Zobacz pełną wersję : Rozpora vti-montaz
tak wiec mam pytanko,jak zamontowac przednia rozpore od VTI w 6 genie?widze ,ze sa znaki na nawierty ale teraz pytanie czy nic nie uszkodze i jak ja zlapac?od gory czy jakos od dolu jak da rade?
Ja u mnie jak w 5 gen. zakładałem rozpórke na mocowania od VTI to najpierw nawierciłem jedną dziure bez rozpórki. Oczywiście było wszystko wymierzone i następnie ją przykręciłem na tą jedną śrube. Dalej wierciłem już przez rozpórke i blache auta od razu. Później wystarczy zdjąć i zabezpieczyć antykorozyjnie i założyć z powrotem.
ja u siebie przyłożyłem najpierw rozpórkę,ale bez przymiarki i wywierceniu miejsc montażowych też powinna pasować;)
zabezpieczyłem antykorozyjnie i przykręciłem łbem śruby do góry rozpórki,ale w poniedziałek idę kupić krótsze śruby i montuję łbem do dołu ;)
michalm320
05-01-09, 15:59
Normalnie wiercisz dziury w tych fabrycznych miejscach, zabezpiecz czymkolwiek, śruby wkręć łbem od wewnątrz nadkola. Nic nie przewiercisz więc śmiało możesz działać. Jedynie możesz koła zdjąć to będzie Ci łatwiej.....ja nie zdjąłem z lenistwa i się trochę umęczyłem :)
Normalnie wiercisz dziury w tych fabrycznych miejscach, zabezpiecz czymkolwiek, śruby wkręć łbem od wewnątrz nadkola. Nic nie przewiercisz więc śmiało możesz działać. Jedynie możesz koła zdjąć to będzie Ci łatwiej.....ja nie zdjąłem z lenistwa i się trochę umęczyłem :)
i oto chodzi:D
A pytanie - pamiętacie jakich śrubek użyliście :D oraz jak to jest z tym dokręcaniem, na podniesionym czy opuszczonym samochodzie...
Śrubek nie pamiętam, ale dokręcasz na opuszczonym aucie.
Pszemek Del Sol VTI
22-02-09, 10:58
Podłącze się pod temat
Zamówiłem już dolną przednią rozpórkę, ktoś może powiedzieć jak się ją montuję ?
Podłącze się pod temat
Zamówiłem już dolną przednią rozpórkę, ktoś może powiedzieć jak się ją montuję ?
O ile to jest OEM to przykręcasz 4 śrubami. Tu widać dwie z jednej strony:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11002&highlight=rozp%F3rka+przednia+dolna&page=2
Jak jakaś inna to wykręcasz śruby od wahaczy i na nich montujesz.
Pszemek Del Sol VTI
22-02-09, 19:29
Ma być OEM, dzięki
Montaż prosty i bezbolesny. Chyba że ma się nie v-teca to nie założy się wcale hehe
wiercisz otworki,
marzesz farbką,
dajesz śruby mogą być nawet z marchewki czyli 6.8,
no i skręcasz jak kolwiek bo nie możliwe że wywiercisz na tyle precyzyjne otwory żeby się te śruby tam nie ułożyły same.
Sruby krótkie bo tylko wiercisz blaszkę 2-3mm, najlepiej 8 ale 6 też mogą być. A no i jak nie masz sportowego zawiasu to nawet różnicy pewnie nie poczujesz w prowadzeniu ani na zakrętach
Jedyny najleprzy + rozpórki to że fajnie wygląda hehe dlatego założyłem, 50 a jaka satysfakcja sportowych osiągów :D
Pozdro i powodzenia w montażu
Ja dałem śruby 10 - nakrętki na klucz 17 - długosc 4 cm - wolałem aby przypadkiem nie zabrakło :D ( spokojnie wystarczy 3cm)...