Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziura w mocy 2300-2800 obr/min D16Y8

Baracuzzz
02-01-09, 10:21
Witam! Nie wiem co jest nie tak ale mam straszną dziurę w mocy między 2300-2800 obr-min poniżej auto bardzo ładnie idzie tak samo jak po przekroczeniu 2800. Najgorzej jak spokojnie przyspieszam na 4-5 to ciężko mu się z tego pozbierać a jak przekroczy to idzie jak rakieta.
Proszę o jakieś porady co z tym zrobić-Pozdrawiam

Whiplash
02-01-09, 10:51
Ja bym stawial na zasyfione wtryski (przy jakosci naszego paliwa) , moze kup sobie ten preparat co dolewa sie do paliwa lub na warsztat gdzie maja myjke ultradzwiekowa

Baracuzzz
02-01-09, 12:51
mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny takiego zachowanie czy to na pewno wtryski? Ile kosztuje takie czyszczenie wtrysków? Myślałem że to może silniczek krokowy ale z tego co wyczytałem na forum to odpowiada on za obroty biegu jałowego. A może to filtr paliwa?

Whiplash
02-01-09, 13:09
raczej doplywa paliwa nie powoduje dziury w obrotach, zacznij od najtanszych zeczy wymien swieczki i filtr powietrza, ale objawy wskazywaly by na wtryski, zrob samodiagnostyke i moze beda jakies bledy

Baracuzzz
02-01-09, 13:26
Filtr powietrza jest jakiś sportowy (stożek) i jest czysty, samo diagnostykę robiłem jakiś czas temu bo wywaliło mi błąd sondy lambda ale wypiąłem kostkę, przeczyściłem styki i wszystko ok błąd zniknął. Jak startuję od początku z jedynki i daję do spodu jeden, dwa, trzy ..... to nie ma takiego braku mocy (w sumie to byłby on tylko na jedynce bo reszta biegów jest już zapinana przy wyższych obrotach), auto idzie bardzo płynnie i przyjemnie :). Świece raczej też odpadają bo pewnie by było więcej objawów w szczególności na obrotach biegu jałowego.
Dużo jest roboty przy czyszczeniu tych wtrysków? Sam zapewne bym je wymontował tylko gorzej z tą wanną ultradźwiękową. Nie ma jakiegoś domowego sposobu?
Aha i co z tym preparatem, szerze da to coś? Czy to tylko kolejny cudowny płyn co najlepiej czyści kieszeń.

skolopendra
02-01-09, 18:11
Filtr powietrza jest jakiś sportowy (stożek)

to zapewne będzie przyczyną dziury ,ewentualne dalsze przeróbki wydechu
i nie będzie tu raczej winy po stronie samego silnika

Baracuzzz
02-01-09, 21:01
Zaraz pójdę i dam zdjęcie jak wygląda ten filtr to napiszesz co o tym sądzisz. Jutro założę oryginalny bo jak kupowałem auto to leżał w bagażniku wraz z obudową i sprawdzę co się będzie działo, choć łatwo nie będzie sprawdzić osiągów bo droga jest biała a drogowcy śpią

http://images36.fotosik.pl/45/b450bfe9bda61406m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b450bfe9bda61406)
Oto i to cudo.

pwl
02-01-09, 22:20
Trochę chyba nie do końca zgodnie ze sztuką ten stożek jest zamontowany. Ja bym przyczyny właśnie w nim szukał ;p

Baracuzzz
02-01-09, 22:34
Też tak myślałem ale jak już był to nie ruszałem. Słyszałem że jak robimy dolot to i wydech poza tym ten temat miałem jeszcze przerobić czytając forum bo na razie po tym co już przeczytałem to jest to temat baaardzo głęboki jaki dolot będzie najlepszy. Zresztą sam jeszcze do końca nie wiem co mam w aucie bo jak malowałem pokrywę kolektorów to mam założony kolektor 4-2-1 tylko że zwykły stalowy/żeliwny? a nie z kwasówki. Poza tym końcowy tłumik też jest chyba jakiś inny bo auto ma bardzo sportowe brzmienie. Zrobię zdjęcia to może mi ktoś powie co to może być za tłumik bo wygląda na seryjny ale może to po prostu od jakiejś wersji Vti.

pwl
02-01-09, 22:35
Albo masz wypalony tłumik po prostu :P

A 4-2-1 nie jest przypadkiem seryjnie w y8? Tak jak w D16Z6?

Baracuzzz
02-01-09, 23:03
Czy jest seryjny 4-2-1 zobaczę w serwisówce, tam powinno coś na ten temat być. A co do tłumika to nie wiem czy jest przepalony bo jest w bardzo dobrym stanie zewnętrznym. Nie ma na nim żadnej rdzy i wygląda na zdrowy. Jak będzie cieplej wejdę do kanału i przyjrzę się mu lepiej, może coś znajdę.

Już sprawdziłem 4-2-1 jest seryjne więc nasuwa mi się pytanie czy wymiana kolektora na kolektor z nierdzewki coś da? Czy w takim przypadku pozostaje już tylko zrobienie wydechu na dwa cale z końcowym tłumikiem przelotowym. No i nurtujące mnie pytanie czy opłaca wywalać katalizator i dawać strumienicę, czy lepiej zamiast katalizatora dać po prostu zwykły kawał rury czy może tz katalizator sportowy. Zresztą słyszałem też opinię że lepiej zostawić katalizator bo inaczej sonda lambda jest niedogrzana i wszystko się pieprzy. Nie wiem czy to prawda ale można zawsze zrobić reseta i nauczyć kompa od nowa.

skolopendra
03-01-09, 17:01
więc nasuwa mi się pytanie czy wymiana kolektora na kolektor z nierdzewki coś da? Czy w takim przypadku pozostaje już tylko zrobienie wydechu na dwa cale z końcowym tłumikiem przelotowym. No i nurtujące mnie pytanie czy opłaca wywalać katalizator i dawać strumienicę, czy lepiej

na te i inne pytania znajdziesz już odpowiedz w dziale turbo

i nie przekombinuj bo przestanie prawie jeździć .przedsmak już masz :rolleyes:

Baracuzzz
03-01-09, 19:01
Zobaczę co się będzie działo dalej bo 10 zakładam sekwencję. Dziś przeleciałem Hanią około 120 km na oryginalnym filtrze powietrza i dało się odczuć poprawę. Sekwencję muszę założyć ze względu że chcę dużo śmigać swoją hanią a nie żeby stała pod domem. Myślę że na gazie sekwencyjnym może stracić z 5 km ale za to zyska z 10 niutków (przeglądałem kilka wykresów).

artek0903
03-01-09, 20:07
przy obecnej cenie paliwa to chyba niezbyt oplaca sie instalke montowac...

pwl
03-01-09, 21:26
To ile ty chcesz tym jeździć? W samochodzie mojego taty sekwencja zwróciła się po 35k km, a była zakładana kiedy paliwo kosztowało ponad 4,50.

Baracuzzz
03-01-09, 22:25
śmigam około 35k rocznie więc na pewno zwrot będzie bez problemu. Benzyna kosztuje teraz 3,5 ale czy to się uczyma dalej. Wszyscy są teraz wielce zadowoleni bo nikt nie chce pamiętać jak benzyna była na wakacjach po 4,8 za litr. Miałem przedtem auto na gaz i wszystkie mity typu na gaz to są zapalniczki można schować między bajki. Każdy silnik z dobrą instalacją bez problemu dorównuje benzynie a koszty eksploatacji są bez porównania. Założę kurek koło baku żeby nie było widać i będą śmigał hania gdzie tylko będę miał ochotę :). Dobry gaz polecam każemu-gaz u pana Stasia nikomu :) D16Y8 będzie wąchać gaz hehe prawie jak profanacja :)