Zobacz pełną wersję : Wymiana uszczelki korektora wydechowego?
Witam! Ostatnio wyczułem zapach benzyny i odrazu spojrzałem po maske,po obejrzeniu silnika zobaczyłem wydobywajacy sie dym spod korektora wydechowego. A wiec bede musiał zrobic wymiane uszczelki,i tutaj chciałem sie zapytac czy bedzie trudno? Bardzo bym prosił o małą instrukcje jak to zrobic? dodam jeszcze tylko ze moja Hania troszke jak by osłabła? Czy to tez jest przyczyną?
daniel_2007
03-01-09, 12:19
trudno nie jest potrzebny ci będzie klucz 10 do odkręcenia osłony kolektora a potem klucz 12,albo 13 nie pamiętam dokładnie odkręcasz osłonę odkręcasz kolektor i będziesz musiał prawdopodobnie odkręcić takie mocowanie kolektora które znajduje się pod silnikiem (taka blacha) możesz odkręcić też kolektor od katalizatora na łączeniu będzie ci wtedy łatwiej odsunąć kolektor od głowicy po odkręceniu wszystkiego odsuwasz kolektor od głowicy jak będzie ciężko odchodził to upewnij się czy wszystkie nakrętki odkręciłeś. Odsuwasz kolektor uważaj na sondę lambda jak trzeba będzie to ją odłącz z wtyczki zdejmujesz starą uszczelkę zakładasz nową i wszystko skręcasz Ważne uważaj żeby nie uderzyć kluczem ani niczym innym w sondę lambda bo może się uszkodzić, to chyba wszystko powodzenia w naprawie.
a co to jest ten "korektor" wydechowy?
don elvis, nie czepiaj sie szczegółów;]. dodam od siebie ze jesli uszczelka stara jest rozpaćkana to musisz ją zdrapac, zjechać benzynka ekstrakcyjna zeby powierzchnie uszczelniane zarówno na kolektorze jak i na glowicy byly gladkie.
skolopendra
03-01-09, 17:11
dodam od siebie ze jesli uszczelka stara jest rozpaćkana to musisz ją zdrapac,
ciężko rozpaćkać :) metalowa uszczelkę
tak czy inaczej gładkie powierzchnie przydały by się .lecz w tym celu nie benzyna ,tylko papier ścierny,gdyż ewent nagar jest bardzo twardy
Ok! Dziekuje za instrukcje! POZDRAWIAM!