoje kosztuje
Głośnikowe mogą iść z sygnałowymi.
sygnalowe musza byc odseparowane najlepiej od jakichkolwiek kabli... w glosnikowych masz wyzsze napiecie niz w zasilajacych wiec indukcja tez bedzie, moze malo slyszalna bo bedzie w tym samym momencie w ktorym glosnik wydaje dzwiek... to tak na marginesie ;)
najlepiej owinac caly kabel sygnalowy sreberkiem i zaizolowac tasma szmacianka lub czym kto lubi ;) i sreberko przypiac do masy... taki ekran napewno duzo pomoze...
a najlepiej puscic te sygnaly inna droga zeby nie lezaly blisko jakichkolwiek innych ;)
mozna jeszcze sprobowac zmniejszyc tlumienie (GAIN) na wzmacniaczu i zglosnic radio... juz nie chce mi sie pisac o napieciu itp ale powinno byc lepiej :D
a najlepiej zrobić sobie sygnałowe samemu na bazie kabla stereo (mikrofonowy). Innymi słowy dwa gorące i ekran. Wtedy dwa gorące na sygnał, a ekran właśnie z jednej strony do masy z drugiej wolny ;) Sreberko można sobie w nos wsadzić ;)
a najlepiej zrobić sobie sygnałowe samemu na bazie kabla stereo (mikrofonowy). Innymi słowy dwa gorące i ekran. Wtedy dwa gorące na sygnał, a ekran właśnie z jednej strony do masy z drugiej wolny ;) Sreberko można sobie w nos wsadzić ;)
no to jest bardzo dobra opcja :)
a co do sreberka... sprawdzales?
tak, niestety to bajka...
nie mow takich rzeczy :)
mozliwe ze sprawdzales to z folia ktora sie do tego nie nadawala albo miales zbyt duze oczekiwania co do efektu takiego zabiegu :)
jak to sprawdzales?
dokładnie tak jak się powinno - mam Ci opisać gdzie i jak zawijałem? ;)
mialem na mysli jaki rodzaj folii, jakie polaczenie miedzy kablem a masa, gdzie do masy sie wpiales, ktoredy kabel puszczales, w ktorych miejscach kabel sie krzyzowal z innymi (czego nie sposob ominac w desce rozdzielczej pod radiem) i inne takie szczegoly... i na czym polegal test...
no ale nie naciskam
bo zawijac w sreberka to na reklamie ze swistakiem chyba wszyscy widzieli jak;) pozdr