PDA

Zobacz pełną wersję : mocniejszy alternator?

Thomas
04-01-09, 14:35
witam jestem zmuszony zakupić do mojej Hanki nowy akumulator z uwagi na montowanie mocnego sprzętu zastanawia mnie czy nie zmienić alternatora na mocniejszy i od razu nie kupić akumulatora o większej pojemności?
z tego co znalazłem na forum to każdy radzi jechać do elektryka ale może ktoś z Was zamontował już coś mocniejszego, ja mam silnik 1,3 d13b2 może wystarczy z 1,5? o ile jest mocniejszy..
ktoś ostatnio mówił mi że być może wystarczy zmienić sam regulator napięcia prawda to?

Kosciech
04-01-09, 22:06
Z alternatorem to wiele nie namodzisz. Jak wsadzisz większy akumulator a robisz krótkie odcinki po mieście to pomijając fakt, że w Hance skąpo z miejscem na większy akumulator to będzie niedoładowany wiecznie i wkońcu umrze. Rozumiem ,że chodzi Ci o to że przy konkretnym audio nie wyrobi aku? Najlepszym rozwiązaniem do audio jest zastosowanie kondensatora (co zabezpieczy przed spadkami napięcia) a jeśli zapotrzebowanie na prąd jest bardzo duże to można wrzucić 2 akumulator żelowy do bagażnika. Przede wszystkim to trzeba kupić porządny akumulator (pojecam sznajdera). Ja w solce miałem duży subwoofer i 2 wzmacniacze (jeden do suba i drugi do głośników) i przez 2 lata na normalnej pojemności aku Sznajdera nic sie nie działo. Wiadomo, że przy małym aku nie pograsz sobie na postoju przy wyłączonym silniku za mocno ale to nie o to chyba chodzi.

Oktawian86
05-01-09, 22:04
Dokładnie tak jak kolega Krzysiek napisał dobry aku, porządny kondensator i będzie grać aż miło:) nie ma co kombinować. Pozdrawiam;)

Thomas
06-01-09, 20:59
OK wielkie dzięki za odpowiedz... wiec zostaje tak jak było :)