PDA

Zobacz pełną wersję : co sądzicie o takim rodzaju subwoofer'a ?

jacor
04-01-09, 18:44
a mianowicie coś takiego http://www.allegro.pl/item520267611_subwoofer_plaski_peiying_alien_nb400 0_1000w_wzmak.html 1 raz sie spotykam z płaskim subwooferem i nie mam pojecia czy to warte zachodu. spotkaliście się z czymś takim? daje to rade ?

serwal4
04-01-09, 18:51
1. Firma - a raczej jej brak. (Peying dla mnie nie jest marką)
2. Cena
3. Plastikowa obudowa
4. Gdzie tu miejsce do pracy głośnika?

Jedyna zaleta? Zajmie mało miejsca i coś tam niżej zagra;
Ot wystarczy posłuchać sobie taniego 2.1 do kompa w plastiku - potem tylko zwielokrotnić efekt i mamy ten produkt.

jacor
04-01-09, 19:29
no dla mnie właśnie taki sub to abstrakcja dlatego sie chciałem dowiedzieć czy ktos z forumowiczów styknał się z czymś takim :)

Cysiek
04-01-09, 21:16
mam u siebie blaupunkta tha 200a i wiadomo że to nie wielka skrzynia z MDF i 30cm głośnikiem, ale wg mnie (co prawda audiofilem nie jestem) to gra nawet znośniej (co prawda mój jest cały z aluminium)

Kosciech
04-01-09, 21:49
Jeśli ktoś szuka odrobiny mocniejszego basu niż z głośników to takie rozwiązanie nawet coś tam basu daje. Ale jakość takiego basu pozostawia sporo do życzenia, dla mnie bardziej buczy niż wydaje czystobrzmiący bass. Tego konkretnego peyinga nie słuchałem ale innych probucentów owszem, tego typu rozwiązanie to nie żadna nowość i kilka innych firm też takie subwoofery produkuje.

jacor
04-01-09, 22:09
tak naprawde to szukam jakiegoś małego suba żeby nie zajmował dużo miejsca w bagażniku i wpadłem na allegro na coś takiego http://www.allegro.pl/item514007606_sony_xs_lb10s_nowy_ultraplaski_subwo ofer.html duży to on nie jest ale chwilowo musiałby grać bez wzmacniacza

Kosciech
04-01-09, 23:13
A niby jak to ma zagrać bez wzmacniacza?

jacor
05-01-09, 13:42
wlasnie jezeli chodzi o tematy car audio to jestem troche lewy :D czyli bez wzmacniacza sub nie pojdzie. no coz trzeba dozbierac kasy

Bob
05-01-09, 18:34
Jak ma być mały i w tej cenie to ten soniacz to bierz lepiej to: http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,181&kid=181&pid=1171, mam taki i jestem mega zadowolony. Jakościowo będzie o wiele lepiej, po za tym jest teraz w promocji :)

jacor
05-01-09, 19:16
hm no właśnie widze to że to stronka Essy z Rzeszowa. Zastanawiam sie czy nie odłożyć troche grosza i na lato zrobić małą skromną zabudowe bagażnika bez przepychu :D zmienić odrazu głośniki okablowanie i wygłuszyć drzwi. myślałem o takiej zabudownie jak ma Rikoo w swoim bagażniku bardzo fajnie to wygląda a jakbym mial robić to pewnie w tej firmie Essa

Oktawian86
05-01-09, 19:20
jak nie masz zbytnio sianka, chcesz żeby coś w miare ładnie masowało plecki podczas słuchania muzyki...proponuje to: http://moto.allegro.pl/item521015150_blaupunkt_gtb_1200_mk_ii_blaupunkt_g ta_260_new.html , zestawik może szału swoją mocą nie robi, ale za to gra bardzo przyzwoicie i na pewno za tą cene nie będziesz żałował. Przy takich zakupach nie warto eksperymentować i takie wynalazki typu to coś płaskiego stanowczo odradzam, aby subwoofer ładnie grał musi mieć osobny wzmacniacz. Pozdrawiam:)

jacor
05-01-09, 19:26
jeszcze mi koledzy powiedzcie jak sie montuje takiego suba i czy można go bedzie ew wymontować na czas przewożenia jakiegos wiekszego bagażu typu opony :)

Oktawian86
05-01-09, 19:43
bez żadnego problemu:) taka skrzynka stoi sobie bez żadnych mocowań w bagażniku, jest obita materiałem więc nie ma potrzeby jej jakoś specjalnie mocować. Jak będziesz chciał to po prostu wypniesz z niej 2 kabelki i tyle- można wyciągać. A co do wzmacniacza to jak na moje najlepsze miejsce- przykręcasz na blachowkręty do siedzenia od strony bagażnika oczywiście:)

Piotrek_krak
07-01-09, 23:02
zadna szanujaca sie firma nie napisze na obudowie ze sprzet ma 1000wat bo tyle maja sprzety estradowe....to nawet nie jest chinskii syf tylko gorzej..

rojass
08-01-09, 16:24
Firsty mają po 1800 Watt...:D
omijaj szerokim łukiem takie wynalazki. Koledzy dobrze mówią, bierz coś znanych marek, nawet najtańsze modele szanujących sie firm, będą brzmiały lepiej od zachwalanych sprzętów firm rodem z Chin.

Toxer
10-01-09, 02:32
Te wszystkie 1000W to ściema i straszna lipa. Po za tym Subwoofer musi mieć trochę przestrzeni - tuba lub skrzynia dokładnie wyliczona pod właściwości głośnika, tego się po prostu się nie da obejść jeżeli ma to prezentować jakiś poziom dźwięku. Po za tym plastikowa obudowa to już w ogóle abstrakcja w takim opakowaniu, bo żeby to dawało rade trzeba by było porządnie wytłumić tak jak to ma miejsce w głośnikach estradowych. A więc jak jest tak obite to skrzynia musi być na prawdę ciasna licząc że jest tam jeszcze wznacniacz :D Z tego co tam jest napisane (a dokładniej - nie jest) to skrzynia dodatkowo nie posiada bass-reflexu czyli tłumacząc z języka audiofilów nie ma dziury, która ma za zadanie wykorzystać równie ważne drgania wewnętrznej strony membrany, wiele się traci bo to właśnie ze środka skrzyni i tych drgań wytwarza się najlepszy i najczystszy BASIOR!

eM_Zet
10-01-09, 11:15
Za płaski to ja bym podziękował, sprawdzałem w media markt z ciekawości model Sony chyba X-PLODE XS-LB10S (też płaski) i zwariowałem :D- głośnik coś tam się ruszał, ale basu to nie było zbyt wiele - z mojego bumboxa chyba lepiej słychać :)

serwal4
10-01-09, 14:26
Czy BR jest potrzebny i usprawnia dźwięk to można polemizować :)
Co kto lubi.

sebush
10-01-09, 15:48
z BR glosnik nizej schodzi i bas jest dluzszy, najlepiej pasuje do czarnej muzy ;)

Toxer
11-01-09, 01:52
No wiadomo ale właśnie głośnik bassowy w aucie jest tylko i wyłącznie po to żeby ten bass był i sprawiał że taka muzyka jest głębsza, a jak ma być to jakość jest ważna. I wdg mnie nie zależnie od muzyki jakiej masz zamiar słuchać dobry bass nie zaszkodzi a poprawi wrażenia co najmniej o 100% :)

szybkikb
13-01-09, 13:46
ja mialem subik PB S-12 w hatchbacku i powiem wam ze nic mu nie brakowalo a napewno nie BR.. i mowicie ze sub z br jest lepszy do czarnej muzy.. to jest czesc prawdy poniewaz jesli odpowiednio sie wysteruje (dlugosc/srednica portu BR) to taki sub rownie dobrze moze sluzyc do muzy szybkiej.. choc ja z natury jestem za skrzyniami typu closed.. a od tzw tub sie 3mam z daleka
-niepotrzebnie zajmuja duzo miejsca
-dzwiek mi nie odpowiada
za to dobrze zrobiny subik typu zamknietego jest "maly" zgrabny i ladnie (mocno i uniwersalnie) gra :)

MajkelG
17-01-09, 12:16
koledzy... lepiej doinwestowac w tlumienie drzwi ;) bo ten nalesnik to porazka...
juz lepiej sobie tupac noga w rytm muzyki, wtedy wiecej basu bedzie :P
a co do skrzynek to tylko obudowy zamkniete... sa duzo szybsze od br, mniejsze i mozna jeszcze wymieniac zalety

eXcential
20-01-09, 12:04
Rownież polecam tego powerbassa :)