PDA

Zobacz pełną wersję : Nadkole Civica

kvas
01-01-09, 17:14
Witam. Może ktoś się orientuje ile może kosztować to plastikowe nadkole tylne do naszej Hanki? Kilku z forumowiczów robiło już poprawki po dzwonach, więc może ktoś coś znajet? Szukałem na Allegro, ale jeszcze ciężko coś takiego ustrzelić.

krzysiooo32
01-01-09, 18:28
Witam! A ja mam problem z przednim prawym... zjeżdzałem z krawężnika (delikatnie, ale było ciemno i nie wiedziałem że jest taki strasznie wysoki!) i chlapacz "podniósł" mi tą osłonę do góry i... urwał się jeden zaczep;-( trochę teraz to odstaje - niby nie widać, ale ja to WIDZĘ cały czas i wkurza mnie to maksymalnie!!! Podobno takie nadkole kosztuje ok. 300 zł a listwa ta progowa ok. 500 zł (też widzę, że chyba coś z nią jest nie tak, bo jest za luźna w miejscu stykania sie z chlapaczem). Czy ktoś z kolegów już to wymieniał, czy można te zaczepy jakoś zregenerować??? :(

Mariusz1
01-01-09, 19:44
Witam. Może ktoś się orientuje ile może kosztować to plastikowe nadkole tylne do naszej Hanki? Kilku z forumowiczów robiło już poprawki po dzwonach, więc może ktoś coś znajet? Szukałem na Allegro, ale jeszcze ciężko coś takiego ustrzelić.

Coś marnie szukałeś ;)
http://www.allegro.pl/item510578033_honda_civic_2006_ufo_hb_listwa_na_ty lny_blotnik.html

kvas
01-01-09, 20:21
O kurde takiej szukam! Dzięki Mariusz1!

Umberto
01-01-09, 20:54
a ja mam lewe lekko zdarte. kurcze sam słupki ogrodzeniowe wkopywałem i za blisko podjechałem.
lakier lekko do białego zjechał i nadkole porysowane. na razie bardzo nie przeszkadza, ale pewnie tylko wymiana w chodzi w gre, bo nic innego z tym się nie zrobi. i zimówki troche za mocno z tyłu wystają i na dużej dziurze potrafią lekko nadkole podetrzec;) od wewnątrz więc mały ból- ale zawsze...

szubek
01-01-09, 22:18
Witam! A ja mam problem z przednim prawym... zjeżdzałem z krawężnika (delikatnie, ale było ciemno i nie wiedziałem że jest taki strasznie wysoki!) i chlapacz "podniósł" mi tą osłonę do góry i... urwał się jeden zaczep;-( trochę teraz to odstaje - niby nie widać, ale ja to WIDZĘ cały czas i wkurza mnie to maksymalnie!!! Podobno takie nadkole kosztuje ok. 300 zł a listwa ta progowa ok. 500 zł (też widzę, że chyba coś z nią jest nie tak, bo jest za luźna w miejscu stykania sie z chlapaczem). Czy ktoś z kolegów już to wymieniał, czy można te zaczepy jakoś zregenerować??? :(

dokąłdnie niedawno zrobiłem to samo ...w listwie tej przy błotnilu na szczęście tylko mały zaczep biały pękł(czyli uchwyt cały) i wyleciał zaczep czarny od nadkola...ale niestety w listwi progowej poleciał uchwyt ten najbliżej chlapacza ...dziś tą listwę zdejmowałem i udało się przykleić uchwyt .( cała listwa u mnie 540 zł)...jak coś to pisac na PW powiem dokałdnie jak zdemontować listwe i potem ją założyć bo to nie tak łatwo inaczej się zdejmuje i inaczej zakłada..oraz pytać czym kleiłem uchwyt mam sprawdzony klej do Absu jest jak metal po zaschnięciu.

krzysiooo32
01-01-09, 23:19
Witam! Właśnie dzisiaj sprawdziełm dokładnie i na spokojnie jak to u mnie wygląda i wyglada to IDENTYCZNIE jak u kolegi: a wiec: listwa progowa - urwany pierwszy zaczep - ten najblizej chlapacza...czyli bede musiał ją zdemontowac;-( - od razu poprosze o info jak sie do tego zabrać....dalej uszkodzony jeden zaczep od tej listy która idzie na przedni prawy błotnik - zaczep ten ostatni - dolny, najbliżej chlapacza. Co robić, jak demontoweac, czym kleic. Z góry dziekuję i jestem barzdo wdzięczny za wszelkie informacje!

szubek
02-01-09, 11:21
Witam! Właśnie dzisiaj sprawdziełm dokładnie i na spokojnie jak to u mnie wygląda i wyglada to IDENTYCZNIE jak u kolegi: a wiec: listwa progowa - urwany pierwszy zaczep - ten najblizej chlapacza...czyli bede musiał ją zdemontowac;-( - od razu poprosze o info jak sie do tego zabrać....dalej uszkodzony jeden zaczep od tej listy która idzie na przedni prawy błotnik - zaczep ten ostatni - dolny, najbliżej chlapacza. Co robić, jak demontoweac, czym kleic. Z góry dziekuję i jestem barzdo wdzięczny za wszelkie informacje!

masz ten zaczep od listwy progowej czy niestety wyleciał ? jak jest to pół biedy jak nie ma to nowa listwa:(

Pabloss
02-01-09, 11:56
ja koledzy zdecydowalem sie na ściągnięcie przednich chlapaczy ponieważ dosłownie nie dalo sie zjechac nawet z niewielkiego krawerznika. Zaraz sie przycieralo chlapaczem i nadkole plastikowe wypadało z zaczepów. Jak mialo sie troche szczęścia to tylko wypadło (tak ja miałem), a jak nie to zaczepy leciały a to już kwalifikuje sie pod wymianę.

Dobi
02-01-09, 13:41
Także zastanawiam się czy nie zndjąc przednich chlapaczy u mnie jednak za dużych uszkodzeń nie powodowały
tylo wyciągnęła się spinka z nadola (do naprawienia). Dziwne rozwiązanie - jakby nie można było wykonać ich
z miękkiej gumy ....

krzysiooo32
02-01-09, 16:42
Zaczep jest... pzry listwie. Jak mam kolego zaczac ta robotę? Najpierw zdemontować listwę progową tak? Patrzyłem pod spód samochodu....oprócz tych koreczków na wcisk....jest przykrecona chyba w trch miejscach pod spodem samochodu, tak??? Podobnie jest z nadkolem, prawda?

szubek
02-01-09, 18:37
musisz zacząć od demontarzu listew błotnikowych tylko ostatnie zaczepy przy łaczeniach listwy progowej tył i przód. Tylna listwa jest dodatkowo przykręcona na samym końcy tak samo ja listwa progowa obie srubki odkręcamy...tak aby listwę progową nic nie blokowało w szczególności do tyłu bo trzeba ja wysunąć. Dodatkowo pod spodem auta masz trzy zaczepy ( grzybki ) środek zaczepu podważasz delikatnie śrubakiem ( musi wyjść tak 2 -3 mm) i wyjmujesz zaczep. Teraz najważenisze - bierzesz młotek mały i delikannie uderzasz w te uchwyty pod spodem auta w kierunku tylnim tak aby listwa się wysunłeła z zaczepów do tyłu. Poprostu ona musi wyskoczyć z zaczepów tzn. wysunąć się, nic nie ciągniemy do siebie !. Montaż zdecydowanie inaczej. Musisz wyjąć wszytkie białe prostkątne zaczepy od listwy progowej z blachy ( wyjmujemy je przez obrót o 90 stopni ) wsuwamy zaczepy do listwy i całą listwę na wcisk montujemy do nadwozia...i po bólu....montaż zdecydowanei łatwiejszy niż demontaż. Jak coś nie jasne to pisać...

kvas
03-01-09, 01:06
Kurde jednak tamto nadkole z allegro też jest porysowane :(. Ktoś wie ile serwis woła za ten element?

krzysiooo32
03-01-09, 11:13
Witam!
Pytałem o przednie prawe i : "już patrzę - prosze pana, 314 zł brutto będzie kosztować, zamówić?":( A listwa progowa podobno ponad 500 zł:(

Kozo
03-01-09, 11:29
widze ze całe szczescie ze nie dalem sie namowic na chlapacze - oprocz niepotrzebnie wydanych pieniedzy osobiscie wydaje mi sie ze szpeca to autko i jak teraz czytam powoduja inne zniszczenia - najlepiej to fabryczne kołpaki 16" - chyba najbrzydsze jakiekolwiek widzialem - takie jak przykrywki na garnki (na szczescie po lifcie juz wygladaja ładnie) + chlapacze + listwy na drzwi i zderzaki i autko zmienia sie w mega brzydkie ;)

szubek
03-01-09, 14:00
wg. mnie te chlapacze nie sa takie tragiczne dobrze integrują się z autem i przy czarnym kolorze praktycznie nie wrzucają się w oczy .....swoją drogą niosą destrukcję nie wiadomo co lepsze czy lakier podziobany bez chlapaczy przednich czy listwa

Pik
04-01-09, 11:42
Moim zdaniem chlapacze wcale nie psuja wygladu auta, a przednie sa wrecz niezbedne, inaczej bedzie sporo sladow na bokach pojazdu od zwiru, kamieni itp (lakier jest beznadziejnie slaby). Jesli juz, to mozna przeciez chlapacz skrocic centymetr-dwa. Mnie tez zdarza sie czasami "szurne" chlapaczem o cos, ale poki co wszystko sie trzyma...

Pewniak
06-11-13, 11:16
Wybaczcie Panowie, że odgrzewam stary temacik, ale dla pewności chciałbym zapytać czy nie ma różnicy między listwą do prawego przedniego błotnika do Hanki 5cio drzwiowej i Type-Ski? Zima za pasem i chciałbym to załatwić w miarę szybko, a na allegro moje podejrzenia wzbudziła aukcja z listwą do Type-S i ze zdecydowanie wyższą ceną ;). Zastanawiam się czy to ciekawy zabieg marketingowy czy niezbędny wydatek ;).?

piter7766
06-11-13, 11:32
Type-s/Type-r mają inne listwy niż FK (5door)

Pewniak
06-11-13, 11:37
Wielkie dzięki za pomoc.

mrcn
06-11-13, 12:57
Type-s/Type-r mają inne listwy niż FK (5door)

Edit: Tak, listwa się różni, błotniki za to są takie same.