Zobacz pełną wersję : Nadkole Civica
Witam. Może ktoś się orientuje ile może kosztować to plastikowe nadkole tylne do naszej Hanki? Kilku z forumowiczów robiło już poprawki po dzwonach, więc może ktoś coś znajet? Szukałem na Allegro, ale jeszcze ciężko coś takiego ustrzelić.
krzysiooo32
01-01-09, 18:28
Witam! A ja mam problem z przednim prawym... zjeżdzałem z krawężnika (delikatnie, ale było ciemno i nie wiedziałem że jest taki strasznie wysoki!) i chlapacz "podniósł" mi tą osłonę do góry i... urwał się jeden zaczep;-( trochę teraz to odstaje - niby nie widać, ale ja to WIDZĘ cały czas i wkurza mnie to maksymalnie!!! Podobno takie nadkole kosztuje ok. 300 zł a listwa ta progowa ok. 500 zł (też widzę, że chyba coś z nią jest nie tak, bo jest za luźna w miejscu stykania sie z chlapaczem). Czy ktoś z kolegów już to wymieniał, czy można te zaczepy jakoś zregenerować??? :(
Witam. Może ktoś się orientuje ile może kosztować to plastikowe nadkole tylne do naszej Hanki? Kilku z forumowiczów robiło już poprawki po dzwonach, więc może ktoś coś znajet? Szukałem na Allegro, ale jeszcze ciężko coś takiego ustrzelić.
Coś marnie szukałeś ;)
http://www.allegro.pl/item510578033_honda_civic_2006_ufo_hb_listwa_na_ty lny_blotnik.html
O kurde takiej szukam! Dzięki Mariusz1!
a ja mam lewe lekko zdarte. kurcze sam słupki ogrodzeniowe wkopywałem i za blisko podjechałem.
lakier lekko do białego zjechał i nadkole porysowane. na razie bardzo nie przeszkadza, ale pewnie tylko wymiana w chodzi w gre, bo nic innego z tym się nie zrobi. i zimówki troche za mocno z tyłu wystają i na dużej dziurze potrafią lekko nadkole podetrzec;) od wewnątrz więc mały ból- ale zawsze...
Witam! A ja mam problem z przednim prawym... zjeżdzałem z krawężnika (delikatnie, ale było ciemno i nie wiedziałem że jest taki strasznie wysoki!) i chlapacz "podniósł" mi tą osłonę do góry i... urwał się jeden zaczep;-( trochę teraz to odstaje - niby nie widać, ale ja to WIDZĘ cały czas i wkurza mnie to maksymalnie!!! Podobno takie nadkole kosztuje ok. 300 zł a listwa ta progowa ok. 500 zł (też widzę, że chyba coś z nią jest nie tak, bo jest za luźna w miejscu stykania sie z chlapaczem). Czy ktoś z kolegów już to wymieniał, czy można te zaczepy jakoś zregenerować??? :(
dokąłdnie niedawno zrobiłem to samo ...w listwie tej przy błotnilu na szczęście tylko mały zaczep biały pękł(czyli uchwyt cały) i wyleciał zaczep czarny od nadkola...ale niestety w listwi progowej poleciał uchwyt ten najbliżej chlapacza ...dziś tą listwę zdejmowałem i udało się przykleić uchwyt .( cała listwa u mnie 540 zł)...jak coś to pisac na PW powiem dokałdnie jak zdemontować listwe i potem ją założyć bo to nie tak łatwo inaczej się zdejmuje i inaczej zakłada..oraz pytać czym kleiłem uchwyt mam sprawdzony klej do Absu jest jak metal po zaschnięciu.
krzysiooo32
01-01-09, 23:19
Witam! Właśnie dzisiaj sprawdziełm dokładnie i na spokojnie jak to u mnie wygląda i wyglada to IDENTYCZNIE jak u kolegi: a wiec: listwa progowa - urwany pierwszy zaczep - ten najblizej chlapacza...czyli bede musiał ją zdemontowac;-( - od razu poprosze o info jak sie do tego zabrać....dalej uszkodzony jeden zaczep od tej listy która idzie na przedni prawy błotnik - zaczep ten ostatni - dolny, najbliżej chlapacza. Co robić, jak demontoweac, czym kleic. Z góry dziekuję i jestem barzdo wdzięczny za wszelkie informacje!
Witam! Właśnie dzisiaj sprawdziełm dokładnie i na spokojnie jak to u mnie wygląda i wyglada to IDENTYCZNIE jak u kolegi: a wiec: listwa progowa - urwany pierwszy zaczep - ten najblizej chlapacza...czyli bede musiał ją zdemontowac;-( - od razu poprosze o info jak sie do tego zabrać....dalej uszkodzony jeden zaczep od tej listy która idzie na przedni prawy błotnik - zaczep ten ostatni - dolny, najbliżej chlapacza. Co robić, jak demontoweac, czym kleic. Z góry dziekuję i jestem barzdo wdzięczny za wszelkie informacje!
masz ten zaczep od listwy progowej czy niestety wyleciał ? jak jest to pół biedy jak nie ma to nowa listwa:(
ja koledzy zdecydowalem sie na ściągnięcie przednich chlapaczy ponieważ dosłownie nie dalo sie zjechac nawet z niewielkiego krawerznika. Zaraz sie przycieralo chlapaczem i nadkole plastikowe wypadało z zaczepów. Jak mialo sie troche szczęścia to tylko wypadło (tak ja miałem), a jak nie to zaczepy leciały a to już kwalifikuje sie pod wymianę.
Także zastanawiam się czy nie zndjąc przednich chlapaczy u mnie jednak za dużych uszkodzeń nie powodowały
tylo wyciągnęła się spinka z nadola (do naprawienia). Dziwne rozwiązanie - jakby nie można było wykonać ich
z miękkiej gumy ....
krzysiooo32
02-01-09, 16:42
Zaczep jest... pzry listwie. Jak mam kolego zaczac ta robotę? Najpierw zdemontować listwę progową tak? Patrzyłem pod spód samochodu....oprócz tych koreczków na wcisk....jest przykrecona chyba w trch miejscach pod spodem samochodu, tak??? Podobnie jest z nadkolem, prawda?
musisz zacząć od demontarzu listew błotnikowych tylko ostatnie zaczepy przy łaczeniach listwy progowej tył i przód. Tylna listwa jest dodatkowo przykręcona na samym końcy tak samo ja listwa progowa obie srubki odkręcamy...tak aby listwę progową nic nie blokowało w szczególności do tyłu bo trzeba ja wysunąć. Dodatkowo pod spodem auta masz trzy zaczepy ( grzybki ) środek zaczepu podważasz delikatnie śrubakiem ( musi wyjść tak 2 -3 mm) i wyjmujesz zaczep. Teraz najważenisze - bierzesz młotek mały i delikannie uderzasz w te uchwyty pod spodem auta w kierunku tylnim tak aby listwa się wysunłeła z zaczepów do tyłu. Poprostu ona musi wyskoczyć z zaczepów tzn. wysunąć się, nic nie ciągniemy do siebie !. Montaż zdecydowanie inaczej. Musisz wyjąć wszytkie białe prostkątne zaczepy od listwy progowej z blachy ( wyjmujemy je przez obrót o 90 stopni ) wsuwamy zaczepy do listwy i całą listwę na wcisk montujemy do nadwozia...i po bólu....montaż zdecydowanei łatwiejszy niż demontaż. Jak coś nie jasne to pisać...
Kurde jednak tamto nadkole z allegro też jest porysowane :(. Ktoś wie ile serwis woła za ten element?
krzysiooo32
03-01-09, 11:13
Witam!
Pytałem o przednie prawe i : "już patrzę - prosze pana, 314 zł brutto będzie kosztować, zamówić?":( A listwa progowa podobno ponad 500 zł:(
widze ze całe szczescie ze nie dalem sie namowic na chlapacze - oprocz niepotrzebnie wydanych pieniedzy osobiscie wydaje mi sie ze szpeca to autko i jak teraz czytam powoduja inne zniszczenia - najlepiej to fabryczne kołpaki 16" - chyba najbrzydsze jakiekolwiek widzialem - takie jak przykrywki na garnki (na szczescie po lifcie juz wygladaja ładnie) + chlapacze + listwy na drzwi i zderzaki i autko zmienia sie w mega brzydkie ;)
wg. mnie te chlapacze nie sa takie tragiczne dobrze integrują się z autem i przy czarnym kolorze praktycznie nie wrzucają się w oczy .....swoją drogą niosą destrukcję nie wiadomo co lepsze czy lakier podziobany bez chlapaczy przednich czy listwa
Moim zdaniem chlapacze wcale nie psuja wygladu auta, a przednie sa wrecz niezbedne, inaczej bedzie sporo sladow na bokach pojazdu od zwiru, kamieni itp (lakier jest beznadziejnie slaby). Jesli juz, to mozna przeciez chlapacz skrocic centymetr-dwa. Mnie tez zdarza sie czasami "szurne" chlapaczem o cos, ale poki co wszystko sie trzyma...
Wybaczcie Panowie, że odgrzewam stary temacik, ale dla pewności chciałbym zapytać czy nie ma różnicy między listwą do prawego przedniego błotnika do Hanki 5cio drzwiowej i Type-Ski? Zima za pasem i chciałbym to załatwić w miarę szybko, a na allegro moje podejrzenia wzbudziła aukcja z listwą do Type-S i ze zdecydowanie wyższą ceną ;). Zastanawiam się czy to ciekawy zabieg marketingowy czy niezbędny wydatek ;).?
Type-s/Type-r mają inne listwy niż FK (5door)
Type-s/Type-r mają inne listwy niż FK (5door)
Edit: Tak, listwa się różni, błotniki za to są takie same.